Χαρδαλιάς: Αυστηροποίηση των μέτρων όπου αυτό κρίνεται επιβεβλημένο – Τι είπε για τη Θεσσαλονίκη

“Θα προχωρήσουμε σε αυστηροποίηση των μέτρων όπου αυτό κρίνεται επιβεβλημένο από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων” ξεκαθαρίζει μιλώντας στη «Μακεδονία της Κυριακής» ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Σε ερώτηση εάν τελικά υπήρχαν στα τέλη του Οκτώβρη εισηγήσεις για λήψη μέτρων νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη, όπως για παράδειγμα η μη πραγματοποίηση του τριήμερου εορτασμού του Αγίου Δημητρίου όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο κ. Τζιτζικώστας και αν εκφράστηκαν ανησυχίες στη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις 22/10/2020, λέει “ο πρωθυπουργός, άλλωστε, είπε ότι υπήρξαν λιγοστές εισηγήσεις και προφανώς ο περιφερειάρχης συμμετείχε σε αυτές”.

“Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση, αν και παραμένει δύσκολη, έχει σταθεροποιηθεί και βλέπουμε καθημερινά μία αργή αλλά σταθερή αποκλιμάκωση της διασποράς του ιού. Όλοι όμως γνωρίζουμε πόσο εύκολο είναι να αντιστραφεί αυτή η τάση αν δεν προσέξουμε. Το έχουμε πει επανειλημμένα -και στην περίπτωση της Δυτικής Αττικής δυστυχώς δεν το αποφύγαμε- ότι θα προχωρήσουμε σε αυστηροποίηση των μέτρων όπου αυτό κρίνεται επιβεβλημένο από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Είναι συνεπώς πάντα ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο για κάθε περιοχή της Ελλάδας. Είμαι ωστόσο αισιόδοξος ότι οι Θεσσαλονικείς θα επιδείξουν για ακόμα μία φορά την απαιτούμενη προσοχή, επιμονή και συνέπεια, ιδίως τώρα την περίοδο των εορτών και δεν θα επιτρέψουν μία νέα έξαρση μετάδοσης στην πόλη τους” τονίζει ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει το όριο των 9 ατόμων στις συγκεντρώσεις και το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας για συγκεκριμένες μέρες των εορτών, ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία κάθε περιοχής, είπε: “Ιδανικά -το καταλαβαίνουμε όλοι νομίζω- θα πρέπει φέτος να κάνουμε γιορτές αποκλειστικά με τις οικογένειές μας. Όσο περισσότερο αποφύγουμε τις συναναστροφές τόσο ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες διάδοσης του ιού -και γνωρίζουμε ότι η ενδο-οικογενειακή διασπορά είναι αυτή που ευθύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την τρέχουσα κατάσταση, ιδίως τώρα που οι λοιπές συναναστροφές μας έχουν περιοριστεί λόγω του απαγορευτικού. Όπως εξάλλου προανέφερα, το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων, εφόσον αυτό επιτάσσουν τα επιδημιολογικά στοιχεία, παραμένει πάντοτε ανοιχτό. Προφανώς αυτό ισχύει και για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και για κάθε άλλη περιοχή της χώρας όπου οι δείκτες δεν έχουν την επιθυμητή ανταπόκριση στα μέτρα”.

“Στη σύσκεψη που πραγματοποιήσατε στην Περιφέρεια στις 22 Οκτωβρίου δεν υπήρξαν εισηγήσεις και ανησυχίες; Δεν συμμετείχε σε αυτές και ο Περιφερειάρχης και λοιποί αυτοδιοικητικοί;” ρωτήθηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς στη συνέχεια, με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για το εάν έπρεπε να ληφθούν μέτρα νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη.

“Με λυπεί, ξέρετε, η εύκολη εκ των υστέρων κριτική διάθεση. Και αυτό γιατί παραγνωρίζει μία βασική παράμετρο στην τόσο δύσκολη εξίσωση που καλούμαστε να επιλύσουμε -ότι δεν λαμβάνουμε μέτρα χωρίς συγκεκριμένα επιδημιολογικά στοιχεία που να τα επιβάλλουν. Και τα μέτρα τα εισηγούνται και τα δεδομένα αξιολογούνται από τους έγκριτους επιδημιολόγους μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και μία ακόμη πραγματικότητα είναι πως ό,τι μέτρα και αν πάρουμε, αν δεν έχουμε τη συνεργασία που χρειαζόμαστε από όλους, τα μέτρα αυτά θα είναι ανεπαρκή. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, είπε ότι υπήρξαν λιγοστές εισηγήσεις και προφανώς ο περιφερειάρχης συμμετείχε σε αυτές. Το σίγουρο είναι ότι η μάχη είναι κοινή και τη δίνουμε καθημερινά δίπλα-δίπλα με τους αιρετούς μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού. Σε κάθε περίπτωση, οι Θεσσαλονικείς, μαζί με όλους τους κατοίκους της Κεντρικής Μακεδονίας, δίνουν μία δύσκολη μάχη που σταδιακά φαίνεται ότι κερδίζεται. Ας συνεχίσουμε έτσι και την περίοδο των εορτών, ας ξεπεράσουμε ακόμα μια φορά το σκόπελο, γιατί η ακτή είναι πια κοντά” λέει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ