Ανδρουλάκης: Έχουμε χρέος να στηρίξουμε ΜμΕ και εργαζόμενους

«Είναι σύνηθες να λέμε ότι είμαστε σε κρίση αλλά οι κρίσεις είναι αλλεπάλληλες όποτε έχουμε χρέος να στηρίξουμε επιχειρήσεις και εργαζόμενους με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της εκδήλωσης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για την απονομή των βραβείων «Βιώσιμης – Καινοτόμου & Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας».

Ο πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα στην πρόσβασή της στην χρηματοδότηση και ιδιαίτερα στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σχετικά με το φορολογικό νομοσχέδιο σημείωσε ότι αποτελεί χάδι για τους φοροφυγάδες και πλήττει τους πιο αδύναμους, ενώ υπάρχουν σύγχρονα εργαλεία που εάν εφαρμοστούν μπορεί να εντοπιστεί πιο εύκολα και όχι οριζόντια κι άδικα και η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή. «Η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη παρά την άπλετη ρευστότητα των τραπεζών», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «Ενδεικτικά, το μέσο επιτόκιο για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις διαμορφώνεται σήμερα πάνω από 7,5%, όταν προ των αυξήσεων από την κεντρική τράπεζα προσέγγιζε το 4,9%. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δανείζονται ακόμα και με 8 και 8,5%. Την ίδια ώρα, 136 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν αντλήσει δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 2,34 δισ. ευρώ, με μεσοσταθμικό επιτόκιο 1,9% και μέση διάρκεια αποπληρωμής 12 έτη. Το ιδιωτικό χρέος εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο βραχνά για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το σύνολό του ανέρχεται στο δυσθεώρητο ύψος των 270 δισ. ευρώ. Αθροιστικά, χρωστούν πάνω από 7 εκατομμύρια μητρώα, ΑΦΜ και φυσικά πρόσωπα.»

Όπως είπε, «το ΠΑΣΟΚ διοργανώνει αύριο το πρωί στη Βουλή ειδική ημερίδα για το φλέγον αυτό ζήτημα και να δείξουμε έναν δίκαιο και αποτελεσματικό δρόμο.»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ