Αθήνα: Προτεραιότητα το μεταναστευτικό και η αποσυμπίεση της κρίσης στη Μ. Ανατολή – Στην Άγκυρα ο Δημήτρης Καιρίδης

Η χώρα μας βρίσκεται δυναμικά παρούσα στις διεθνείς εξελίξεις, συμμετέχοντας σε διπλωματικές πρωτοβουλίες για την αποτροπή της εξάπλωσης της σύρραξης και την αποτροπή νέας αιματοχυσίας. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετείχε στη σύνοδο του Καΐρου για την ειρήνη, όπου επανέλαβε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ενώ επισήμανε ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και πρέπει να λογοδοτήσει.

Επιπλέον, παρουσιάστηκε ένα σχέδιο πέντε σημείων για την αποσυμπίεση της κρίσης από τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Ταυτόχρονα, ο Δημήτρης Καιρίδης θα μεταβεί στην Άγκυρα για συνομιλίες σχετικά με το Μεσανατολικό και το ενδεχόμενο νέου προσφυγικού κύματος. Εν προκειμένω, η Ελλάδα εξετάζει μια συνεργατική προσέγγιση με την Τουρκία, με στόχο την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Στη σύνοδο στο Κάιρο, τονίστηκε η ανάγκη για κατάπαυση του πυρός, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να υπογραμμίζει ότι “καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση”.

Παράλληλα, ο υπουργός εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι εύθραυστη και μπορεί να επιδεινωθεί απότομα, υπογραμμίζοντας την ετοιμότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενη κρίση και νέο προσφυγικό κύμα. Είπε επίσης ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να επηρεαστούν από τις εξελίξεις, αν και και οι συναντήσεις διεξήχθησαν σε καλό κλίμα. Είναι σημαντικό να συνεχίσει το ήρεμο κλίμα που υπάρχει.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ