Χαρίτσης: Βλέπουμε με ανησυχία τη συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ

Με ανησυχία “βλέπει” η αξιωματική αντιπολίτευση τη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο, όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, ο κ. Χαρίτσης διευκρίνισε πως αυτό συμβαίνει γιατί “από ό,τι φαίνεται δεν θα διεξαχθεί κοινή συνέντευξη Τύπου, ώστε να αποσπάσουμε σαφείς δηλώσεις καταδίκης των επεκτατικών σχεδίων της Τουρκίας” για να συμπληρώσει πως “αυτό στέλνει μήνυμα στην Τουρκία ότι μπορεί να συνεχίσει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο”.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ “η συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ συνιστά μείζον πολιτικό γεγονός, το οποίο θα έπρεπε να είχε προετοιμαστεί σωστά για να έχει θετική έκβαση, ειδάλλως μπορεί και να παραγάγει αρνητικά αποτελέσματα”.

Μιλώντας για την ατζέντα της σημερινής συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο, τόνισε πως “ως αντιπολίτευση, τα βασικά ζητήματα τα οποία θεωρούμε ότι πρέπει να τεθούν στη συνάντηση είναι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, η συμφωνία για τον αγωγό ΕastMed και η συνεργασία 3+1 (Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου με ΗΠΑ). Αυτά πρέπει να τεθούν δημόσια και όχι κεκλεισμένων των θυρών. Βρισκόμαστε σε περίοδο πρωτοφανούς όξυνσης της προκλητικότητας και είναι σημαντικό να εκφράζεται με σαφή τρόπο η στήριξη των ΗΠΑ”. Όπως είπε στη συνέχεια, “θέτουμε το ζήτημα ότι το κατατεθέν νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, έπρεπε να έρθει στη Βουλή μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, γιατί σε αυτή τη συγκυρία δεν μπορούμε να χάνουμε τα διαπραγματευτικά μας όπλα. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει το ρόλο του παράγοντα της ειρήνης και της σταθερότητας και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς πρέπει να επιδιώκουμε την καταδίκη των παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από όλους τους διεθνείς παίκτες”.

Αναφερόμενος στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Χαρίτσης άσκησε κριτική στη ΝΔ, λέγοντας πως “δεν έχει σαφή τοποθέτηση, κινείται με τη λογική των διαρροών και της επικοινωνιακής διαχείρισης. Αυτή η ονοματολογία θίγει τόσο το θεσμό όσο και το πρόσωπο του ΠτΔ”. Αυτή τη στιγμή, σημείωσε, “η Ελληνική Δημοκρατία έχει ΠτΔ, τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος προέρχεται από τη δεξιά παράταξη και κατά κοινή ομολογία είναι επιτυχημένος σε αυτή τη θέση και αποδεκτός από την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών. Συνεπώς, πρέπει η ΝΔ και ο Κυρ. Μητσοτάκης να μας πουν για ποιο λόγο δεν προτείνουν την ανανέωση της θητείας του”. Πρόσθεσε στη συνέχεια πως “πρέπει επιτελούς να σταματήσει η λογική των καλλιστείων για την επιλογή του ΠτΔ, ειδικά στη σημερινή συγκυρία. Είναι απαράδεκτο ο ΠτΔ να υποβιβάζεται σε κομματάρχη. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι, προτείνουμε τον κ. Παυλόπουλο”.

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τον εκλογικό νόμο ο εκπρόσωπος Τύπου τόνισε πως: “Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει την απλή αναλογική. Η απλή αναλογική ήρθε για να μείνει και αποτελεί ένα σύστημα το οποίο θα διαμορφώσει στο τέλος της τετραετίας μια νέα προοδευτική κυβερνητική πλειοψηφία για τη χώρα”, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ