Χρήστος Ταραντίλης: To Πανεπιστήμιο ισχυρός πόλος ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας

Στην Κοζάνη βρέθηκε ο Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, Καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης, επισκεπτόμενος το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ). Ο σκοπός της συνάντησης ήταν τριπλός:

  • να αναδειχθεί το έργο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (το οποίο εξακτινώνεται σε πέντε πόλεις: Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά, Πτολεμαΐδα),
  • να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό έχουν αξιοποιηθεί τα θετικά μέτρα των δύο τελευταίων ετών για την ίδρυση και λειτουργία spin-off εταιρειών, δηλαδή εταιρειών-τεχνοβλαστών, οι οποίες ιδρύονται εντός των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων με σκοπό την επιχειρηματική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων,
  • και να καταγραφούν προτάσεις για την περαιτέρω επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας του ιδρύματος αλλά και της χώρας.

Αναλυτικότερα, ο κ. Ταραντίλης είχε συνομιλίες με τον Πρύτανη ΠΔΜ, κ. Θεόδωρο Θεοδουλίδη, τον Αντιπρύτανη Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης, κ. Στέργιο Μαρόπουλο, και τον Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, κ. Γεώργιο Ιορδανίδη, καθώς και με καθηγητές, ερευνητές και ιδρυτές τεχνοβλαστών του ΠΔΜ.

Στη συνέχεια, συνοδευόμενος από τις πρυτανικές Aρχές, περιηγήθηκε σε πανεπιστημιακά εργαστήρια αντικειμένων που σχετίζονται με την τεχνολογία και στους χώρους των γραφείων των spin-off του Πανεπιστημίου.

Ταραντίλης

Από τον μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων στις συζητήσεις κατά την πολύωρη επίσκεψη του κ. Ταραντίλη στο ΠΔΜ στην Κοζάνη διαπιστώθηκε ότι υπάρχει έντονη η κουλτούρα για επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας, όπως πιστοποιείται και από την ίδρυση 8 τεχνοβλαστών τα δύο τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Ταραντίλη, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με την ίδρυση εταιρειών τεχνολογικής καινοτομίας που θα απευθύνουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στις μεγάλες διεθνείς αγορές, την προσέλκυση ταλαντούχων επιστημόνων στα εργαστήρια του και τη χρήση των νέων σύγχρονων υποδομών του μπορεί να καταστεί ισχυρός πόλος ανάπτυξης όλης της Δυτικής Μακεδονίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ