Ανασχηματισμός: Την Πέμπτη οι ανακοινώσεις – Επιστροφές πρώην υπουργών, προαγωγές υφυπουργών και «point system» – Οι τελευταίες πληροφορίες

Προ των πυλών βρίσκεται ο ανασχηματισμός, όπως όλα δείχνουν. Αυτή την στιγμή το πιθανότερο σενάριο είναι οι ανακοινώσεις για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα να γίνουν την Πέμπτη, ώστε την Παρασκευή, το προγραμματισμένο Υπουργικό Συμβούλιο να πραγματοποιηθεί με τη νέα σύνθεση.

Προφανώς αν υπάρξουν καραμπόλες της τελευταίας στιγμής, μπορεί οι ανακοινώσεις να μετατεθούν για μία μέρα μετά ή για την Δευτέρα, ωστόσο σε αυτή τη φάση, ο σχεδιασμός που υπάρχει είναι για την Πέμπτη, σύμφωνα με όσα είπε ο Νίκος Χατζηνικολάου στην εκπομπή του στον Realfm 97,8.

Το δεύτερο σενάριο για τον ανασχηματισμό

«Υπάρχει και μια δεύτερη εισήγηση στον Πρωθυπουργό, να κάνει αποχαιρετιστήριο Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή και αμέσως μετά να ανακοινωθεί το νέο σχήμα. Όμως το πιθανότερο σενάριο είναι να γίνουν την Πέμπτη το απόγευμα οι ανακοινώσεις, την Παρασκευή το πρωί η ορκωμοσία και στη συνέχεια το Υπουργικό Συμβούλιο με τους καινούργιους υπουργούς», ανέφερε.

Θα υπάρξουν αρκετές αλλαγές, αλλά δεν θα είναι δομικός ανασχηματισμός

Όπως είπε ο Νίκος Χατζηνικολάου, στο ερώτημα που γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή αν θα πρόκειται για διορθώσεις στο κυβερνητικό σχήμα ή για δομικό ανασχηματισμό, φαίνεται ότι το πράγμα πάει σε κάτι ενδιάμεσο. «Δηλαδή θα υπάρξουν αλλαγές – δεν θα είναι 2-3, δεν θα μιλάμε για διορθωτικές κινήσεις. Θα είναι περισσότερες οι αλλαγές, αλλά δεν θα είναι δομικός ανασχηματισμός. Δεν θα είναι όλα τα πρόσωπα καινούργια και όλα τα πρόσωπα υπό αμφισβήτηση. Κάποιοι θα παραμείνουν στα πόστα τους σε ορισμένα βασικά υπουργεία. Δύο-τρεις κεντρικοί υπουργοί δεν πρόκειται να αλλάξουν».

Επιστρέφουν πρώην υπουργοί στην κυβέρνηση

Άλλωστε, όπως αποκάλυψε, υπάρχει και ένα ζήτημα το οποίο συζητείται έντονα αυτές τις ημέρες στο πρωθυπουργικό περιβάλλον και έχει να κάνει με τον “πάγκο” που έχει η “ομάδα”, ο οποίος δεν είναι και τόσο μεγάλος.

«Αν ανοίξετε τη λίστα με τα μέλη της Κ.Ο. της ΝΔ, θα δείτε ότι ουσιαστικά στον πάγκο, προς αξιοποίηση, κάθονται ορισμένοι πρώην υπουργοί, δηλαδή υπουργοί που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάποια στιγμή, για κάποιους λόγους, έβγαλε εκτός κυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια. Κάποιοι από αυτούς θα επανέλθουν. 1-2 είναι βέβαιο ότι θα επανέλθουν καθώς έδειξαν καλή “πολιτική διαγωγή” στο διάστημα που ήταν εκτός κυβέρνησης. Συνέχισαν να εργάζονται στα νέα καθήκοντα που τους ανατέθηκαν είτε στη βουλή είτε στο κόμμα».

Αλλαγές και προαγωγές στους υφυπουργούς

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Χατζηνικολάου, αρκετές αλλαγές θα υπάρξουν στους υφυπουργούς και φαίνεται πως θα δοκιμαστούν και κάποια νέα πρόσωπα. «Θα υπάρξουν ευκαιρίες για βουλευτές που είναι νεότεροι ώστε να αποδείξουν τις ικανότητές τους, ενώ φαίνεται ότι θα υπάρξουν και 2-3 προαγωγές. Υφυπουργοί που απέδειξαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα ότι ήταν καλύτεροι από τον πολιτικό τους προϊστάμενο. Πιο ενεργοί, πιο δυναμικοί».

Οι εξωκοινοβουλευτικοί και η γκρίνια στην Κ.Ο. της ΝΔ

Επίσης, μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει για το αν πρέπει να μπουν εξωκοινοβουλευτικοί στην κυβέρνηση, να αναζητήσει δηλαδή ο Πρωθυπουργός πρόσωπα όχι μόνο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και από την κοινωνία. «Είναι κάτι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει κάνει αρκετές φορές στο παρελθόν με επιτυχημένα αποτελέσματα. Φαίνεται όμως ότι η συγκυρία η συγκεκριμένη δεν είναι η καλύτερη δυνατή, διότι αυτό συνήθως προκαλεί γκρίνια στην Κ.Ο. Και σε αυτή την περίοδο, ύστερα από αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα, λογικά δεν θα θέλει αναταράξεις στην Κ.Ο. Θα θέλει ήρεμα νερά και κλίμα ενότητας για να πάει στα επόμενα. Οπότε αν υπάρξουν εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, θα είναι πολύ λίγα».

Το μειονέκτημα στο point system και η δυσαρέσκεια για κορυφαίο υπουργό

Εκτός από την αποτελεσματικότητα των υπουργών και των υφυπουργών, και της δράσης τους το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ρόλο θα παίξει στον ανασχηματισμό και το τι έκαναν αυτά τα πρόσωπα για τις ευρωεκλογές. Όπως είπε ο Νίκος Χατζηνικολάου, σε πολλούς είχαν ανατεθεί συγκεκριμένες γεωγραφικές περιφέρειες για να τρέξουν προεκλογικά υπέρ του κόμματος. «Όσοι δεν πήγαν καλά στις γεωγραφικές περιφέρειές τους, στο point system έχουν μειονέκτημα. Ακούω για παράδειγμα για έναν κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης για τον οποίο υπάρχει πολύ βαρύ κλίμα στο Μαξίμου διότι στην εκλογική περιφέρεια που ανέλαβε τα πράγματα πήγαν πολύ άσχημα για τη Νέα Δημοκρατία και φαίνεται ότι η κομματική του δραστηριότητα στο διάστημα προ των εκλογών δεν ήταν πολύ ενθουσιώδης. Οι πληροφορίες λένε ότι είτε θα μετακινηθεί υποβαθμισμένος, είτε θα βρεθεί και εκτός κυβέρνησης».

Οι μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ

Τέλος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, λέγεται πως οι μεταγραφές που έγιναν από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα στο ευρωψηφοδέλτιο δεν περπάτησαν και τόσο πολύ στις ευρωεκλογές στην σταυροδοσία. «Τρεις μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ δεν περπάτησαν στην ψήφο των νεοδημοκρατών και αυτό λαμβάνεται υπόψη στους σχεδιασμούς που γίνονται ενόψει του ανασχηματισμού, πέραν του ότι υπάρχει μια σχετική γκρίνια στο εσωτερικό της ΝΔ για τα πόστα που έχουν αναλάβει αρκετοί προερχόμενοι από το παλιό ΠΑΣΟΚ.  Σε μία στιγμή που οι απώλειες προς τα δεξιά είναι σημαντικές, αυτό νομίζω θα συνυπολογιστεί», είπε ο Νίκος Χατζηνικολάου στην εκπομπή στον Realfm.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ