Debate Καιρίδη – Μάντζου στον Realfm 97,8

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στον αέρα του Realfm 97,8 σε ένα ραδιοφωνικό debate, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος.

Μιλώντας για τις τουρκικές προκλήσεις ο κ. Καιρίδης είπε ότι «δεν βοηθούν καθόλου τον ελληνοτουρκικό διάλογο» ενώ επεσήμανε ότι «κανείς από τη μείζονα αντιπολίτευση δεν ζητά να ακυρωθεί η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν». Ο υπουργός Μετανάστευσης τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η Τουρκία άλλαξε ή ότι η κατάσταση είναι ιδανική. Τα μηνύματα από την απέναντι πλευρά είναι αντιφατικά». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «επί του πεδίου έχουμε μια σαφή βελτίωση χάρη στην ελληνική προσπάθεια. Η Τουρκία είναι ένας πολύ δύσκολος γείτονας».

Ο κ. Μάντζος από την πλευρά του χαρακτήρισε «πολύ δυσάρεστες και δυσοίωνες τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών» και συμπλήρωσε ότι «δεν μπορεί να θεοποιείται η Διακήρυξη των Αθηνών και μάλιστα όταν αυτή έχει παραβιαστεί πολλαπλώς από την Άγκυρα».

Είπε ότι «η ησυχία στα νερά του Αιγαίου είναι κάτι αυτονόητο. Δεν μπορούμε να εμφανίζουμε αυτό ως εθνική νίκη». Σύμφωνα με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, «η προσέγγιση με την Τουρκία πρέπει να στηρίζεται στην ειλικρίνεια. Είναι σαφές ότι η συνάντηση της Άγκυρας θα πρέπει να γίνει σε ένα κλίμα τελείως διαφορετικό από αυτό που έγινε στην Αθήνα και να ελεγχθεί αν ισχύει η Διακήρυξη των Αθηνών».

Ο κ. Καιρίδης απάντησε ότι «δεν εφησυχάζουμε, ούτε βαυκαλιζόμαστε ότι λύσαμε το πρόβλημα, ούτε θεωρούμε την Διακήρυξη των Αθηνών ως λύση. Πιεζόμενος από κόμμα της αντιπολίτευσης στα δεξιά του και στην οικονομία, ο Ερντογάν προσπαθεί να προσφέρει θέαμα στο ισλαμιστικό ακροατήριο με τέτοιου είδους κινήσεις όπως εκείνη με τη Μονή της Χώρας».

Ο κ. Μάντζος πρόσθεσε ότι «δεν αμφισβητείται ο Ερντογάν άρα οι εντυπώσεις από μέρους του θα έπρεπε να έχουν τελειώσει. Πριν από 4 χρόνια είχε ανακοινωθεί ότι και η Μονή της Χώρας θα γίνει τζαμί. Τι κάναμε επί 4 χρόνια;». Τόνισε δε, ότι «δεν μπορεί ο Τούρκος Πρόεδρος να εκλάβει ως αδυναμία της ελληνικής πλευράς το ότι έχουμε βάλει στην άκρη το Κυπριακό».

Ο κ. Καιρίδης ανταπάντησε ότι «κανείς δεν ξεχνά το Κυπριακό και θέτουμε το θέμα μετ’ επιτάσεως».

Ο Δημήτρης Μάντζος στη συνέχεια υποστήριξε ότι «μέσα από την εκπαιδευτική της πολιτική η Τουρκία προσπαθεί να πετύχει τη διαιώνιση του αναθεωρητισμού της. Εκεί πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα, διεθνοποιώντας το ζήτημα. Το να βάζεις στα παιδιά σου ένα ανιστόρητο αφήγημα ότι «μου ανήκουν νησιά του Αιγαίου» δεν αποτελεί παραβίαση της Διακήρυξης των Αθηνών;».

Ο κ. Καιρίδης είπε τέλος ότι «τίποτα δεν μένει και δεν θα μείνει αναπάντητο». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «είναι πολύ δύσκολος παίκτης και αντίπαλος η Τουρκία, χρειάζεται πολλή προσοχή και εγρήγορση».

Για τη δήλωση Κασσελάκη για τα Τέμπη

Σχετικά με τη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη για τα Τέμπη και τα περί «υπουργών που σκοτώνουν παιδιά», ο Δημήτρης Μάντζος σχολίασε ότι «διαφωνώ και διαφωνούμε με κάθε δήλωση που πλειοδοτεί σε υπεραπλούστευση και σε λαϊκισμό. Η αλήθεια στα Τέμπη θα πρέπει να προέλθει και να λάμψει μέσα από τη Δικαιοσύνη. Δεν πρέπει όμως να επιτρέψουμε άλλη συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών». Συμπλήρωσε ότι «όποιος θέλει να εργαστεί για την αλήθεια δεν το κάνει μαξιμαλίζοντας με κορώνες απλά και μόνο για τα social media αλλά με πράξεις όπως κάναμε και εμείς. Η απάντηση είναι πολιτική, όχι παραπολιτική».

Ο Δημήτρης Καιρίδης από την πλευρά του υποστήριξε ότι «μπορεί ο τόνος να διαφέρει με τις ακρότητες και με τις παλαβομάρες συχνά του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όμως, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σέρνονται πίσω από τον Βελόπουλο όταν συνωμοσιολογούν και επιμένουν σε κάτι που δεν υφίσταται. Και δεν μπορεί να υφίσταται ζήτημα συγκάλυψης».

Ακούστε το ηχητικό:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ