Μπακογιάννης: Κάθε ψήφος είναι μια ξεκάθαρη εντολή – BINTEO

«Σοκ και δέος, αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που πέρασε από το μυαλό μου, αλλά και φοβερή ευθύνη, γιατί κάθε ψήφος είναι μια ξεκάθαρη εντολή».

Έτσι περιέγραψε ο Κώστας Μπακογιάννης την αίσθηση που του προκάλεσε το άκουσμα του αποτελέσματος για το δήμο της Αθήνας, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Αναφερόμενος στην ευθύνη που αναλογεί μπροστά σε ένα τέτοιο ποσοστό, σημείωσε πως οι δημότες έχουν την απαίτηση να γίνουν όσα ειπώθηκαν προεκλογικά, ενώ από πλευρά του ίδιου και των συνεργών του, είπε πως «δεν έχουμε άλλοθι, δεν έχουμε δικαιολογία, έχουμε την τύχη να έχουμε ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα, για κάθε έργο, κάθε παρέμβαση, αλλά και το πότε θα αρχίσουν οι Αθηναίοι να το βλέπουν». «Η Αθήνα θέλει ‘λάντζα’, θέλει πολύ δουλειά», σχολίασε.

Ο Κώστας Μπακογιάννης, ευχαρίστησε εκ νέου τους συνοπυποψηφίους τους, Νάσο Ηλιόπουλο, Παύλο Γερουλάνο και Νίκο Σοφιανό, γιατί τον «ωραίο αγώνα», υπογραμμίζοντας τον «πολιτικό πολιτισμό» που επέδειξαν, ενώ τόνισε ότι «την επόμενη μέρα θα έχουμε ένα δημοτικό συμβούλιο», αφού «τα πεζοδρόμια δεν έχουν ιδεολογία».

Όπως εκτίμησε, «όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε λύσεις σε πραγματικά προβλήματα, πάνω από τα κόμματα». Ερωτηθείς αν το ποσοστό του στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών ο κόσμος ψήφισε «Μπακογιάννη ή Νέα Δημοκρατία», απάντησε πως «το όποιο ποσοστό στις εκλογές οφείλεται στους ίδιους πολίτες, στους δημότες. Με το να λες ‘κοίτα τι κατάφερα’ είναι αλαζονεία και οδηγεί στην καταστροφή».

«Δεν έχω κρύψει ποτέ από πού προέρχομαι», είπε ο Κώστας Μπακογιάννης και απαρίθμησε τους τρεις παράγοντες στους οποίους εκτιμά ότι οφείλεται η επιτυχία που αποτυπώθηκε στην κάλπη.

Ο πρώτος ήταν η παρουσίαση του προγράμματος, που «εστιάζει στην καθαριότητα και την ασφάλεια», ο δεύτερος ότι η ομάδα του αποτελείται από άτομα με εμπειρία και από «διάφορους πολιτικούς χώρους» και τρίτον ότι «δείξαμε ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τις μάχες. Δε λέμε ότι θα τις κερδίσουμε όλες, αλλά θα τις δώσουμε». Ξεκαθάρισε ότι είναι «υπερήφανος» για τους προγόνους και τους συγγενείς του και τονίζοντας ότι «χρωστά πολλά» σε αυτούς, υπογράμμισε πως «τα έργα στην Ευρυτανία, εγώ τα έκανα». «Όπου περάσαμε κάναμε έργο, σαν ομάδα», συμπλήρωσε σχετικά.

Αναφορικά με το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, αυτής της Κυριακής, είπε πως «την Κυριακή το κοντέρ μηδενίζει ξανά. Αρχίζουμε από την αρχή» και απηύθυνε έκκληση σε όλες και όλους να έρθουν στις κάλπες, για να ψηφίσουν εμένα ή τον Νάσο». «Είναι σημαντικό να γίνουμε κομμάτι αυτής της αλλαγής», είπε. Κληθείς να απαντήσει στο ενδεχόμενο της ανάγκης σύγκρουσης με την κεντρική εξουσία, είπε πως «καλά θα κάνει ο κόσμος να έχει αυτή την απαίτηση», επαλαμβάνοντας ότι ισχύει το.. ‘τα παράπονα στο δήμαρχο’».

«Έχουμε μιλήσει για θεσμικές αλλαγές για να απελευθερωθεί η Αθήνα», δήλωσε και ανέφερε ως παράδειγμα του την ένταξη σε αρμοδιότητες του Δήμου Αθηναίων, για ό,τι βρίσκεται εντός του χωρικού ορίου της πόλης, όπως νησίδες και δρόμοι, τα οποία γενιές περασμένων διοικούντων «θέλουν να διώχνουν από πάνω τους τις ευθύνες».

Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία ανώνυμης εταιρείας από την κυβέρνηση στο Δήμο, η οποία αφορά «αντικατάσταση του Δήμου μέσα στο Δήμο». «Κανείς δεν μπορεί να δεχθεί ότι θα έχει έναν δήμαρχο περιορισμένης ευθύνης και τα καλά νέα είναι ότι η ΝΔ αυτά τα αντιλαμβάνεται», είπε σχετικά. Σχετικά με το «καυτό» θέμα των Εξαρχείων, είπε ότι πρόκειται για «35,000 απελπισμένους κατοίκους» για τους οποίους, «πολλοί κάνουν το λάθος να το αντιμετωπίζουν με όρους της δεκαετίας του 80» και πρότεινε ως λύση για την περιοχή που όπως τόνισε μαστίζεται από εμπόριο ναρκωτικών και εκεί δρα το οργανωμένο έγκλημα, «συντονιστικό για την ασφάλεια σε όλη την πόλη». Επανάλαβε για ακόμα μία φορά ότι δεν τον αφορά η κεντρική πολιτική σκηνή, αφού ενώ είχε πολλές φορές την ευκαιρία, δεν το έκανε, «γιατί απλά κερδίζω από αυτό που κάνω».

«Αν δείτε το πρόγραμμά μας, είναι πρόγραμμα 8ετίας. Αυτό που θα ήθελα είναι στις επόμενες εκλογές και να κριθώ γι’αυτό το έργο», συμπλήρωσε σχετικά.

Ο Κώστας Μπακογιάννης υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης των δημοτικών αστυνομικών, με άλλη φιλοσοφία, πέραν της εισπρακτικής τους ιδιότητας, αναφέροντας ότι στο ζήτημα της ασφάλειας μπορεί και να χρειαστεί να υπάρξουν συνεργασίες «με ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης». «Θέλουν οι υπουργοί να φαίνεται ότι τα κάνουν αυτοί; Δεν έχω πρόβλημα», απάντησε ότι κλήθηκε να σχολιάσει την πιθανότητα της παρεμβολής ανώτερων αυτοδιοκητικών ή πολιτικών στο έργο του Δήμου. Τέλος απαντώντας σε ερώτημα για τα γκράφιτι στην Αθήνα, πρότεινε τη λύση ειδικών χώρων, αλλά και τη χρήση αντιγκράφιτι υλικού, πάνω στο οποίο δεν μπορείς να γράψεις μετά και μιλώντας για τα εγκαταλελειμμένα πάρκα σημείωσε ότι «θέλουμε η Αθήνα να είναι γνωστή ως μια σύγχρονη, φιλική, λειτουργική μητρόπολη».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ