Δένδιας: Επιδίωξή μας παραμένει η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας

Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας στο υπουργείο Εξωτερικών. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν, ο Νίκος Δένδιας αρχικά καλωσόρισε στα ιταλικά τον Λούιτζι Ντι Μάιο και τόνισε πως οι σχέσεις της χώρας μας με την Ιταλία βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, “γεγονός που επισφραγίστηκε σήμερα με την υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δυο κρατών”.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η συμφωνία “επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας – Ιταλίας. Παράλληλα η συμφωνία αυτή κατοχυρώνει τα συμφέροντα των Ελλήνων αλιέων και γι’ αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη για την αγαστή συνεργασία που είχαμε κατά τη διάρκεια των σχετικών διαπραγματεύσεων”. Τόνισε ότι η σημερινή ημέρα είναι ιστορική και πως πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη καθώς η προηγούμενη χρονολογείται το 1977 επί Κωνσταντίνου Καραμανλή και πάλι με την Ιταλία. “Σταθερή επιδίωξη της χώρας μας παραμένει η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Για το σκοπό αυτό η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, η οποία ως γνωστόν αντανακλά εθιμικό δίκαιο στο σύνολό της και όχι επιλεκτικά και αυθαίρετα όπως ορισμένοι επιχειρούν να τη χρησιμοποιούν, προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία” δήλωσε.

“Η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών επιτυγχάνεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο με έγκυρες συμφωνίες, όχι με ανυπόστατες συμφωνίες, όπως η συμφωνία Τουρκίας – Σαράτζ και βέβαια όχι με μονομερείς καταθέσεις συντεταγμένων” είπε καθώς και ότι συζήτησε με τον Ιταλό ομόλογό του για την ανατολική Μεσόγειο με έμφαση στην κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας έναντι της χώρας μας “όπως αυτή εκδηλώθηκε πλέον πρόσφατα με τη δημοσίευση των αιτημάτων της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου για γεωτρήσεις σε ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά και ευρύτερα στην περιοχή δηλαδή έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Συρίας και της Λιβύης. Οι ενέργειες αυτές σε συνδυασμό με την επιθετική ρητορική της Τουρκίας αναδεικνύουν περίτρανα τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο”. “Στις προκλήσεις η Ελλάδα απαντά μεθοδικά” τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών συμπληρώνοντας πως “το διεθνές δίκαιο προσδιορίζει τις κόκκινες γραμμές και αυτές θα γίνουν σεβαστές”.

Αναφορικά με τη Λιβύη ο Νίκος Δένδιας δήλωσε πως “υπογραμμίσαμε την ανάγκη εύρεσης πολιτικής λύσης μέσω του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της διαδικασίας του Βερολίνου.” και πως “η Ελλάδα χαιρέτησε την νέα αιγυπτιακή πρωτοβουλία που κινείται στην κατεύθυνση αυτή”.

Δείτε το βίντεο με τη δήλωση του Νίκου Δένδια

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ