Ανησυχία για τα στρατιωτικά νοσοκομεία – Διαψεύδουν υπουργείο και ΠΟΜΕΝΣ

Η φημολογία των τελευταίων ημερών περί ενοποίησης των στρατιωτικών νοσοκομείων και ένταξής τους στο ΕΣΥ προκάλεσε αναστάτωση στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων, με κύκλους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να διαψεύδουν και την ΠΟΜΕΝΣ να εκδίδει σχετική ανακοίνωση.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τις τελευταίες ημέρες διακινείται η πληροφορία ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει έτοιμο σχέδιο ανατροπής όλων όσων ίσχυαν μέχρι πρότινος για τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Η δημιουργία κοινού υγειονομικού σώματος δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση κυρίως γιατί τα νοσοκομεία του κάθε Επιτελείου έχουν εξειδίκευση στις ξεχωριστές ανάγκες που έχουν στα στελέχη του. Για παράδειγμα, άλλες είναι οι ανάγκες για τους πιλότους κι άλλες για τους ναύτες.

Πριν από μερικές ημέρες, κύκλοι του υπουργείου διευκρίνιζαν ότι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να είναι και θα παραμείνουν ανεξάρτητες.

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγείας στα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, στους απόστρατους και στις οικογένειες τους.

Μάλιστα, όπως επεσήμαναν, στην κατεύθυνση αυτή εξετάζονται:

– Τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την επίλυση διαφόρων τρεχόντων προβλημάτων και την οικονομική διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των Στρατιωτικών Νοσοκομείων.

– Η επένδυση σε νέο εξοπλισμό και νέες τεχνολογίες, οι οποίες θα είναι προσβάσιμες στα στελέχη και τους απόστρατους όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και τους λοιπούς δικαιούχους.

– Η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών φροντίδας σε αυτούς που έχουν ανάγκη αποκατάστασης, στους χρόνια πάσχοντες και στους ηλικιωμένους, με τη βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων πόρων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ότι μετά από επικοινωνία που είχε με τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου «Δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα δημιουργίας κοινού υγειονομικού σώματος. Άρα όσα γράφονται για δημιουργία κοινού υγειονομικού σώματος, δεν ευσταθούν».

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η ΠΟΜΕΝΣ, η Πολιτική Ηγεσία έχει στις προτεραιότητες της, προτάσεις που αναμένονται πολλές από αυτές, να κατατεθούν σε προσεχή νομοσχέδια.

Ενδεικτικά κάποιες από τις προτάσεις αυτές είτε αποτελούν χρόνια αιτήματα της Ομοσπονδίας, «είτε κινούνται στη σωστή κατεύθυνση προς όφελος των συναδέλφων μας», όπως:

  • Πρόβλεψη αποζημίωσης για τις εφημερίες των ιατρών και τα νυχτερινά των βαρδιών του νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Πρόβλεψη μηνιαίας αποζημίωσης πλέον του μισθού, για το ιατρικό στρατιωτικό προσωπικό και για το νοσηλευτικό στρατιωτικό προσωπικό που θα διατίθεται για έκτακτες ανάγκες, σε δημόσια νοσοκομεία και με πιθανή αναδρομική ισχύ.
  • Πρόθεση για μείωση στο ελάχιστο των χρόνων διοίκησης του ιατρικού προσωπικού.
  • Πρόθεση που έχει να κάνει με τη διαχείριση του υγειονομικού στρατιωτικού προσωπικού των στρατιωτικών νοσοκομείων, υπό την μορφή ΥΠΕ.
  • Πρόβλεψη να ασκούν Διοίκηση σε υγειονομικές υπηρεσίες και από υπόλοιπες ιατρικές ειδικότητες (π.χ Νοσηλευτές/ριες, Φαρμακοποιούς κ.α)

Επιπλέον το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την εφαρμογή της φαρμακευτικής κάλυψης των εν ενεργεία στρατιωτικών και των οικογενειών τους, από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Επίσης έγινε γνωστό ότι υπάρχει σοβαρή πρόθεση να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποπληρωμής των χρεών προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία και να μειωθεί η γραφειοκρατία για την καταβολή των υγειονομικών δαπανών στο στρατιωτικό προσωπικό.

Η ανακοίνωση της ΠΟΜΕΝΣ καταλήγει: «Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι όλα όσα περιήλθαν προς γνώση μας, δείχνουν ότι η σημερινή Πολιτική Ηγεσία, έχει θέσει ως στόχο την επίλυση χρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν την εύρυθμη λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων αλλά και την αναγνώριση του έργου που επιτελεί το υγειονομικό στρατιωτικό προσωπικό σε δύσκολες και αντίξοες πολλές φορές εργασιακές συνθήκες».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ