Χατζηδάκης: Φέρνουμε ένα εργασιακό νομοσχέδιο της σύγχρονης εποχής – Τι ανέφερε για υπερωρίες, ΣΕΠΕ και Κυριακές

«Κάνουμε βήματα μπροστά. Κάνουμε βήματα με τα οποία η Ελλάδα εναρμονίζεται με την υπόλοιπη Ευρώπη», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, λίγο προτού ολοκληρωθεί η επεξεργασία του στις επιτροπές της Βουλής. «Είναι ένα νομοσχέδιο της σύγχρονης εποχής και πολύ απλά εσείς που μιλάτε για μεσαίωνα, έχετε βάλει ρότα για το μεσαίωνα», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις χθεσινές κινητοποιήσεις. «Προφανώς, το δικαίωμα της απεργίας είναι σεβαστό, ακόμα και αν στρέφεται εναντίον σου. Είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και εννοείται, δεν θα μπορούσε κανείς να απαξιώσει οποιαδήποτε απεργία, πολύ περισσότερο απεργία που έχει προκηρυχθεί από την τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, τη ΓΣΕΕ», είπε ο υπουργός Εργασίας. Επικαλέστηκε ωστόσο τα στοιχεία για τη συμμετοχή στην απεργία, που δεν δείχνουν μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων. «Στις τράπεζες, με βάση τη δική μας πληροφόρηση, η συμμετοχή ήταν από 2% έως 4%. Στα σούπερ μάρκετ μια αντίστοιχη συμμετοχή. Οι αερομεταφορές λειτούργησαν κανονικά, με εξαίρεση μερικές πτήσεις, σε μικρά νησιά το πρωί. Στη ΔΕΗ η συμμετοχή ήταν γύρω στο 3,5%, στο ΔΕΔΔΗΕ 4,5 με 5%, στην ΕΥΑΘ 8,5%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής ήταν στις τηλεπικοινωνίες, στον ΟΤΕ ήταν γύρω στο 15% μεσοσταθμικά, και στα ΕΛΤΑ 15,5% μεσοσταθμικά», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης για να προσθέσει: «Μπορεί αυτοί που προκήρυξαν την απεργία να είναι ευχαριστημένοι. Είναι δικαίωμά τους. Αλλά εγώ έχω το δικαίωμα να πληροφορήσω τον ελληνικό λαό και με στοιχεία, γι΄αυτό που έτσι και αλλιώς είδαν όλοι στις πόλεις. Είδαν τις επιχειρήσεις που λειτουργούσαν, τους εργαζόμενους οι οποίοι εργάζονταν. Έχω την εντύπωση ότι από την απεργία ενοχλήθηκαν περισσότερο οι συνδικαλιστές, οι οποίοι βλέπουν, με το νομοσχέδιο αυτό, να εισάγονται σύγχρονοι ευρωπαϊκοί κανόνες και να περιορίζονται προνόμια και υπερβολές. Αυτή είναι η δική μου διαπίστωση. Παρά τα όσα ειπώθηκαν πως αυτή είναι μέσα σας και η δική σας διαπίστωση».

«Οι αριθμοί είναι εδώ για να σας υπενθυμίζουν την πραγματικότητα και για να σας εκδικούνται», είπε ο υπουργός Εργασίας, απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Υπερωρίες

Προτού ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου στις επιτροπές της Βουλής, ο Κωστής Χατζηδάκης επέμεινε ότι με το νομοσχέδιο αντιμετωπίζεται το ζήτημα των παράνομων υπερωριών. «Εμείς αυξάνουμε τις υπερωρίες, πάμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και την αποζημίωση του εργαζόμενου, από 80% παραπάνω την ανεβάζουμε στο 120% παραπάνω», είπε ο υπουργός Εργασίας.

Η διευθέτηση

Αναφερόμενος στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις και τις επικρίσεις που δέχεται η νομοθετική ρύθμιση ότι χτυπάει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ο υπουργός έσπευσε να επισημάνει πως δεν έχουν όλοι οι εργαζόμενοι την ίδια οικογενειακή κατάσταση για να ρυθμιστούν με συλλογική σύμβαση τα θέματα των οικογενειών τους.

«Η ρύθμιση που φέρνουμε, με αίτημα του εργαζομένου να γίνεται ατομική σύμβαση, ισχύει στην πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ. Προβλέπεται σε κάποια κράτη να γίνεται και μονομερώς από τον εργοδότη», είπε ο υπουργός Εργασίας.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Υπογράμμισε δε, ότι και η ψηφιακή κάρτα εργασίας και το ΕΡΓΑΝΗ 2 είναι εγγύηση τόσο για 8ωρο, όσο και για την τήρηση των υπερωριών και την πληρωμή των υποχρεώσεων που προκύπτουν από τη διευθέτηση. «Είναι μέτρο φιλεργατικό, είναι μέτρο που εξασφαλίζει τον δίκαιο ανταγωνισμό, μεταξύ των επιχειρήσεων», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι αυτό είναι αίτημα της ΓΣΕΕ που η κυβέρνηση αποδέχθηκε.

ΣΕΠΕ

Για την μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή, ο υπουργός τόνισε ότι εφεξής ο υπουργός δεν θα είναι εκείνος που θα ελέγχει τι θα γίνεται με τις επιθεωρήσεις εργασίας αλλά ο ανεξάρτητος διοικητής.

Κυριακές

Για την επέκταση της εργασίας τις Κυριακές και σε άλλους κλάδους, ο υπουργός επανέλαβε ότι ισχύει και σε άλλες χώρες της ΕΕ και πάντως στις ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας δεν υπάρχουν περιορισμοί που ισχύουν εδώ.

Κλείνοντας, ο υπουργός επισήμανε ότι η αντιπολίτευση θα μπορούσε να ψηφίσει περισσότερα από 54 άρθρα και σχολίασε: «Είστε έτοιμοι φαίνεται να καταψηφίσετε τα μέτρα για τις 14 μέρες άδειας πατρότητας. Είστε έτοιμοι να καταψηφίσετε τα μέτρα για τις πληρωμένες, από τον ΟΑΕΔ, γονικές άδειες και για τους δύο γονείς. Είστε έτοιμοι -αυτό δείχνει η αγανάκτησή σας- να καταψηφίσετε ολόκληρο το κεφάλαιο για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στην αγορά εργασίας. Είστε έτοιμοι να καταψηφίσετε τα θετικά μέτρα για τους εργατοτεχνίτες. Είστε έτοιμοι να καταψηφίσετε τις ρυθμίσεις για τα παιδιά των delivery και των couriers. Είστε έτοιμοι να καταψηφίσετε τα μέτρα -τρίτοι εμείς μετά τη Γαλλία και την Ιταλία- για το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία. Είστε έτοιμοι να καταψηφίσετε τα μέτρα για το ΕΡΓΑΝΗ 2. Είστε έτοιμοι να καταψηφίσετε τα μέτρα για την ψηφιακή κάρτα. Είστε έτοιμοι να καταψηφίσετε τη διεθνή σύμβαση για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Είστε έτοιμοι να καταψηφίσετε τη διεύρυνση της προστασίας των εργαζομένων σε 6 συγκεκριμένες περιπτώσεις απολύσεων. Το ερώτημα είναι λοιπόν, είστε κόμματα που νοιάζεστε για τον εργαζόμενο ή τελικά, νοιαζόμαστε για ένα εργατοπατερικό συνδικαλισμό και πιο πολύ εκείνο που σας νοιάζει είναι να βγάλετε το κομματικό σας πάθος, επειδή είστε σε δύσκολη θέση, λόγω των πανθομολογούμενα αρνητικών δημοσκοπήσεων;».

Ο Κωστής Χατζηδάκης ενημέρωσε τα μέλη των επιτροπών, ότι στο νομοσχέδιο θα κατατεθεί τροπολογία η οποία θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους στον τουρισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ