Μπάιντεν: Προσπαθούμε να ενισχύσουμε στρατιωτικά Ελλάδα και Τουρκία – Τι λέει για τα F-16

Στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 αλλά και στις συζητήσεις με Ελλάδα και Τουρκία αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν με φόντο της Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 11 και 12 Ιουλίου.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με Ερντογάν – Στο επίκεντρο F-16 και Σουηδία

Σε συνέντευξη του στο αμερικανικό δίκτυο CNN ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στις διεργασίες της Συνόδου με την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ να είναι από τα βασικά θέματα στο τραπέζι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι είναι αισιόδοξος για την είσοδο της Σουηδίας και σημείωσε ότι Τουρκία, που απειλεί με βέτο, αναζητεί την αναβάθμιση του στόλου μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 μαζί με την Ελλάδα.

Μητσοτάκης: Επίσκεψη σε Λετονία και Λιθουανία – Οι θέσεις της Αθήνας πριν την συνάντηση με Ερντογάν

«Η Τουρκία αναζητά τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16. Και ο (Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος) Μητσοτάκης στην Ελλάδα αναζητά επίσης κάποια βοήθεια. Άρα λοιπόν, αυτό που προσπαθώ να κάνω, ειλικρινά, είναι να πετύχω μια κοινοπραξία εδώ στην οποία ενισχύουμε το NATO με όρους στρατιωτικής ικανότητας τόσο της Ελλάδας αλλά και της Τουρκίας και επιτρέπουμε στη Σουηδία να εισέλθει. Αλλά παίζεται. Δεν έχει τελειώσει», είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Το θέμα συζητήθηκε και κατά τη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μέχρι στιγμής η Τουρκία κάνει παζάρια για να άρει το βέτο της εισόδου της Σουηδίας και θέτει ως αντάλλαγμα το ξεπάγωμα των εξοπλιστικών από την Ουάσινγκτον.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο στις 12 Ιουλίου στο περιθώριο της Συνόδου. Στόχος της Αθήνας είναι η διατήρηση της θετικής ατμόσφαιρας, με κόκκινη γραμμή τα ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας. Συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν θα έχει και ο Αμερικανός πρόεδρος, όπως έγινε γνωστό από την τουρκική προεδρία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ