Αλέξης Γεωργούλης: «Αν αποδειχθεί ο βιασμός η ποινή είναι έως και 10 χρόνια» – Τι λέει δικηγόρος των Βρυξελλών στο enikos.gr

Για την ποινή που μπορεί να εκτίσει ο Αλέξης Γεωργούλης σε περίπτωση που καταδικαστεί για το βιασμό που καταγγέλλεται πως διέπραξε το 2020, μίλησε μεταξύ άλλων στο enikos.gr, ο δικηγόρος στις Βρυξέλλες και μέλος του δικηγορικού συλλόγου της βελγικής πρωτεύουσας, Φίλιππος Τσαλαχούρης.

Αλέξης Γεωργούλης: Το ξέσπασμα της Λιάνας Κανέλλη – «Δεν σέβεται κανείς αυτή τη γυναίκα, την έχουμε κάνει κομματάκια»

Του Μίλτου Σακελλάρη

Σύμφωνα με τον γνωστό δικηγόρο, σε περίπτωση που «καταδικαστεί για βιασμό, το παλαιό άρθρο 375 του βελγικού ποινικού κώδικα προβλέπει ποινή κάθειρξης έως και 10 έτη. Αν και το άρθρο έχει αλλάξει με νέο νόμο από τoν Μάρτιο του 2022, εφαρμόζεται το παλαιό άρθρο 375 ΠΚ λόγω ευμενέστερου πλαισίου για αδικήματα που έχουν τελεστεί πριν από την 1η Ιουνίου του 2022».

Αλέξης Γεωργούλης: Η «γραμμή» των δικηγόρων του εν αναμονή νέων καταγγελιών

Ο κ. Τσαλαχούρης τόνισε ακόμη στο enikos.gr πως είναι «εξαιρετικά ασυνήθιστη η καθυστέρηση της προκαταρκτικής εξέτασης του κ. Γεωργούλη με αίτημα άρσης ασυλίας. Ακόμη και στην περίοδο του κορονοϊού οι ποινικές υποθέσεις στο Βέλγιο κυλούσαν με σχετική ομαλότητα. Ίσως να προέκυψε ή να κατατέθηκε κάποιο νέο στοιχείο από την καταγγέλουσα, το οποίο και έδωσε νέα τροπή στην υπόθεση μέσα στο 2023. Ο ακριβής λόγος θα προκύψει από το περιεχόμενο της δικογραφίας. Εκτιμώ πως αν υπήρχε γενετικό υλικό, το οποίο επέτρεπε την ταυτοποίηση του φερόμενου ως δράστη εξ αρχής, θα είχε επισπευστεί η διαδικασία πολύ νωρίτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαλαχούρης.

Είναι πιθανή η προφυλάκιση του Αλέξη Γεωργούλη;

«Σε κάθε περίπτωση, και χωρίς να θίγεται απαραίτητα η αξία της καταγγελίας βιασμού, ο κ. Γεωργούλης είναι αθώος έως ότου αποδειχθεί η ενοχή του από το αρμόδιο δικαστήριο. Προς το παρόν δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του. Υπό την προϋπόθεση πως θα αρθεί η ασυλία του, ο κ. Γεωργούλης θα κληθεί για μαρτυρία ως ύποπτος, σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον. Αν προκύψουν επαρκείς ενδείξεις, οι εισαγγελικές αρχές θα αποφασίσουν στη συνέχεια την άσκηση ποινικής δίωξης με διαταγή για συγκεκριμένες προανακριτικές ενέργειες. Αυτό δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη την παραπομπή του σε δίκη. Οι εισαγγελικές αρχές θα αποφασίσουν αν ή όχι παραπεμφθεί στο αρμόδιο δικαστήριο το οποίο και εντέλει είναι το μόνο να κρίνει εάν τελέστηκε το αδίκημα του βιασμού», επισήμανε ο κ. Τσαλαχούρης.

Θεοφανία Παπαθωμά: Σάλος με την ανάρτηση της ηθοποιού υπέρ του Αλέξη Γεωργούλη

Αναφορικά με την πιθανή προφυλάκιση ή μη του πρώην πλέον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο δικηγόρος έκλεισε υπογραμμίζοντας πως «για να διατάξει ο ανακριτής την προφυλάκιση του θα πρέπει να υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις για τη διάπραξη του αδικήματος και να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου που διέπει την προσωρινή κράτηση, κάτι το οποίο, με τα έως τώρα στοιχεία και τα τρία χρόνια έρευνας, είναι αμφίβολο πως θα συμβεί».

Ο δικηγόρος στις Βρυξέλλες Φίλιππος Τσαλαχούρης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ