«Μπλόκο» της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ λόγω Μπελέρη

Στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ. Η ελληνική πλευρά, μετά την απόρριψη του αιτήματος Μπελέρη να ορκιστεί Δήμαρχος Χειμάρρας, θα θέσει «κόκκινες γραμμές», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων του ΑΝΤ1, με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Αθήνα είναι αποφασισμένη να μπλοκάρει την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας στην ΕΕ, εφόσον δεν επιλυθεί το ζήτημα Μπελέρη. Με τον όρο «επίλυση» η ελληνική κυβέρνηση εννοεί να επιτραπεί στον νεοεκλεγμένο Δήμαρχο της Χειμάρρας να ορκιστεί δήμαρχος.

Είναι ένα αναφαίρετο πολιτικό του δικαίωμα, κατά την ελληνική πλευρά, απολύτως ξέχωρο από την δικαστική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη για τον Φρέντι Μπελέρη. Αυτό αναμένεται να επισημάνει κατά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κρατών της Βαλκανικής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν πρόκειται για αοριστολογίες της Αθήνας, η οποία θα βάλει μπλόκο στο επόμενο βήμα της διαδικασίας της Κομισιόν που θα είναι σε λίγες εβδομάδες, είτε πριν από το τέλος του έτους είτε στις αρχές του 2024.

Οι ζωηρότερες διαβουλεύσεις ωστόσο αναμένεται να λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες, Πέμπτη και Παρασκευή, όταν θα συζητηθεί και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027. Η Αθήνα μένει αμετακίνητη στις θέσεις της, ζητώντας περισσότερους πόρους για την διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά και για την διαχείριση των επιπτώσεων από την κλιματική κρίση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα συναινέσει στην χορήγηση οικονομικής βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, αν δεν ικανοποιηθεί το ελληνικό αίτημα που είναι και αίτημα των ευρωμεσογειακών κρατών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ