Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ: Εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης – Η απάντηση για τις “γαλοπούλες”

Συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ δίνει ο Αλέξης Τσίπρας. Σε ερώτηση γιατί δεν ζητά ευθέως εκλογές και εάν φοβάται μια ήττα, αλλά και στην αναφορά για τις «γαλοπούλες» που έκανε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας απάντησε χαρακτηριστικά το εξής:

«Εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης την περασμένη εβδομάδα απέδειξε ότι παραμένει… Μητσοτάκης. Έχει την ευθύνη να προκαλέσει εκλογές όποτε επιθυμεί. Αν έχει το θάρρος και τολμά ας τις προκηρύξει. Στο χέρι του είναι».

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα πρόωρων εκλογών ο κ. Τσίπρας απάντησε:

«Αν είναι τόσο ανεύθυνος ο πρωθυπουργός -με δεδομένα τα στοιχεία της πανδημίας-, ας κάνει εκλογές. Συνενοχή και συμμετοχή σε αυτή την ευθύνη από εμάς δεν θα την έχει… Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε έτοιμοι”.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “από εκεί και πέρα  εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης από την στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ ήταν να ζητά κάθε μέρα εκλογές, όταν η χώρα ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και δεν έκλειναν οι αξιολογήσεις. Εμείς δεν θα το κάνουμε. Δεν είναι στην κουλτούρα μου…”.

“Αλλά ο κ. Μητσοτάκης βλέπει μία ραγδαία φθορά και αυτό θέλει να προλάβει με τις πρόωρες εκλογές… Οι κουτσαβακισμοί και οι μαγκιές για γαλοπούλες δεν αναδεικνύουν πυγμή, αναδεικνύουν αδυναμία. Θα του συνιστούσα να είναι πιο φειδωλός σε ψευδοκουτσαβακισμούς. Όταν μάλιστα προεκλογικά αρνήθηκε μία προσωπική αντιπαράθεση για να ακούσει ο κόσμος και να κρίνει. Σε κάθε περίπτωση εγώ θα είμαι εδώ» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Μητσοτάκης για πρόωρες εκλογές: Οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα

Για το ενδεχόμενο να γίνουν πρόωρες εκλογές είχε ερωτηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την προηγούμενη Κυριακή στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Ο Πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μία κυβέρνηση που έχει ακόμη μπροστά της άλλη μια διετία ή αν η διαδρομή της  θα διακοπεί από προσφυγή στις κάλπες, όπως προέβλεψε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για μια κυβέρνηση σε αποδρομή.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία.

“Κι επειδή προφανώς προσβλέπω σε νίκη στις επόμενες εκλογές, γι’ αυτό και θέλω να σχεδιάζουμε –εφόσον μας εμπιστευτεί και πάλι ο ελληνικός λαός – το μέλλον της πατρίδας μας σε ορίζοντα δεκαετίας” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ξέρω ότι πάντα θα υπάρχει η συζήτηση για πρόωρες εκλογές, όμως θα ήθελα να μείνετε στις δικές μου διαβεβαιώσεις, είπε.

Το “καρφί” στον Τσίπρα για τις πρόωρες εκλογές

“Έχω μπλεχτεί με το τι ακριβώς ζητάει ο Αλέξης Τσίπρας. Λέει ότι θα γίνουν εκλογές, αλλά ταυτόχρονα δεν τις ζητάει. Αυτό που ξέρω είναι ότι κατά κανόνα οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε στη συνέχεια εάν σκέφτηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης πρόωρες εκλογές και πότε.

“Η απάντηση είναι ποτέ. Τι θα είχα να κερδίσω από πρόωρες εκλογές έχοντας μια αυτοδυναμία ισχυρή και, παρά τις όποιες αναταράξεις, απολαμβάνοντας της εμπιστοσύνης της ελληνικής κοινωνίας.

Θα ήταν μια πράξη πολιτικού τακτικισμού. Δεν τις συνηθίζω και το απέδειξα στην πράξη” ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

“Θα ζητήσω από τον ελληνικό λαό αυτοδυναμία στις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας”, πρόσθεσε.

“Όταν θα φτάσουμε στο τέλος της θητείας  οι συνθήκες για να μπορέσουμε και πάλι να διεκδικήσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη του λαού θα είναι κατάλληλες.

Δεν θέλω από τώρα να μιλήσω από τώρα για τα εκλογικά διλήμματα του 2023 αλλά σας είναι πολύ προφανή. Θα κριθεί η αποτελεσματικότητα και το έργο αυτής της κυβέρνησης που θα έχει κυβερνήσει μια πλήρη θητεία με τα αποτελέσματα και την αξιοπιστία της προηγούμενης κυβέρνησης” τόνισε ο Πρωθυπουργός.

“Στο τέλος της τετραετίας θα συγκριθεί πάλι επιλογή μιας παράταξης που λέει ότι –και διπλές να είναι οι κάλπες -ζητώ αυτοδύναμη διακυβέρνηση γιατί πιστεύω ότι κυβέρνησα καλά, με μια άλλη επιλογή που δεν έχω καταλάβει ποια είναι, Αυτή της προοδευτικής διακυβέρνησης. Να κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη; Δεν φαντάζομαι ότι πολλοί Έλληνες θέλουν να ξαναζήσουν αυτά που έγιναν το 2015” πρόσθεσε.

Ερωτηθείς επίσης για το τι θα συμβεί αν στις επόμενες εκλογές η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία απάντησε:

“Θα διεκδικήσουμε αυτοδυναμία και στην πρώτη κάλπη. Αν δεν την πετύχουμε η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές. Τα διλήμματα που βρίσκονται μπροστά στον ελληνικό λαό είναι πάρα πολύ σαφή.

Η απλή αναλογική δεν επιτρέπει ουσιαστικά το σχηματισμό κυβέρνησης, παρά μόνο με συνεννόηση πρώτου με δεύτερου κόμματος, κάτι το οποίο αποκλείω κατηγορηματικά. Άρα τα διλήμματα είναι πάρα πολύ ξεκάθαρα. Είναι πολύ νωρίς για αυτά, αλλά έχω υποχρέωση να απαντήσω” κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.