Χαρδαλιάς: Οι τρεις οδηγίες στους πολίτες των περιοχών που θα πλήξει η κακοκαιρία “Ιανός”

“Τον τελευταίο καιρό τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά και η επιτυχής αντιμετώπισή τους βασίζεται σε δύο πυλώνες” τόνισε σε έκτακτη ενημέρωση για την κακοκαιρία “Ιανός”, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. “Την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού και την ενημέρωση των πολιτών” πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε μέτρα για την Τετάρτη, ενόψει της κακοκαιρίας που θα επηρεάσει τη χώρα μας από την Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου.

“Από αύριο, Πέμπτη 17 / 9, ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας, φαινόμενο που είναι γνωστό και αναφέρεται στη βιβλιογραφία ως μεσογειακός κυκλώνας. Μεσογειακοί κυκλώνες είναι θύελλες με κλειστή περιστροφική κυκλοφορία γύρω από το μάτι, το κέντρο του κυκλώνα” σημείωσε.

“Είναι σχετικά σπάνιο φαινόμενο που συναντούμε στον ελλαδικό χώρο από το 1995, αλλά δείχνουν τάση να ενταθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής” συμπλήρωσε.”Η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, η Ηλεία και η Μεσσηνία αναμένεται να χτυπηθούν πρώτες από τον “Ιανό”. Την Παρασκευή θα επηρεαστεί η υπόλοιπη Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, η Αττική και η Εύβοια, όπου τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ισχυρά και με μεγάλη χρονική διάρκεια” υπογράμμισε. “Από το βράδυ της Παρασκευής είναι πιθανόν να επηρεαστούν οι Κυκλάδες και πιθανόν και η Κρήτη. Οι επιπτώσεις του Ιανού θα είναι παρεμφερείς με αυτές μιας ισχυρής κακοκαιρίας, όμως με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, έκταση και διάρκεια. Ενδέχεται να προκληθούν υλικές ζημιές από τους ισχυρούς ανέμους και από προσκρούσεις αντικειμένων που θα ίπτανται από τον άνεμο. Μπορεί να υπάρξουν βλάβες σε στέγες, υδρορροές, παράθυρα, αλλά και πτώσεις δέντρων ή στύλων της ΔΕΗ. Ενδέχεται οι ισχυρές βροχοπτώσεις να προκαλέσουν αιφνίδιες πλημμύρες σε αστικές περιοχές. Ενδέχεται να προκληθούν πλημμύρες σε παράκτιες περιοχές, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας του υψηλού βαρομετρικού που δημιουργείται καθώς ο κυκλώνας φθάνει στην ξηρά. Ενδέχεται να υπάρξουν πρόσκαιρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, στις τηλεπικοινωνίες, στην ύδρευση και στην αποχέτευση, εξαιτίας βλαβών στα αντίστοιχα δίκτυα” δήλωσε.

“Καλούμε τους πολίτες των περιοχών αυτών να παραμείνουν σε επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις εξής τρεις σημαντικές οδηγίες:

  1. Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.
  2. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  3. Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο” κατέληξε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ