Αλλάζει… βιτρίνα το ΠΑΣΟΚ – Τα νέα πρόσωπα

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, που, ποντάροντας στην ανανέωση, κατάφερε να φέρει στο προσκήνιο μια σειρά από νέα και αξιόλογα στελέχη. Στη Χαριλάου Τρικούπη ευελπιστούν κάποια από αυτά τα στελέχη να γίνουν η «βιτρίνα» του κόμματος, αναλαμβάνοντας ακόμα και την εκπροσώπησή του στα τηλεπαράθυρα.

Της ΜΑΡΙΤΙΝΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ

Πολλά από τα πρόσωπα που εξελέγησαν στα όργανα του κόμματος τις τελευταίες ημέρες είναι νέα σε ηλικία, αυτοδημιούργητα, αλλά με βαρύ ήδη βιογραφικό, και αποφασίζουν αίφνης να μπουν στην κεντρική πολιτική σκηνή όχι γιατί έχουν να κερδίσουν κάτι από αυτό, αλλά διότι επιθυμούν να προσφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους. «Η πολιτική προσελκύει ξανά», λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, εκτιμώντας ότι όλα αυτά τα νέα παιδιά έχουν πειστεί πως είναι η πολιτική που μπορεί να δώσει τις λύσεις. Γι’ αυτό και αποφάσισαν να διαθέσουν τον πολύτιμο χρόνο τους σε αυτήν.

Η ανανέωση, εξάλλου, έγινε πρώτα απ’ όλα πράξη στο πρόσωπο του 36χρονου νέου γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Σπυρόπουλου, ενός ανθρώπου αυτοδημιούργητου, με όραμα και πάθος για την πολιτική.

Ανδρέας Σπυρόπουλος
Ανδρέας Σπυρόπουλος

Στην ίδια ακριβώς κατηγορία ανήκει ο πρώτος σε ψήφους στην εκλογή του νέου Πολιτικού Συμβουλίου, Στέφανος Ξεκαλάκης. Ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ξεχωρίζει για τις ικανότητες αλλά και για το ήθος του, αφού άνθρωποι που ανήκουν στην εσωκομματική αντιπολίτευση τρέφουν τεράστια εκτίμηση στο πρόσωπό του. Εκεί οφείλεται και το ότι εξελέγη πρώτος, αφού, σύμφωνα με τις «γραμμές» της ηγεσίας, δεν ήταν αυτός ο στόχος.

Ο Στ. Ξεκαλάκης επικράτησε τελικά επειδή τον στήριξαν και «παπανδρεϊκά» στελέχη, αναγνωρίζοντας στην πράξη ότι τόσο καιρό δουλεύει αθόρυβα και συλλογικά για την παράταξη, αφήνοντας στην άκρη την προσωπική του προβολή. Ισως αυτή να είναι η ώρα προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει την ευρεία αποδοχή στο πρόσωπό του και να κάνει το επόμενο βήμα, αφού, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα είναι υποψήφιος βουλευτής στον Νότιο Τομέα, εκεί όπου έχει επιλέξει να ζει με την οικογένειά του. Αίσθηση προ κάλεσε και η εκλογή σε πολύ καλή θέση, μόλις στην έκτη, πολύ πάνω από «μπαρουτοκαπνισμένα» στελέχη του κόμματος, του Κώστα Χρυσόγονου.

Ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει προφανώς τη διεύρυνση του κόμματος και στη Χαριλάου Τρικούπη δεν ήθελαν κάτι τέτοιο να περάσει απαρατήρητο. Οσο για τον ίδιο, διαβεβαιώνει ότι δεν έχει σκοπό να κάνει πολιτική καριέρα, πλην όμως θέλει να βοηθήσει όσο μπορεί την προσπάθεια νέων παιδιών, όπως αντιλαμβάνεται αυτή που κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης με μια σειρά 40άρηδες στο πλευρό του.

Δεν κρύβει εξάλλου την εκτίμησή του στο πρόσωπο και στις ικανότητες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Μπήκαν δυναμικά Σε κάθε περίπτωση, πάντως, την παράσταση κλέβουν τα νεότερα στελέχη, που μπήκαν δυναμικά στην κούρσα της εκλογής στα όργανα του κόμματος και τα κατάφεραν περίφημα, ενώ παράλληλα δεν άφησαν πίσω τις καριέρες τους στον ιδιωτικό τομέα.

«Πρέπει οι νέοι να πάρουμε το ρίσκο και να προσπαθήσουμε για το καλύτερο», λέει η τέταρτη σε σταυρούς στο Πολιτικό Συμβούλιο, Ελένη Χρονοπούλου, που κουβαλά μαζί της ένα βαρύ βιογραφικό ως νομικός σύμβουλος στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά τόλμησε να πάρει την «όχι εύκολη απόφαση για κάποιον που δεν έχει πολιτικό background», όπως λέει, να μπει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Ελένη Χρονοπούλου
Η Ελένη Χρονοπούλου

Η ίδια έχει σχέση με το ΠΑΣΟΚ από το 2012, όταν συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Δρούτσα στο Ευρωκοινοβούλιο, μέχρι και σήμερα, πλην όμως παραδέχεται πως ήταν η εκλογή του Ν. Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος που έκανε τους ανθρώπους της γενιάς της να «αναθαρρήσουν» για τη νέα σελίδα που ανοίγεται στην παράταξη.

Ενεργό συμμετοχή στα κοινά έχει από την εκλογή της στην τοπική αυτοδιοίκηση και στον δήμο Αθηναίων το 2019 η Ρωξάνη Μπέη, που πλέον είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Η Κεντροαριστερά ήταν, άλλωστε, πάντα ο ιδεολογικός της χώρος, ενώ η αλλαγή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και το όλο πρόταγμα του κόμματος, όπως διαμορφώνεται σήμερα, στο πλαίσιο της ιδεολογίας της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, την εκφράζει απολύτως. Θεωρεί εξάλλου πως μπορεί να έχει εφαρμογή και να δώσει λύσεις στις προκλήσεις της σημερινής πραγματικότητας.

Η Ρ. Μπέη βρέθηκε δίπλα στον Ν. Ανδρουλάκη στην πορεία του προς την ηγεσία. Θεωρεί ότι είναι ένας άνθρωπος που εμπνέει ασφάλεια, καθώς «πατάει στα πόδια του», ενώ του αναγνωρίζει ότι έδωσε βήμα και λόγο στους νέους, ακριβώς τη στιγμή που όλη τους η ζωή τούς «τραβάει πίσω» από κάθε σκέψη για συμμετοχή στα κοινά. Δηλώνει ανοιχτή και στη «διάθεση του προέδρου» για να δώσει τη μάχη από όπου και αν χρειαστεί. Προς το παρόν, όμως, συνεχίζει στον δήμο Αθηναίων μέχρι το πέρας της θητείας της, τιμώντας την εμπιστοσύνη όσων την επέλεξαν.

«Θεωρώ καθήκον μας να συμμετέχουμε στα κοινά», λέει στη Realnews η Ολγα Μαρκογιαννάκη, εργαζόμενη μητέρα, διδάκτωρ του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Columbia University και ιδρυτικό στέλεχος νεοφυούς εταιρείας τεχνοβλαστού. Γνωρίζοντας, από τα χρόνια των σπουδών της ακόμα, τον Ν. Ανδρουλάκη, τον πίστεψε και δεν μπορούσε να μην ανταποκριθεί, όπως λέει, στο κάλεσμά του για ανανέωση στο κόμμα, το οποίο, όπως εκτιμά, σύντομα θα επιστρέψει στη θέση που του αξίζει, εκφράζοντας την κοινωνία.

Ολγα Μαρκογιαννάκη
Ολγα Μαρκογιαννάκη

Στόχος, άλλωστε, για την ίδια είναι ένας: να μπει το ΠΑΣΟΚ σε πορεία νίκης και τελικά να γίνει ξανά πρωταγωνιστής στην πολιτική ζωή του τόπου. Πολλά χρόνια βρίσκεται ιδεολογικά στον χώρο ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γεράσιμος Σκαφίδας, που επίσης θεώρησε ως κινητήριο δύναμη για το επόμενο βήμα «το όραμα και τους ξεκάθαρους στόχους για την παράταξη και τη χώρα» του Ν. Ανδρουλάκη.

Γεράσιμος Σκαφίδας
Γεράσιμος Σκαφίδας

Οι δυο τους γνωρίζονται από τα πανεπιστημιακά τους χρόνια, πλην όμως πρόκειται για μια σχέση εκτίμησης που καλλιεργήθηκε με τον καιρό, με τον πρόεδρο του κόμματος να παρακολουθεί τη δουλειά του και να συζητά μαζί του για θέματα πολιτισμού. Στις φιλοδοξίες του δεν είναι να γίνει βουλευτής. Θέλει να προσφέρει από τη θέση που μόλις ανέλαβε. Και το έκανε απολύτως συνειδητά, αφού πιστεύει ότι είναι πολύ υγιές να μπαίνεις στην πολιτική γνωρίζοντας καλά «πώς βγαίνει το μεροκάματο» και έχοντας ήδη επάγγελμα. Πρώτη σε ψήφους εξελέγη στην ΕΔΕΚΑΠ (για δεύτερη θητεία) η Ρένια Ζαρκαδούλα.

Ρένια Ζαρκαδούλα
Ρένια Ζαρκαδούλα

«Για να μπορείς να ζητάς περισσότερα, πρέπει να συνεισφέρεις και εσύ. Οχι μόνο να κρίνεις», λέει η νεαρή δικηγόρος που υπήρξε και θα είναι εκ νέου υποψήφια στις επόμενες εθνικές εκλογές, με στόχο αυτή τη φορά την ανανέωση και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ξεκαθαρίζει πως έχει επάγγελμα και αυτό δεν είναι η πολιτική, πλην όμως, όπως λέει, στην προσπάθεια για νέο ξεκίνημα στο κόμμα χρειάζονται όλοι. Ακόμα και αν η ενασχόλησή τους με τα κοινά αποβαίνει μερικές φορές εις βάρος της δουλειάς τους…

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ