Με θέμα τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC) στην αξιοποίηση της ελληνικής έρευνας και καινοτομίας συνεδρίασε η Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, υπό την Προεδρία του Βουλευτή Επικρατείας, καθηγητή κ. Χρήστου Ταραντίλη.
Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Ταραντίλης παρουσίασε συνοπτικά το μοντέλο που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας. Αρχικά ανέφερε ότι βασικός πυλώνας του προγράμματος “Ορίζοντας Ευρώπη 2021-2027” (Horizon Europe 2021-2027) είναι η “Καινοτόμος Ευρώπη” (Innovative Europe), προκειμένου να τονωθούν τόσο οι ρηξικέλευθες καινοτομίες που μπορούν και δημιουργούν αγορές όσο και τα οικοσυστήματα που ευνοούν την καινοτομία. «Ο πυλώνας “Καινοτόμος Ευρώπη” αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ της έρευνας και της αγοράς και για τη γεφύρωση των δύο η Ευρώπη στηρίζεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας, τα Ευρωπαϊκά Οικοσυστήματα Καινοτομίας, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας & Τεχνολογίας (ΕΙΤ), ενώ έχει ως βασικό συνεπίκουρο χρηματοδοτικό μηχανισμό το InvestEU», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, ο κ. Ταραντίλης επεσήμανε ότι
- μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας εντοπίζονται και υποστηρίζονται ρηξικέλευθες και ανατρεπτικές καινοτομίες,
- μέσω του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας (EIT) ενισχύονται οι δεσμοί μεταξύ των φορέων του οικοσυστήματος καινοτομίας και η ανάπτυξη δεξιοτήτων επιχειρηματικότητας και καινοτομίας σε συγκεκριμένους τομείς προτεραιότητας,
- και μέσω του προγράμματος InvestEU προβλέπεται να κινητοποιηθούν κεφάλαια ύψους 372 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-2027 για τη στήριξη βιώσιμων επενδύσεων, την ενίσχυση της καινοτομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Ευρώπη.
Εστιάζοντας στη δομή των δράσεων του πυλώνα “Καινοτόμος Ευρώπη”, ο κ. Ταραντίλης ανέφερε ότι καλύπτει τέσσερις άξονες που συνδέονται με την επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας:
1ος Άξονας: Εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα
2ος Άξονας: Εντοπισμός και υποστήριξη σημαντικών και ταχείας ανάπτυξης καινοτομιών – από το στάδιο της πρώιμης τεχνολογικής ανάπτυξης ενός καινοτόμου προϊόντος ή υπηρεσίας έως την αρχική διείσδυση στην αγορά
3ος Άξονας: Χρηματοδότηση της έρευνας και της επιχειρηματικής αξιοποίησής της
4ος Άξονας: Ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας, εντός του οποίου καλλιεργούνται και αναδύονται οι καινοτομίες.
Μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Επιτροπής δόθηκε βήμα στην κυρία Βίκυ Δ. Κεφαλά, μέλος ΔΣ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας και μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής του ταμείου InvestEU, η οποία παρουσίασε τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας στην αξιοποίηση της ελληνικής έρευνας και καινοτομίας, απαντώντας στη συνέχεια στις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής.