Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα στραμμένα τα «βλέμματα» και συγκεκριμένα στις κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη. Όλοι περιμένουν να δουν τι θα κάνει μετά την αποχή του Παύλου Πολάκη, την απουσία του Όθωνα Ηλιόπουλου και το «παρών» της Νίνας Κασιμάτη κατά την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, το οποίο πέρασε με 176 «ναι», ενώ υπήρξαν 76 «όχι» και 2 «παρών».
Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε στείλει αυστηρό μήνυμα στην Πολιτική Γραμματεία για πιθανές συνέπειες στους διαφωνούντες και έτσι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Στον ΣΥΡΙΖΑ το ενδιαφέρον μονοπωλεί το θέμα του Παύλου Πολάκη και αν θα υπάρξει «ποινή».
Άλλωστε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπερτομεάρχης και η απουσία του από ένα τέτοιο νομοσχέδιο στέλνει αρνητικό μήνυμα με αποτέλεσμα να επικρατεί δυσφορία. Αρκετοί είναι εκείνοι που εισηγούνται το «ξήλωμά» του από τη θέση του και μάλιστα όπως επισημαίνουν όλο νόημα «αν δεν γίνει και αυτή τη φορά, πότε;».
Εκνευρισμός έχει προκληθεί και από το επιχείρημα του Παύλου Πολάκη ότι απείχε από την ψηφοφορία καθώς επικαλέστηκε το ιατρικό του καθήκον και τη χειρουργική επέμβαση που έκανε σε ασθενή. Μάλιστα είχε ανεβάσει και σχετικές φωτογραφίες, οι οποίες όμως, όπως υποστηρίζουν δημοσιεύματα, αφορούσαν σε επέμβαση που έγινε δύο ημέρες πριν από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου στη Βουλή και όχι χθες.
Αυτό προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, όπως εκείνη του Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος με καυστικό τρόπο σε ανάρτησή του αναφέρθηκε στον «φιλαλήθη» Πολάκη που «προσπάθησε να κοροϊδέψει τον αρχηγό του και το πανελλήνιο με δήθεν χειρουργείο» και αναρωτήθηκε «τι θα κάνει ο Κασσελάκης».
Ο «Φιλαλήθης» @pavpol2222 προσπάθησε στην αρχή να κοροϊδέψει τον Αρχηγό του και το Πανελλήνιο, πώς δήθεν δεν ήρθε στην χθεσινή ψηφοφορία λόγω εκτάκτου χειρουργείου…ανέβασε όμως φωτό που αποκάλυπταν το ψεύδος καθώς είχαν άλλη ημερομηνία. Μετά την κατακραυγή ανέβασε δήλωση ότι… pic.twitter.com/PFFEsp2bR9
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) February 16, 2024
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι το «ξήλωμα» Πολάκη από τη θέση του υπερσυντονιστή. Άλλες πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να εξετάζει ακόμη και διαγραφές, ωστόσο ορισμένοι επισημαίνουν ότι δεν θα προχωρήσει σε ένα τόσο δραστικό μέτρο λόγω του ότι θα αποδυναμωθεί κι άλλο η Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Σημειώνεται ότι η Νίνα Κασιμάτη είναι Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ ο Όθων Ηλιόπουλος λόγω και των επαγγελματικών υποχρεώσεών του στις ΗΠΑ, δεν έχει κάποια άλλη θεσμική θέση.
Ο κ. Κασσελάκης, πάντως, βρίσκεται στη Βουλή, αφού στις 11:00 θα απευθύνει χαιρετισμό στη συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην αίθουσα της Γερουσίας με πανεπιστημιακούς, εκπροσώπους της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ.
Κόντρα Ραγκούση – Κασιμάτη
Κόντρα εντός του ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε με αφορμή την ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια και την διαφοροποίηση ορισμένων βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η βουλευτής του κόμματος, Νίνα Κασιμάτη και ο πρώην βουλευτής Γιάννης Ραγκούσης βρέθηκαν στο επίκεντρο.
«Αν εκλεγεί ποτέ Βουλευτής, θα τον ειδοποιήσουμε» αναφέρει σε ανάρτησή της η Νίνα Κασιμάτη και ο Γιάννης Ραγκούσης της απάντησε με αιχμές κάνοντας λόγο για «θηλυκούς Βορίδηδες».
Η δήλωση του Γιάννη Ραγκούση:
«Η κ. Κασιμάτη λίγη ώρα πριν αρνηθεί να υπερψηφίσει το νόμο -ταυτοτικής σημασίας για την αριστερά και τον προοδευτικό κόσμο- για την ισότητα στο γάμο, επέλεξε να μου επιτεθεί δημόσια, με τη γνωστή χυδαιότητα που την χαρακτηρίζει.
Ο λόγος;
Επειδή ως μέλος της Πολιτικής Γραμματείας – του ανώτατου, εκλεγμένου, καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος – ζήτησα να μάθω την άποψη του Προέδρου για το ενδεχόμενο μη υπερψήφισης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου από βουλευτές μας, χωρίς να αναφερθώ ονομαστικά σε κάποιον ή κάποια βουλευτή.
Τι απαντώ;
Ότι ισχύει απολύτως αυτό είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ : «Η αποχή είναι για τους Βορίδηδες αυτού του τόπου. Μας χωρίζει ηθική και αξιακή άβυσσος από αυτούς».
Και πράγματι, με χωρίζει ηθική και αξιακή άβυσσος από τους θηλυκούς Βορίδηδες.
Κατά τα λοιπά, αποτελεί καταστατική υποχρέωση του Προέδρου και των Γραμματέων του κόμματος να προασπίσουν από τέτοιες αήθεις συμπεριφορές, την ελεύθερη, δημοκρατική λειτουργία των οργάνων και συνακόλουθα των μελών του κόμματος».
Η ανάρτηση της Νίνας Κασιμάτη
Το μέλος της κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου, που παρακαθόταν με τους ακροδεξιούς Βορίδη, Άδωνι, Καρατζαφέρη —και από θέσεις ευθύνης του το ΠΑΣΟΚ πήγε στο 12%, όπως ανάλογα και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 17% — έχει πολύ ελεύθερο χρόνο μετά από τις τελευταίες εκλογές, αλλά και την εσωκομματική ήττα του, για να πυροδοτεί συστηματικά την εσωστρέφεια στο κόμμα μας την ώρα που στόχος μας είναι η επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Από διαρροή (του) στα ΜΜΕ πληροφορηθήκαμε πως «θέλει να ξέρει» προκαταβολικά τι κυρώσεις θα επιβάλει ο Πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης στους Βουλευτές, που τυχόν καταψηφίσουν σήμερα. Αν εκλεγεί ποτέ Βουλευτής, θα τον ειδοποιήσουμε.
Η πρώτη δήλωση Κασσελάκη για τον Πολάκη
Ο Στέφανος Κασσελάκης, σε story του στο Instagram, τα μεσάνυχτα της Πέμπτης μετά την ψηφοφορία, γνωστοποίησε ότι θα πήγαινε στο γνωστό γκέι μπαρ Sodade2 στο Γκάζι, για να γιορτάσει μαζί με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο του ομόφυλου ζευγαριού.
Πριν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπει στο μπαρ δημοσιογράφοι τον ρώτησαν για τον Παύλο Πολάκη, με τον κ. Κασσελάκη να απαντάει.
Μην με ρωτάτε τέτοια πράγματα αυτή την ώρα σχετικά με τον κ. Πολάκη κτλ. Αυτό το νομοσχέδιο όσον αφορά στο πολιτικό του κομμάτι χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περνούσε. Χωρίς το ΠΑΣΟΚ θα περνούσε. Αυτό είναι το μόνο που πρέπει να ξέρετε για το ποιο είναι το μόνο προοδευτικό κόμμα στη χώρα και ποιος είναι ο ηγέτης που δεν φοβάται να πει τα πράγματα όπως είναι και να μην έχει καμία αιτιολογία για τον προοδευτικό χαρακτήρα του. Σήμερα είναι ημέρα χαράς για την Ελλάδα, η οποία προχωράει και γίνεται μια σύγχρονη κοινωνία.