Αποτελέσματα εκλογών 2023: Τι ώρα αναμένονται οι πρώτες ανακοινώσεις

Τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών αναμένεται να γίνουν γνωστά νωρίτερα από την προηγούμενη φορά. Το πρώτο αποτέλεσμα εκτιμάται στις 20:30 το βράδυ, αφού αυτές οι εκλογές πραγματοποιούνται με λίστα και δεν θα χρειαστεί καταμέτρηση σταυρών. Η ενσωμάτωση θα προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου το 80% της Επικράτειας είχε ενσωματωθεί στις 22:10.

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου συμμετείχαν 36 κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων και μεμονωμένοι υποψήφιοι. Κύριο χαρακτηριστικό εκείνων των εκλογών ήταν ο μεγάλος αριθμός νέων ψηφοφόρων, πολιτών δηλαδή, οι οποίοι ψήφισαν για πρώτη φορά. Αυτό έγινε επειδή περίπου 430.000 νέοι από 17 έως 21 ετών προσήλθαν στις κάλπες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν για πρώτη φορά και οι νέοι 17 ετών, με βάση τον νέο εκλογικό νόμο. Οι σημερινές εκλογές γίνονται  με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Τα αποτελέσματα

Πρώτο κόμμα αναδείχθηκε η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 40,79% και 146 έδρες, δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ με 20,07% και 71 έδρες, τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 11,46% και 41 έδρες, τέταρτο κόμμα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με 7,23% και 26 έδρες και πέμπτο η Ελληνική Λύση με 4,45% και 16 έδρες. Κανένα κόμμα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης και οι διερευνητικές εντολές ήταν άκαρπες.

Οι δεύτερες εκλογές

Κατόπιν αυτών, τρεις μέρες μετά τις εκλογές (τόσο διήρκεσαν οι διερευνητικές εντολές) στις 24 Μαΐου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγούσε εκ νέου τη χώρα σε εκλογές στις 25 Ιουνίου. Λίγο μετά διαλύθηκε η Βουλή που προέκυψε από τις κάλπες της 21ης Μαΐου και προκηρύχτηκαν οι σημερινές εκλογές.

Ο χάρτης με τα αποτελέσματα

Μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων στις εκλογές της 21 Μαΐου 2023, ο εκλογικός χάρτης της χώρας διαμορφώθηκε ως εξής:

Αποτέλεσμα Επικράτειας

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ