Αποκλειστικές εικόνες: H “Οχιά του Αιγαίου” έτοιμη να αναχωρήσει για ΗΠΑ – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Χθες, Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η τελευταία δοκιμαστική πτήση της «Οχιάς του Αιγαίου». Του πρώτου F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας από το πρόγραμμα αναβάθμισης συνολικά 84 μαχητικών σε Viper, που τρέχει το ΓΕΕΘΑ.

Ο Αμερικανός πιλότος, Blue Kubacz της USAF είναι αυτός που πραγματοποίησε και το τελικό στάδιο δοκιμών, πριν την τελική αναχώρηση του αεροσκάφους, αύριο, για το Fort Worth των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου θα γίνουν οι τελικές πιστοποιήσεις κι έλεγχοι.

Το πρώτο F-16 Viper θα αποτελέσει την βάση πάνω στην οποία θα στηριχθούν όλα τα μαχητικά του προγράμματος αναβάθμισης.

Στην ΕΑΒ είναι υπερήφανοι για το αποτέλεσμα διότι κατά την διάρκεια των δοκιμών το πρωτότυπο αεροσκάφος δεν παρουσίασε ούτε μία βλάβη. Και δεν είναι οι Έλληνες τεχνικοί που το λένε αυτό ή τα στελέχη της Διοίκησης της ΕΑΒ όσο και το κλιμάκιο των περίπου 30 Αμερικανών που βρίσκονταν όλο αυτό το διάστημα εδώ επιβλέποντας και συνδράμοντας στο πρόγραμμα. Και το γεγονός του υψηλού επιπέδου των τεχνικών της ΕΑΒ που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελούν και τον πραγματικό πολλαπλασιαστή ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ταυτόχρονα, χθες το πρωί προσγειώθηκε στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, στην Τανάγρα και το δεύτερο F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, που θα υποβληθεί στην αναβάθμιση σε επίπεδο Block 72 V ή Viper όπως έχει επικρατήσει να το αποκαλούμε.

Το enikos.gr βρέθηκε χθες στην τελευταία δοκιμαστική πτήση του μονοθέσιου F-16V, της πρώτης «Οχιάς του Αιγαίου» που «έχυσε το δηλητήριό της» στον ελληνικό ουρανό, πριν αναχωρήσει αύριο για τις ΗΠΑ.

Ήδη, το 2ο F-16 μπήκε στα υπόστεγα προκειμένου να ξεκινήσει το λύσιμο για να ακολουθήσει το πρόγραμμα αναβάθμισης ενώ σε 50 ημέρες θα προσγειωθεί και το 3ο μαχητικό. Από τις αρχές Απριλίου κι έπειτα αναμένεται κάθε μήνα να μπαίνει κι από ένα F-16 στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ και από τα μέσα του 2022 η Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να έχει τις πρώτες 4 «οχιές».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αναβάθμιση όλων των «avionics» κι εν μέρει δομικές παρεμβάσεις, όπου απαιτούνται.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ