Αλέξης Τσίπρας: Ατυχής η διαχείριση στις τηλεοπτικές άδειες και την υπόθεση Novartis

Στο δημοψήφισμα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο που διοργανώνει η «Καθημερινή» από κοινού με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Φόρουμ των Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics (LSE) στην Εθνική Πινακοθήκη, με θέμα «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά».

Όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός, «ούτε μια στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου να διαπραγματευτώ την παρουσία της χώρας στην Ε.Ε. και στο ευρώ». Σε άλλο σημείο ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «ήταν μια δραματική στιγμή, αλλά ήταν η κατάληξη μιας μακράς περιόδου λιτότητας και αδυναμίας της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Είχαμε λαϊκή εντολή διαπραγμάτευσης για να υπάρξει μία βιώσιμη προοπτική εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια».

Ο ίδιος εξήγησε ότι «υπήρχαν πρόσωπα και δυνάμεις που φλέρταραν με την ανάγκη η χώρα να βγει από το ευρώ».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η χώρα δεν μπορούσε να προχωρήσει χωρίς μια νέα δανειακή σύμβαση. Η ηγεσία της Ευρώπης δεν τολμούσε να κάνει ένα βήμα πίσω.  Το δημοψήφισμα δραματοποίησε τις εξελίξεις και έδωσε τη δυνατότητα και στις δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω.  Εμείς κάναμε μεταρρυθμίσεις με πολιτικό κόστος. Η ευρωπαϊκή ηγεσία έδωσε την προοπτική διεξόδου με την αναδιάρθρωση του χρέους. Φέραμε ένα Μνημόνιο, εγκλωβιστήκαμε σε πρόσωπα που είχαν προσωπικές ατζέντες».

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι «και η Αριστερά παραγνώρισε τους κινδύνους της οικονομίας. Αφεθήκαμε στο αφήγημα της δήθεν θωρακισμένης οικονομίας».

Για την υπόθεση της Novartis σημείωσε ότι παρά τις καλές προθέσεις της κυβέρνησής του «βάλαμε στο ίδιο τσουβάλι ανθρώπους που είχαν εμπλοκή με ανθρώπους που δεν είχαν καμία εμπλοκή». Παρομοίως για την αδειοδότηση των καναλιών είπε ότι «η διαχείριση ήταν ατυχής και τελικά κατέληξε αντί για ένα ευνομούμενο πλαίσιο στα ίδια και χειρότερα». Ωστόσο, υποστήριξε ότι «η Αριστερά και η κυβέρνησή μου κρίνεται αυστηρά πού περισσότερο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αν στην δική μου κυβέρνηση υπήρχε ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου δεν θα μπορούσα να σταθώ ούτε στιγμή στο Μαξίμου. Το ίδιο και αν υπήρχε σκάνδαλο υποκλοπών. Το ίδιο και σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ. Δες τε τι έγινε στην Πορτογαλία».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τον κίνδυνο της ακροδεξιάς και την ανάγκη οι πολιτικές δυνάμεις να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να διαμορφώσουν κοινή στάση. «Οι πολιτικές εξελίξεις σε συνδυασμό με την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας δημιουργούν ισχυρή αβεβαιότητα και κρίση. Εκεί ριζώνει η ακροδεξιά. Μοιάζει η εποχή μας με αυτό που βίωνε το τέλος του μεσοπολέμου. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τον κίνδυνο ανόδου της Λεπέν στην Γαλλία που αναμένεται να σαρώσει στις ευρωεκλογές, του Afd στην Γερμανία, της επιστροφής του Τραμπ».

Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «εγκατέλειψε την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που εγκαινίασε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ακολούθησαν όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ανοησίες ότι ήταν μιμητής του Ανδρέα Παπανδρέου» και πρόσθεσε: «Ίσως ορισμένοι, που τα έλεγαν αυτά, ενοχλήθηκαν από το ότι το κύμα του 2015 είχε ομοιότητες με το 1981. Πέραν αυτού όμως ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε δύο όψεις. Υπήρξε εμβληματική μορφή της ελληνικής δημοκρατίας, ολοκλήρωσε την μεταπολίτευση. Πραγματοποίησε την κοινωνική ολοκλήρωση με την οποία εντάχθηκε στον κοινωνικό ιστό αν όχι το μισό το ένα τρίτο του ελληνικού πληθυσμού που ήταν αποκλεισμένο μετά τον εμφύλιο. Ωστόσο υπάρχει και η κατάληξη της διακυβέρνησης, στο τέλος της θητείας του έγινε ο ίδιος κατεστημένο. Αν δεν υπήρχε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με την εκδικητική του στάση και το Ειδικό Δικαστήριο -με ευθύνη και σύμπραξη και της Αριστεράς- θα ήταν άλλο το αφήγημα σήμερα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ