Ντι Μάιο: Ιστορική στιγμή η συμφωνία με την Ελλάδα

Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο. Αμέσως μετά την υπογραφή ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας δήλωσε σχετικά με τις γνώσεις του Νίκου Δένδια στην ιταλική γλώσσα ότι “Λυπούμαι που δεν μπορώ να προφέρω ούτε μια λέξη στα ελληνικά όπως μιλάς εσύ τα ιταλικά και σε συγχαίρω για αυτό”.

“Θέλω να ευχαριστήσω την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό γιατί μας στήριξε καθ’ όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Ευτυχώς η Ιταλία κατάφερε να βγει με το κεφάλι ψηλά” τόνισε.

“Η Ελλάδα είναι μια χώρα που είναι ιστορικά φίλη της Ιταλίας, έχουμε βαθύτατους πολιτιστικούς δεσμούς. Σήμερα συζητήσαμε διάφορα θέματα με ειδική μνεία στην επανεκκίνηση των τουριστικών ροών, στη διαχείριση των κρίσεων που μας περιβάλλουν όπως της Λιβύης και της Συρίας, και τις μεταναστευτικές ροές” σημείωσε ο Ιταλός υπουργός.

“Ο τουρισμός και για εσάς και για εμάς είναι ένας τομέας πρωτίστης σημασίας και είμαι ευτυχής που ο φίλος υπουργός Νίκος Δένδιας, με διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα ανοίξει εκ νέου προς την Ιταλία μέχρι το τέλος του μήνα, αίροντας οποιονδήποτε περιορισμό για καραντίνα για τους Ιταλούς τουρίστες με τη δέσμευση ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα των προσεχών εβδομάδων” υπογράμμισε.

Σχετικά με την ΑΟΖ ανέφερε ότι “χαίρομαι γιατί σήμερα υπογράψαμε για τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών και φροντίζουμε τα συμφέροντα των αλιέων μας πάντα τηρώντας και σεβόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μοιραστήκαμε αυτή την ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την Ιταλία έπειτα από πολλά χρόνια και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα ενισχύσει την ιστορική φιλία μας”.

Δείτε το βίντεο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ