Ασημακοπούλου: Πάνω από 30 αγωγές για τη διαρροή email – Τι καταγγέλλει μάρτυρας-ΒΙΝΤΕΟ

Πάνω από 30 αγωγές κατατέθηκαν σε βάρος του Δημοσίου, για την υπόθεση αποστολής email από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου σε απόδημους Έλληνες. Τα ηλεκτρονικά μηνύματα εστάλησαν μεταξύ των δύο εκλογικών διαδικασιών το 2023. Στον ΑΝΤ1, μίλησε ο δικηγόρος των αποδήμων που προχώρησαν σε αγωγές, καθώς και ένας από τους παραλήπτες της αλληλογραφίας.

Συγκεκριμένα, ο Αντώνης Πέτσας εργάζεται στο Λονδίνο, ως αναλυτής δεδομένων με εκπαίδευση πάνω στην προστασία προσωπικών δεδομένων. Όταν έλαβε εκείνο το email από την κα Ασημακοπούλου, και διαπίστωσε πως κι άλλοι γνωστοί του το έλαβαν, συνειδητοποίησε την διάσταση του προβλήματος.

«Στις 01/03 έλαβα ένα email, ήταν μεγάλη έκπληξη… Εγώ έκανα αίτηση τον Απρίλιο του 2023 για να μεταφερθώ στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού για να μπορώ να ψηφίσω από την Αγγλία στις βουλευτικές εκλογές. Έχω μιλήσει με πάνω από 200 άτομα τις τελευταίες εβδομάδες, είναι η αλήθεια» λέει ο ίδιος στον ΑΝΤ1.

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί κάποιους απόδημους Έλληνες που κατέθεσαν αγωγή, Βασίλης Σωτηρόπουλος μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 ‘’Καλημέρα Ελλάδα’’ σχετικά με την διαρροή email από το υπουργείο Εσωτερικών. Χθες κατατέθηκε η πρώτη αγωγή και ο ίδιος λέει πως ήδη έχουν κατατεθεί άλλες 30.

«Η πρώτη αγωγή κατατέθηκε και από την καθαρά Δευτέρα μέχρι σήμερα έχουμε άλλες 30 αγωγές. Για την παράβαση από το υπουργείο εξωτερικών που δεν προστάτευσε τα δεδομένα που έδωσαν οι πολίτες για να πάρουν μέρος στις εκλογές. Στρέφονται κατά του ελληνικού δημοσίου όχι κατά προσώπων. Ζητάνε αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο. Ταυτόχρονα έχουμε και εξώδικα προς την κυρία Ασημακοπούλου για ποιον λόγο είχε τα στοιχεία αυτά, πρέπει να πάρουμε απαντήσεις».

Σχετικά με την δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης ο κύριος Σωτηρόπουλος απάντησε: «Εάν δούμε ότι ο εισαγγελέας ασκήσει ποινική δίωξη θα παρασταθούν αυτοί οι άνθρωποι για υποστήριξη της κατηγορίας».

Οι αγωγές έχουν γίνει από πολίτες που ήταν στις λίστες για τις εκλογές του 2023 όμως υπάρχουν αμφιβολίες από κάποιους απόδημους και για τις φετινές λίστες.

«Ήταν στις λίστες του 23 και κάποιοι απ’ αυτούς ήταν και κάποιοι που γράφτηκαν τώρα όμως οι αγωγές είναι από τους πολίτες που ήταν στις λίστες του 23».

Συνέχισε λέγοντας «το email είναι απόρρητο και δεν χορηγείται στα κόμματα. Κάποιοι έχουν ανησυχήσει για το αδιάβλητο των ευρωεκλογών. Είναι άνθρωποι από το εξωτερικό που πρόκειται να ψηφίσουν και στις εκλογές που έρχονται. Είναι άνθρωποι που δεν έχουν δηλώσει ότι θέλουν να χρησιμοποιηθεί το e mail τους από την κυρία Ασημακοπούλου».

Παύλος Μαρινάκης: Κανένα θέμα για την Νίκη Κεραμέως – Δεν ήταν υπουργός Εσωτερικών όταν εστάλη η λίστα με τα email

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα για την Νίκη Κεραμέως», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς για το θέμα της αποστολής των email σε απόδημους Έλληνες.

Από την πρώτη στιγμή, υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «αναζητήσαμε την αλήθεια». Σημείωσε ότι η εσωτερική έρευνα της κυβέρνησης δεν υποκαθιστά την Δικαιοσύνη ούτε αυτή της αρμόδιας αρχής και πρόσθεσε ότι «μόλις εξακριβώσαμε τι ακριβώς συνέβη, είχαμε άμεσα παραιτήσεις».

Η αποστολή αυτής της λίστας των mails, σημείωσε, έγινε μεταξύ των δύο εκλογικών διαδικασιών το 2023, περίοδο που δεν ήταν υπουργός Εσωτερικών η κ. Κεραμέως. «Η προσπάθεια να δημιουργήσουν πολιτικό θέμα εκεί που δεν υπάρχει δείχνει τη διάθεση να εργαλειοποιηθεί το ζήτημα» τόνισε ο κ. Μαρινάκης, αναφερόμενος στην αντιπολίτευση.

Συμπλήρωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν δίνει mails. «Γι’ αυτό και η συγκεκριμένη ιστορία κατέληξε σε παραιτήσεις, γιατί αυτό που συνέβη μεταξύ των προσώπων αυτών δεν έπρεπε να συμβεί, είναι αντίθετο στον νόμο. Γι’ αυτό και ερευνάται από την Δικαιοσύνη», διευκρίνισε. Είπε επίσης ότι «δεν υποβαθμίσαμε το ζήτημα, ζητήσαμε να γίνει δική μας έρευνα και έγιναν παραιτήσεις. Οι λέξεις ευθύνη και παραίτηση, για εμάς δεν είναι λέξεις άγνωστες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «είναι σημαντικό θέμα αυτό των προσωπικών δεδομένων», ενώ σημείωσε ότι «πάει πολύ το να μας κουνάνε το δάκτυλο εκείνοι που καμαρώνουν αμετάκλητα καταδικασμένους για σοβαρά ποινικά αδικήματα».

«Το πιο επικίνδυνο που επιχειρείται, χωρίς βέβαια καμία επιτυχία, είναι η προσπάθεια να συνδεθεί το θέμα με την επιστολική ψήφο. Προκύπτει ότι δεν έχει καμία σχέση η επιστολική ψήφος», επεσήμανε, και απαντώντας σε άλλο ερώτημα επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα για την κ. Κεραμέως, δεν ήταν καν υπουργός Εσωτερικών, όταν εστάλη η λίστα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ