Δένδιας στη Realnews: Παρουσίασα στον κ. Μπλίνκεν αδιάσειστα τεκμήρια της τουρκικής παραβατικότητας

«Ενημέρωσα ενδελεχώς τον Αμερικανό ομόλογό μου για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στην Τουρκία.

Στον ΓΙΩΡΓΟ ΣΙΑΔΗΜΑ

Η χώρα μας εδραιώνει τη θέση της όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα ως αξιόπιστος σύμμαχος, υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Οσον αφορά το θέμα των υπερπτήσεων και το ενδιαφέρον των Τούρκων για αγορά νέων F-16, αποκαλύπτει πως στο τετ α τετ με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, παρουσίασε αδιάσειστα τεκμήρια της τουρκικής παραβατικότητας, με χάρτες που απεικονίζουν ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο Αιγαίο, αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε ερώτηση για το εάν μπορεί να «παγώσει» το φλερτ των Αμερικανών με τους Τούρκους και μαζί μια νέα αγορά F-16 από την Άγκυρα, ο κ. Δένδιας απάντησε τα εξής:

«Όπως ήδη έχω υπογραμμίσει, στο πλαίσιο της επίσκεψής μου στην Ουάσιγκτον, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω ενδελεχώς τον Αμερικανό ομόλογό μου, τον κ. Μπλίνκεν, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκα στην έξαρση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς. Και αυτό σε μια ιστορική συγκυρία, κατά την οποία το ΝΑΤΟ πρέπει να συνιστά περισσότερο από ποτέ άλλοτε μια αδιάσπαστη Συμμαχία. Ο κ. Μπλίνκεν ενημερώθηκε για τις τουρκικές προκλήσεις, για τις υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος και ιδιαίτερα σε κατοικημένες περιοχές».

Όπως είπε, «παρουσίασα στον συνομιλητή μου αδιάσειστα τεκμήρια της τουρκικής παραβατικότητας, με χάρτες που απεικονίζουν ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο Αιγαίο, αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο. Και, όπως λένε, μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις. Στην προκειμένη περίπτωση, αναφορικά με τις υπερπτήσεις, σε διάστημα μίας ημέρας, μία απεικόνιση αξίζει 42 χιλιάδες λέξεις. Βεβαίως, αναφέρθηκα επίσης στο casus belli, καθώς και στο παράνομο και ανυπόστατο «τουρκολιβυκό μνημόνιο». Στο ίδιο πλαίσιο, προβλήθηκε εκ νέου η πάγια θέση της Ελλάδας για προώθηση των διμερών σχέσεων στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, αρχές τις οποίες ασπάζονται πλήρως οι ΗΠΑ. Η χώρα μας λειτουργεί επί τη βάσει αδιαπραγμάτευτων αρχών και αξιών, εδραιώνοντας τη θέση της όχι μόνο απέναντι στις ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα ως ένας αξιόπιστος σύμμαχος, ο οποίος σέβεται και εφαρμόζει τους νόμους και τους κανόνες της διεθνούς τάξης.

Σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία συνιστά έναν μη φερέγγυο εταίρο με παράλογες αξιώσεις και δεν διστάζει ενίοτε να παραβεί κανόνες αποκλειστικά προς ίδιον όφελος. Αυτό νομίζω ότι πλέον έχει καταστεί σαφές στην αμερικανική ηγεσία, αλλά και σε ολόκληρη την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Η Ελλάδα αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, σε αντίθεση με τη γείτονα η οποία με τις αναθεωρητικές της τάσεις και την επαμφοτερίζουσα στάση της εντός του ΝΑΤΟ προκαλεί όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά την ίδια την ενότητα και το μέλλον της Συμμαχίας».

Σχετικά με την αντίδραση των Τούρκων για το ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «όπως προανέφερα, η Τουρκία συνιστά έναν «ιδιόρρυθμο» εταίρο εντός του ΝΑΤΟ. Δυστυχώς, η έξαρση της τουρκικής παραβατικότητας έναντι της χώρας μας εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα αναθεωρητισμού, που συνιστά αυτή τη στιγμή βασικό συστατικό της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.

Θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αλλά την ίδια τη φύση της διεθνούς έννομης τάξης. Από την πλευρά μας, έχουμε καταστήσει σαφές ότι το πρόβλημα με την Τουρκία δεν αφορά αποκλειστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά πρωτίστως τον τρόπο με τον οποίο μια αναθεωρητική δύναμη ορθώνει τις μονομερείς αξιώσεις της έναντι εταίρων και συμμάχων της, καταστρατηγώντας βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Παράλληλα, έχω τονίσει επανειλημμένα ότι η στάση μας πηγάζει από αρχές. Δεν στρέφεται εναντίον της τουρκικής κοινωνίας, μεγάλο μέρος της οποίας προσβλέπει σε ένα ευρωπαϊκό μέλλον. Και ασπάζεται τις ευρωπαϊκές αξίες. Ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα ασπαστεί, μια μέρα, τις αξίες αυτές. Πάντως, η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση, ενισχύει συμμαχίες και συνέργειες, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει τον διαχρονικό ρόλο της ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».

Διαβάστε εδώ κι εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Νίκος Δένδιας

Νίκος Δένδιας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ