Ανδρουλάκης στον Realfm 97,8: Ζήτησε ντιμπέιτ για τις ευρωεκλογές – Τι είπε για την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Την διεξαγωγή ντιμπέιτ για τις ευρωεκλογές ζήτησε μέσω του Real fm 97,8 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξη που έδωσε στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: «Επειδή η ΝΔ έχει μία τεράστια επιρροή σε κάποια ΜΜΕ δεν θέλει να γίνει αυτή η συζήτηση; Θα την κάνουμε δηλαδή με τα δελτίου Τύπου του κ. Μαρινάκη και της ΝΔ;»

«Εγώ, λοιπόν, καλώ και εδώ από τον Real fm τον κ. Μητσοτάκη, πέρα από την συζήτηση που έχουμε για την ακρίβεια την άλλη Παρασκευή στην Βουλή, να γίνει ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Και πρόσθεσε: «Εκπροσωπούμε κάποιες ιδεολογίες για το μέλλον της Ευρώπης. Εγώ είμαι σοσιαλδημοκράτης. Ο κ. Μητσοτάκης ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της δεξιάς, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον γαλλογερμανικό άξονα. Αυτοί θέλουν μια Ευρώπη “λίγο μαζί” και “πολύ χώρια”. Η ευρωπαϊκή Αριστερά έχει μια ατζέντα, η οποία δεν ξέρω πως τοποθετείται για τα εθνικά μας θέματα. Οι ευρωβουλευτές μας θα ενταχθούν σε κάποιες ομάδες. Η ψήφος του λαού σ’ εμάς είναι δύναμη για κάποιες αρχές και θέσεις για το μέλλον των λαών».

«Εγώ καλώ τους πολιτικούς αρχηγούς να μιλήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης. Πώς θα είναι ισχυρή η Ελλάδα σε μία Ευρώπη αλληλεγγύης. Ορίστε ένα ντιμπέιτ και χωρίς φορμαλιστικούς κανόνες. Να’ ρθουν όλοι οι αρχηγοί και ο πρωθυπουργός, ο κ. Κασσελάκης να μιλήσουμε. Πώς θα είναι ισχυρή η πατρίδα μας στην Ευρώπη της αλληλεγγύης», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

«Ισχυρό ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές θα σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία αποκτά αξιόμαχο αντίπαλο» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης για το πολιτικό διακύβευμα των ευρωεκλογών.

Τι είπε για το Κυπριακό και την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

«Θέλω να ξεκινήσω από το Κυπριακό. Αυτά που είπε ο κ. Ερντογάν δείχνουν ότι υπονοεί ότι ήρθε η ώρα να διχοτομηθεί το νησί. Κάτι που είναι, βέβαια, κατάφωρα εναντίον του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στην Κύπρο υπάρχει η βάρβαρη εισβολή του “Αττίλα” και η κατοχή. Γι’ αυτό κατά την ταπεινή μου άποψη, πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ελληνική κυβέρνηση να μην αφήνουν πίσω το Κυπριακό. Το Κυπριακό είναι προτεραιότητα και η επίλυσή του ξεκλειδώνει πάρα πολλά ζητήματα στην ανατολική Μεσόγειο, στις ευρωτουρκικές και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» επισήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Αναφερόμενος στα “ήρεμα νερά”, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε: «Ναι, υπάρχει μείωση των παραβιάσεων. Τι σημαίνει όμως αυτό; Ο κ. Ερντογάν έχει μια στρατηγική. Τώρα που βλέπει ότι οι Αμερικανοί έχουν ενοχληθεί πάρα πολύ από τη συμπεριφορά του, χρησιμοποιεί την Ελλάδα για να φαίνεται ότι έχει συνομιλητή. Αυτό, -το ξαναλέω-, δεν πρέπει να μας δημιουργεί αυταπάτες. Καλό είναι ότι έχουμε λίγες ή καθόλου παραβιάσεις, όμως να συζητάμε χωρίς αυταπάτες. Κάποιους δεν τους ενοχλεί ότι ο κ. Ερντογάν έχει αναβαθμίσει τις προκλήσεις του για τα θέματα που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες; Για τον φάκελο που πήγε στον ΟΗΕ από την πλευρά της Τουρκίας έχει γίνει πάρα πολλή δουλειά. Για την Τουρκία το θέμα της ‘’Γαλάζιας Πατρίδας’’ είναι πια προτεραιότητα και, μάλιστα, θέλει να το βάλει και στα σχολικά βιβλία για να δυναμώσει τον εθνικισμό του μέλλοντος. Άρα, μην έχουμε αυταπάτες. Με ενοχλεί όταν η ελληνική κυβέρνηση, για επικοινωνιακούς λόγους, φτιάχνει ένα αφήγημα που αιωρείται από την γεωπολιτική πραγματικότητα ή από τις προκλήσεις του μέλλοντος».

«Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποκτήσει δικά της εργαλεία, δηλαδή ευρωστρατό, μια ενιαία εξωτερική πολιτική, ενιαία πολιτική εξαγωγής όπλων – ένα σχέδιο που έχω υπηρετήσει προσωπικά διότι το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία μπήκε ως μια επιλογή στο τραπέζι πρώτη φορά στον φάκελο εξαγωγής όπλων με δική μου πρωτοβουλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο-, δεν θα μπορούμε να παίξουμε ρόλο ούτε έναντι της Τουρκίας ούτε στη Μέση Ανατολή ούτε στην Αφρική. Και η ευθύνη της κυβέρνησης είναι ότι σε αυτά τα πολύ μεγάλα ζητήματα δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια νέα αρχιτεκτονική. Πιο πολύ λειτουργεί, αν θέλετε, παράπλευρα, συμπληρωματικά και όχι στρατηγικά και πρωταγωνιστικά», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επανέλαβε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης «είναι γραμμένη στην πέτρα». «Εμείς εδώ έχουμε μια μουσουλμανική μειονότητα που ανθεί. Εκεί, πού είναι οι Έλληνες χριστιανοί; Πού είναι στην Κωνσταντινούπολη; Πού είναι μετά από 100 χρόνια;» ρώτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Δεν συζητάμε για κανέναν άλλο δρόμο. Μόνο μέσω Χάγης. Όποιος -Αμερικανός, Γερμανός, δεν ξέρω ποιος- φαντάζεται ότι μπορεί η Ελλάδα να καθίσει σε ένα τραπέζι με την Τουρκία χωρίς τη Χάγη, είναι γελασμένος» υπογράμμισε ερωτηθείς σχετικά με τα σενάρια επίλυσης της μοναδικής ελληνοτουρκικής διαφοράς.

Ως προς την πρόκληση του Τούρκου προέδρου να εγκαινιάσει ως τζαμί τη Μονή της Χώρας παραμονές της συνάντησης με τον κ. Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στηλίτευσε την αντίδραση του πρωθυπουργού.

«Η φράση “αχρείαστη ενέργεια”, -την οποία βέβαια μετά από μερικές μέρες άλλαξε γιατί κατάλαβε ότι αυτό που είπε ήταν χονδροειδές σφάλμα-, είναι μια έκφραση που δίνει πολύ θάρρος στον κ. Ερντογάν. Έστω και με εισιτήριο στην Αγία Σοφία, βλέπεις τα ψηφιδωτά; Όχι. Έχουν καλυφθεί. Μιλάμε για πράγματα βαθιά προκλητικά και προσβλητικά απέναντι στην ανθρωπότητα και τον παγκόσμιο πολιτισμό» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να πάει στην Άγκυρα με μια μικρή αναβολή, για να δείξει και τη δυσαρέσκεια του. Υπάρχει και εθνική αξιοπρέπεια. Όταν τέσσερις μέρες πριν ο κ. Ερντογάν κάνει αυτήν την πράξη, δεν ξέρει τον συμβολικό χαρακτήρα της; Τον ξέρει, αλλά το κάνει για να στείλει ένα μήνυμα σε εσένα για τα όρια που σου βάζει αλλά και στην εσωτερική κοινή γνώμη της Τουρκίας» σημείωσε ως προς τη συνάντηση των δύο ανδρών.

«Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, προφανέστατα καταδικάσαμε τις επιθέσεις της στο Ισραήλ, προφανέστατα το Ισραήλ είχε το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα αλλά τώρα εκεί συμβαίνει μια γενοκτονία. Δεν πρέπει η διεθνής κοινότητα να πιέσει τον κ. Νετανιάχου να μπει ένας φραγμός σε αυτήν τη γενοκτονία;» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης ως προς τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Στρατηγικά λάθη Μητσοτάκη αναφορικά με την Αλβανία, λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ως προς την Αλβανία, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Ο κ. Μητσοτάκης με τις τελευταίες του ενέργειες, δείχνει ότι σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό έχει οδηγηθεί σε στρατηγικά λάθη. Δεν έχω ακούσει έναν διπλωμάτη να συμφωνεί με τις επιλογές του τον τελευταίο μήνα και εννοώ ιδιαίτερα για τα θέματα της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπενθύμισε ότι ως ευρωβουλευτής έβαλε στον φάκελο της Αλβανίας ειδική τροπολογία για την εξιχνίαση της δολοφονίας Κατσίφα και υπέβαλε δεκάδες τροπολογίες για τα περιουσιακά και ιδιοκτησιακά θέματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να στείλουν ένα μήνυμα στον κ. Ράμα, ότι αυτοί οι αλυτρωτισμοί πρέπει να σταματήσουν, δεν βοηθούν σε καμία φάση την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Μην υποπέσουμε στο λάθος, όλα αυτά να γίνουν διμερή ζητήματα. Θα είναι τραγικό λάθος για την ελληνική διπλωματία», σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Τι είπε για την Βόρεια Μακεδονία

Στον απόηχο της βαρύτατης πρόκλησης της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών έχοντας εντοπίσει τα προβληματικά σημεία της ως προς την εθνότητα και τη γλώσσα.

«Επόμενο λάθος: ποιος ήταν ο μηχανισμός εποπτείας για να υπάρξει εφαρμογή της συμφωνίας; Βγαίνει λοιπόν τώρα μια ακραία εκπρόσωπος του VMRO που εκλέχθηκε πρόεδρος στη γειτονική χώρα και σου λέει «Μακεδονία». Να μας πει, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας και διάφοροι που τους ακούω τώρα. Ο κ. Κασσελάκης έβγαλε μια ανακοίνωση μνημείο παραλογισμού, δεν καταλαβαίνω τι θέλει να πει αυτή η ανακοίνωση. Δηλαδή δεν έπρεπε να φύγει η εκπρόσωπος της ελληνικής διπλωματίας από την ορκωμοσία; Έφυγε διότι υπάρχει προσβολή μιας διεθνούς συμφωνίας. Εδώ λοιπόν υπάρχει ένα θέμα. Και η συμφωνία ήταν «κουτσή» αλλά και δεν υπήρχε μηχανισμός που να ελέγχει την εφαρμογή της. Άρα, μπορούν μετά από κάποια χρόνια κάποιοι ακροδεξιοί πολιτικοί της γειτονικής χώρας να σου λένε «Μακεδονία» κι εσύ να μην μπορείς να κάνεις τίποτα. Μπήκαν στο ΝΑΤΟ, άρα το ένα τους πόδι το βάλανε μέσα, μένει μόνο η ευρωπαϊκή προοπτική. Ποιος είναι ο μηχανισμός ελέγχου της συμφωνίας, το να κάνει κάποια δήλωση η κα. Φον Ντερ Λάιεν; Σοβαρά μιλάμε τώρα;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ