Αυξάνονται οι αποδοχές των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών – Πόσα θα παίρνουν από το 2024

Αυξάνονται οι αποδοχές των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών, δηλ. των μελών της κυβέρνησης που δεν είναι βουλευτές, σύμφωνα με την τροπολογία που έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών που φέρει τον τίτλο «Οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για την ανάπτυξη, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Με την νέα τροπολογία, ορίζεται ότι η μηνιαία αποζημίωση του εξωκοινοβουλευτικού υπουργού και αναπληρωτή υπουργού ορίζεται ίση με το 90% του προέδρου Αρείου Πάγου (που ανέρχεται σε 8.426 ευρώ). Συνεπώς θα διαμορφωθεί σε 7.583 ευρώ μεικτά ή 4.416 καθαρά.

Η μηνιαία αποζημίωση του εξωκοινοβουλευτικού Υφυπουργού ορίζεται ίση με το 80% του προέδρου του Αρείου Πάγου. Συνεπώς θα διαμορφωθεί σε 6.740 μεικτά ή 3.944 καθαρά.

Οι αποδοχές των εξωκοινοβουλευτικών αποφασίστηκε να αναπροσαρμοστούν καθώς σήμερα υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση στις αποδοχές τους από τις αντίστοιχες των κοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών. Ταυτόχρονα υπήρχε και μια παραδοξότητα, καθώς οι γενικοί γραμματείς και υπηρεσιακοί γραμματείς των υπουργείων λόγω των αυξήσεων της μηνιαίας αποζημίωσης από 1η Ιανουαρίου 2024 θα λαμβάνουν αποδοχές από 4.631 ευρώ μεικτά (περίπου 2.913 καθαρά) σε 5.121 ευρώ μεικτά (περίπου 3.145 καθαρά).

Έτσι όμως φτάνουν να έχουν τις ίδιες αποδοχές με τους υπουργούς και υφυπουργούς που είναι ιεραρχικά ανώτεροί τους ιεραρχικά. Η υπουργική αποζημίωση (τόσο του Υπουργού όσο και του Αναπληρωτή) ισούται με τη βουλευτική αποζημίωση, που ανέρχεται σε 5.135 ευρώ μεικτά (περίπου 3.152 καθαρά). Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός υπουργός λαμβάνει επιπλέον της βουλευτικής αποζημίωσης, περίπου 1.865 ευρώ καθαρά για ταχυδρομική ατέλεια, έξοδα γραφείου, κίνησης κ.λπ., ώστε ο καθαρός μισθός να διαμορφώνεται σε περίπου 5.017 ευρώ (για βουλευτές επαρχίας ανέρχεται σε έως 5.540 ευρώ).

Έτσι με τα νέα δεδομένα από το 2024 οι καθαρές αποδοχές θα διαμορφωθούν ως εξής: Ο Γ.Γ. θα λαμβάνει 3.145 ευρώ, ο εξωκοινοβουλευτικός Υφυπουργός 3.944 ευρώ, ο εξωκοινοβουλευτικός Υπουργός 4.416 ευρώ και ο κοινοβουλευτικός Υπουργός – Υφυπουργός και βουλευτής, 5.017 ευρώ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ