Ανδρουλάκης: Όλα για τη δεύτερη θέση – Οι στρατηγικοί στόχοι του ΠΑΣΟΚ και οι «αναταράξεις»

Πρόσω ολοταχώς για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης κινείται το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, που, βγαίνοντας σημαντικά ενισχυμένο από την κάλπη της 21ης Μαΐου, είδε την ευκαιρία ενός… αντίστροφου 2012, με το ίδιο πια, σε ρόλο ΣΥΡΙΖΑ τότε, να παίρνει -πίσω- τη θέση του μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Αν αυτό είναι εφικτό να γίνει σε διάστημα 30 ημερών, κανείς δεν ξέρει.

Σε κάθε περίπτωση, στη Χαριλάου Τρικούπη είναι αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη με όλες τις δυνάμεις τους και χωρίς «ταβάνι». Στόχος τους είναι να γίνουν η «αξιόπιστη προοδευτική δύναμη» της χώρας, που θα αποτελεί τον βασικό αντίπαλο της συντήρησης, η οποία, όπως εκτιμούν, εκφράζεται από τη Ν.Δ. Κι όμως, δεν πέρασαν παρά λίγα εικοσιτετράωρα επινικίων πριν αρχίσουν και πάλι τα… όργανα στη Χαριλάου Τρικούπη, με αφορμή δύο περιστατικά. Αφενός την απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να κρατήσει την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης, αφήνοντας πρακτικά εκτός Βουλής τον Χάρη Καστανίδη, αφετέρου αλλεπάλληλες δηλώσεις στελεχών του κόμματος, που προκάλεσαν σύγχυση στους πολίτες γύρω από τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τη φορολόγησή τους.

Για «lapsus linguae» μίλησε και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Μάντζος, με τη ζημιά όμως στο μεταξύ να έχει γίνει. Ακολούθησε ο Παναγιώτης Δουδωνής, που μίλησε για κλιμακωτή φορολόγηση 5% για τα διανεμόμενα μερίσματα από τα κέρδη των επιχειρήσεων έως 50.000 ευρώ, 10% για ποσά 50.000-100.000 ευρώ και 10%-15% για ποσά από 100.000 ευρώ και πάνω, που έδωσε στη Ν.Δ. την ευκαιρία να μιλά για «μαρτυριάρηδες νούμερο 2», καταλογίζοντας στο ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά ότι δεν πήρε το μήνυμα της κάλπης. Τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επί του θέματος έσπευσε να διευκρινίσει εκ νέου ο Δ. Μάντζος, με τον Στέφανο Παραστατίδη όμως να ακολουθεί την επομένη και να μιλά, ούτε λίγο ούτε πολύ, για διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, κάτι που γρήγορα έγινε «βούτυρο στο ψωμί» της Ν.Δ. Στη «μονταζιέρα» της Ν.Δ. απέδωσε, λίγο μετά, ο ίδιος δημοσιεύματα που είχαν κατακλύσει το διαδίκτυο, διευκρινίζοντας ότι δεν μίλησε περί «ενίσχυσης του ΕΝΦΙΑ», αλλά για ενίσχυση στον φόρο γονικών παροχών -αφού είναι άδικο, όπως εξηγούσε, να μη φορολογούνται γονικές παροχές μέχρι και 4,8 εκατ. ευρώ- και άρα για «φορολόγηση των εχόντων».
Οσο για τον ΕΝΦΙΑ, θύμισε ότι κανένα κόμμα δεν μιλά για κατάργησή του και υποστήριξε ότι θέση του κόμματός του για τον φόρο ακίνητης περιουσίας είναι ο εξορθολογισμός του. Παρότι επισήμως το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να αποδώσει τον σάλο που προκάλεσαν όλα αυτά σε γαλάζιες «μονταζιέρες», φαίνεται ότι όλη αυτή η συζήτηση έχει και ιδεολογικό υπόβαθρο, καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν να μιλούν για «φορολογική δικαιοσύνη προς όφελος της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων», με τον Ν. Ανδρουλάκη να εξηγεί από τη Χίο, απ’ όπου ξεκίνησε τη νέα προεκλογική εκστρατεία του, τι εννοεί με τον όρο «δίκαιη σοσιαλδημοκρατική φορολόγηση». Εδωσε μάλιστα τον τόνο, μιλώντας για τέλος στη φορολογική πολιτική όπου οι λίγοι κερδοσκοπούν εις βάρος της μεσαίας τάξης. Για ανάγκη δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών, που θα χρηματοδοτεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος και θα μειώνει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, μίλησε και ο Δ. Μάντζος, ο οποίος έκανε λόγο για μείωση των φορολογικών βαρών στη μισθωτή εργασία, αύξηση των φοροαπαλλαγών για τις οικογένειες με παιδιά και μείωση των έμμεσων φόρων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και ενέργεια, όσο διαρκεί η ακρίβεια, αλλά και για μείωση του «απαράδεκτα υψηλού αφορολόγητου ορίου» για γονικές παροχές στα 4,8 εκατ. ευρώ και για κλιμακωτή προοδευτική φορολόγηση των διανεμόμενων μερισμάτων από τα κέρδη των επιχειρήσεων. Πράγματα που ουδέποτε αποτέλεσαν «κρυφή ατζέντα» της Χαριλάου Τρικούπη, όπως σημειώνουν στελέχη της.

Σκληρή δήλωση

Η απόφαση Ανδρουλάκη να κρατήσει την έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης προκάλεσε μία σκληρή δήλωση του Χ. Καστανίδη. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ άφησε αιχμές για την επιλογή του προέδρου του κόμματος, για την οποία σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ενημερώθηκε ταυτόχρονα με τον Τύπο. Εκανε λόγο για «προσωπική προσβολή», η οποία πάντως δεν κάμπτει την υποχρέωσή του να δώσει μέχρι τέλους τον αγώνα για ενίσχυση της Δημοκρατικής Παράταξης, ως απλός μαχόμενος πολίτης ή ως μετέχων στο ψηφοδέλτιο. Από τη Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, διαβεβαίωναν ότι η απόφαση Ανδρουλάκη ήταν μια κίνηση συμβολισμού, προκειμένου να δοθεί ακόμα πιο δυναμικά η μάχη στην Α’ Θεσσαλονίκης και ευρύτερα στη Μακεδονία, όπου το κόμμα είχε κακές επιδόσεις. Επιπλέον, επεσήμαιναν ότι οι βουλευτές που προέκυψαν από την κάλπη της απλής αναλογικής θα έμεναν βουλευτές για 20 ώρες και πως το γεγονός ότι ο Ν. Ανδρουλάκης κράτησε τη συγκεκριμένη έδρα αυτή τη φορά δεν σημαίνει ότι θα κάνει το ίδιο την 26η Ιουνίου.

Ελεγαν, μάλιστα, πως και ο ίδιος ο Χ. Καστανίδης ενημερώθηκε από τον πρόεδρο στο τηλεφώνημά τους ότι η απόφασή του αυτή δεν είναι «τροχιοδεικτική» για την επομένη της νέας κάλπης στις 25 Ιουνίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ