Αλέξης Γεωργούλης: Πληροφορίες για νέες καταγγελίες εις βάρος του – Με ποια ποινή κινδυνεύει αν βρεθεί ένοχος

Νέες πληροφορίες για την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη και την καταγγελία εις βάρος του, την οποία διερευνούν οι βελγικές αρχές από το 2020.

Όπως έγινε γνωστό και επιβεβαιώθηκε από την ανάρτηση της καταγγέλλουσας, η πρώτη επίσημη καταγγελία έγινε το 2020 για βιασμό και σωματική βία. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι βελγικές αρχές φέρεται να ελέγχουν ακόμη δύο περιπτώσεις, οι οποίες όμως δεν έχουν λάβει ακόμα νομική μορφή.

Τα επόμενα βήματα για την άρση ασυλίας του

Στα επόμενα βήματα περιλαμβάνεται το αίτημα για την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή, το οποίο μεταφέρεται στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Επιτροπή θα ψηφίσει επ’ αυτού εντός των επόμενων δύο εβδομάδων προκειμένου το αίτημα να επιστρέψει στην Ολομέλεια και να ξεκινήσει η διαδικασία άρσης της ευρωβουλευτικής ασυλίας του.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, σε περίπτωση που αρθεί η ασυλία του, ο Αλέξης Γεωργούλης θα πρέπει να συνεργαστεί με τις βελγικές αστυνομικές Αρχές και αν τον κρίνουν υπεύθυνο φυγής ή ότι θα μπορούσε να παρακωλύσει τη δικαστική έρευνα ή ακόμα και ύποπτο για άλλες αξιόποινες πράξεις, τότε υπάρχει η πιθανότητα ακόμα και να προφυλακιστεί μέχρι να γίνει η δίκη.

Όσον αφορά τη βουλευτική του ιδιότητα, ο ίδιος παραμένει ευρωβουλευτής μέχρι τις επόμενες εκλογές, ακόμα κι  αν βρίσκεται καταδικασμένος στη φυλακή, όπως και στην περίπτωση του Γιάννη Λαγού.

Με ποια ποινή κινδυνεύει ο Αλέξης Γεωργούλης αν βρεθεί ένοχος για βιασμό

Ο δικηγόρος Βρυξελλών, Νίκος Κορογιαννάκης, μιλώντας στο Mega ανέφερε πως σε ό,τι αφορά την ποινή για βιασμό, αυτή ανέρχεται από 5 έως 10 χρόνια και μάλιστα εκτίεται και δεν εξαγοράζεται.

Ο δικηγόρος ανέφερε αρχικά πως «η διάρκεια της δικαστικής έρευνας είναι προφανώς πολύ μεγάλη είναι ασυνήθης για τα βελγικά δεδομένα. Δεν έχω απάντηση γιατί μια τέτοια έρευνα γιατί μπορεί να κράτησε τρία χρόνια. Πάντως δεν συμβαίνει συχνά αυτό και δεν είναι λογικό να συμβαίνει. Είμαστε ακόμα πολύ στο σκοτάδι και από τη δική μου πλευρά θέλει πολύ προσοχή. Η έννοια των ιατρικών εξετάσεων μπορεί να είναι αποδείξεις για εκχυμώσεις, για χτυπήματα τα οποία δεν ταυτοποιούν τον δράστη. Μπορεί να είναι και γενετικό υλικό το οποίο πάλι δεν ταυτοποιεί τον δράστη μέχρι να αρθεί η ασυλία του και να υπάρχει ταυτοποίηση».

Παράλληλα, ο κ. Κορογιαννάκης σημείωσε ότι η δίκη θα γίνει στο Βέλγιο εφόσον στην καταγγελία αναφέρεται πως η επίθεση έγινε εκεί και σημείωσε ότι «σε αυτού του είδους τις υποθέσεις, αν είναι γνωστή η καταγγελία και αν έχει ειπωθεί το όνομα του πιθανού δράστη είναι ανεξήγητο γιατί έχει διαρκέσει τόσο».

Αλέξης Γεωργούλης: Ποιοι είναι οι δύο Βέλγοι «σούπερ σταρ» δικηγόροι του – Η στενή φιλία με την Ελληνίδα συνήγορό του

Δυο νομικοί από το Βέλγιο και μία Ελληνίδα δικηγόρος αναλαμβάνουν την υπεράσπιση του ανεξάρτητου πλέον ευρωβουλευτή, Αλέξη Γεωργούλη.

Όπως ανέφερε ο ΑΝΤ1, ο Αλέξης Γεωργούλης δεν προσέλαβε απλά δύο δικηγόρους, αλλά δύο από τους πιο διακεκριμένους νομικούς των Βρυξελλών που συνεργάζονται στην ίδια δικηγορική εταιρεία. Πρόκειται για την Olivia Venet και τον Cedric Vergauwen. Από την Ελλάδα τον Αλέξη Γεωργούλη εκπροσωπεί η Σταματίνα Μαλλά.

Η Olivia Venet, που είναι περιζήτητη ακόμα και σε πάνελ πολιτικών εκπομπών, υπήρξε συνήγορος θυμάτων στην τριπλή τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο του 2016. Μάλιστα τότε συνήγορος ενός εκ των τρομοκρατών ήταν ο νυν συνήγορος υπεράσπισης της Εύας Καϊλή, Σβεν Μαρί. Η Olivia Venet υπήρξε και πρόεδρος της Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Olivia Venet
Η Olivia Venet

Ο Cédric Vergauwen είναι γόνος ονομαστής οικογένειας νομομαθών στο Βέλγιο. Το 2015 είχε αναλάβει την υπεράσπιση θύματος βιασμού από Εσθονό αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος είχε καταδικαστεί. Μάλιστα την ίδια χρονιά είχε γίνει διάσημος για την συμμετοχή του σε πολύκροτη δίκη σχετικά με το αν η Σαηεντολογία είναι θρησκεία ή σέκτα.

Cedric Vergauwen
Ο Cedric Vergauwen

Η Σταματίνα Μαλλά από την Θεσσαλονίκη είναι η προσωπική δικηγόρος του Αλέξη Γεωργούλη, με την οποία συνεργάζεται για περισσότερα από 10 χρόνια, καθώς τους συνδέει στενή φιλία.

Σταματίνα Μαλλά
Η Σταματίνα Μαλλά

Αλέξης Γεωργούλης: «Αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες» λένε οι δικηγόροι του

Νωρίτερα, οι συνήγοροι του Αλέξη Γεωργούλη με δήλωσή τους αναφέρουν ότι δεν γνώριζε για την καταγγελία, ενώ «αρνείται επισήμως και κατηγορηματικά τις κατηγορίες που στρέφονται εναντίον του και επιθυμεί οπωσδήποτε το ταχύτερο δυνατόν να χυθεί όλο το φως σε αυτήν την υπόθεση».

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους:

«Ο κ. Γεωργούλης ενημερώθηκε την Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου 2023 από το Γραφείο της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ως προς το αίτημα της Εισαγγελίας των Βρυξελλών για την άρση της ευρωβουλευτικής του ασυλίας, ύστερα από καταγγελία που έχει γίνει εις βάρος του και για την οποία δεν είχε καμία απολύτως γνώση.

Την ίδια ημέρα ανταποκρίθηκε, αιτούμενος και ο ίδιος της άρση της ασυλίας του, με σκοπό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να διαλευκανθεί η υπόθεση. Τη Δευτέρα 17 Απριλίου 2023, έγινε και η ανάλογη ανακοίνωση από το Προεδρείο στην Ολομέλεια.

Ο κ. Γεωργούλης αρνείται επισήμως και κατηγορηματικά τις κατηγορίες που στρέφονται εναντίον του και επιθυμεί οπωσδήποτε το ταχύτερο δυνατόν να χυθεί όλο το φως σε αυτήν την υπόθεση που μόλις του γνωστοποιήθηκε. Έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο βελγικό δικαστικό σύστημα με το οποίο σκοπεύει να συνεργαστεί ενεργά.

Οι Βέλγοι δικηγόροι του, Me Cédric Vergauwen και Me Olivia Venet, έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τον ανακριτή και θα επικοινωνήσουν σε εύθετο χρόνο σχετικά με αυτήν τη δικογραφία για την οποία ο κ. Γεωργούλης θεωρείται αθώος.

Έως τότε, δεν μπορούμε να προβούμε σε καμία περαιτέρω δήλωση πέραν αυτής της αθωότητας του.

Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι
Me Cédric Vergauwen
Me Olivia Venet
Σταματίνα Μαλλά»

Ελένη Χρονοπούλου: Η πρώτη αντίδραση της δικηγόρου που κατήγγειλε τον Αλέξη Γεωργούλη

Το απόγευμα της Τρίτης, η δικηγόρος Ελένη Χρονοπούλου με ανάρτησή της στο Facebook, αναφέρθηκε στην καταγγελία που έκανε σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη.

Αναλυτικά η ανάρτησή της:

«Πριν από 3 χρόνια, στις αρχές του 2020, προχώρησα σε καταγγελία κατά συγκεκριμένου Έλληνα ευρωβουλευτή για τα αδικήματα του βιασμού και της πρόκλησης σωματικής βλάβης.
Ήξερα από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η διαδικασία ενδεχομένως θα αποβεί επώδυνη για εμένα, την οικογένεια μου, τους οικείους μου, όπως δυστυχώς πολύ συχνά συμβαίνει με τα θύματα τέτοιων συμπεριφορών. Το έπραξα όμως θεωρώντας ότι το οφείλω στον εαυτό μου αλλά και σε κάθε γυναίκα που μπορεί να βρεθεί σε ανάλογη θέση.

Η καταγγελία μου έγινε την επόμενη μέρα του συμβάντος προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία (ιατροδικαστικές εκθέσεις, κ.α.) και 4 μήνες μετά, τον Μάιο 2020, ένιωσα έτοιμη να δώσω και το όνομα του θύτη στις βελγικές αρχές, οι οποίες είναι και οι μόνες αρμόδιες για το χειρισμό της υπόθεσης.

Τα 3 αυτά χρόνια επέλεξα απολύτως συνειδητά να αντιμετωπίσω το ζήτημα μόνο με τους δικηγόρους μου, χωρίς να ενημερώσω κανέναν άλλο, ούτε καν την οικογένειά μου την οποία προσπάθησα να προστατεύσω με κάθε τρόπο. Η δε δημοσιοποίηση του γεγονότος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έγινε μετά το επίσημο αίτημα των βελγικών αρχών για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή μετά από ενδελεχή εξέταση της υπόθεσης.

Η χθεσινή διαρροή του ονόματός μου έγινε προφανώς χωρίς τη συναίνεσή μου και αποτελεί από μόνη της μια σοβαρότατη παραβίαση της ιδιωτικότητάς μου αλλά και της ποινικής διαδικασίας. Είναι δε λυπηρό κάποιοι που παριστάνουν τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο βωμό της πολιτικής διαχείρισης, να με βάζουν στη δίνη χυδαίων και εξοργιστικών επιθέσεων.
Στην πολιτική βρίσκομαι για να παλέψω, μέσα από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, για τις ιδέες και τις αρχές μου και δεν επιθυμώ η όποια δημόσια παρουσία μου να καθορίζεται από αυτή την δυσάρεστη για μένα υπόθεση.

Έχει έρθει ο καιρός το αίσθημα ντροπής και ενοχής να μη βαραίνει τα θύματα, αλλά τους δράστες ανάλογων περιστατικών και όσους τους ανέχονται».

Το enikos.gr δεν είχε δημοσιοποιήσει τα στοιχεία της δικηγόρου, σεβόμενο την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η αποκάλυψη των στοιχείων της γίνεται ύστερα από την δημόσια τοποθέτηση της Ελένης Χρονοπούλου για την υπόθεση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ