Αποτελέσματα εκλογών 2023: Πότε αναμένεται το 80% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας

Τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών αναμένονται γύρω στις 20.00 και  σε ένα ποσοστό 25% των εκλογικών τμημάτων. Αργότερα, γύρω στις 20.30, οπότε θα είναι και ασφαλής μια εκτίμηση του αποτελέσματος, θα έχουμε ακόμα μία ανακοίνωση. Περίπου μιάμιση ώρα μετά, γύρω στις 22.00, αν όχι και νωρίτερα, αναμένονται τα αποτελέσματα από το 80% της επικράτειας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στο 29,13% ανερχόταν η συμμετοχή, σύμφωνα με στοιχεία από το 80% των εκλογικών τμημάτων, και μέχρι λίγο μετά το μεσημέρι, στις 13.00. Σε σύγκριση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου η διαφορά ήταν της τάξεως του -2,4%,  γιατί στις προηγούμενες εκλογές  την ίδια ώρα, η συμμετοχή ήταν στο 31%. Σε νεότερη ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών η συμμετοχή είχε φτάσει στο 40,77%  μέχρι τις 17:00.  Όπως έγινε γνωστό, η διαφορά σε σχέση με τις κάλπες της 21ης Μαΐου, βρισκόταν στο -8%, καθώς την ίδια ώρα το ποσοστό συμμετοχής, στις πρώτες εκλογές, ήταν  48,76%.

Ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, είπε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση των δικαστικών αντιπροσώπων από το 88% των εκλογικών τμημάτων, σχεδόν 2,5 ώρες πριν από την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας είχαν ψηφίσει 3.564.116 εκλογείς.

Ο κ. Σταυριανουδάκης ανέφερε επίσης ότι περί τις 20:30 θα υπάρχει ασφαλής εικόνα για το εκλογικό αποτέλεσμα, σε ποσοστά και αριθμό εδρών των κομμάτων, καθώς και των συνδυασμών που θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή.

Η ενισχυμένη αναλογική

Με απόφαση του Αρείου Πάγου, στις εκλογές σήμερα συμμετέχουν 32 κόμματα και συνδυασμοί. Οι εκλογές διεξάγονται  με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και οι βουλευτές θα προκύψουν με βάση τη λίστα των υποψηφίων των κομμάτων και όχι με σταυρό.

Το νέο εκλογικό σύστημα -εν αντιθέσει με την απλή αναλογική- προσφέρει, ως γνωστόν, ένα κυμαινόμενο μπόνους στο νικητή των εκλογών. Το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής είναι το σύστημα με το οποίο κατ’ εξοχήν γίνονται οι εκλογές στην Ελλάδα.

Το ισχύον σήμερα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής προβλέπει ότι στο πρώτο κόμμα που θα συγκεντρώσει άνω του 25% δίδεται αυτόματα μπόνους 20 εδρών, ενώ όσο μεγαλύτερο (του 25%) είναι το ποσοστό του, του δίδεται μία επιπλέον έδρα για κάθε μισό τοις εκατό, με πλαφόν τις 50 έδρες μπόνους.

Κρισιμότατο ωστόσο ρόλο για τον λεγόμενο πήχη της αυτοδυναμίας, παίζουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός βουλής. Όσο μικρότερο είναι το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, τόσο δυσκολότερη είναι η επίτευξη της αυτοδυναμίας. Αυτό συμβαίνει επειδή όσο πιο πολλά κόμματα μπαίνουν στην Βουλή, τόσο μικρότερο είναι το εύρος των ψήφων που παίρνει το πρώτο κόμμα, άρα μικραίνει και το μπόνους που θα εξασφαλίσει.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ