Αυτή είναι η περιοχή που βγάζουν οι Τούρκοι το Ορούτς Ρέις

Οι Τούρκοι αποφάσισαν να βγάλουν το Ορούτς Ρέις στην Μεσόγειο εκδίδοντας NAVTEX τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη στον ΟΗΕ η ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

του Χρήστου Μαζανίτη

Το μεσημέρι, στο λιμάνι Φίλιος της Μαύρης Θάλασσας, όπου το Ορούτς Ρέις είναι αγκυροβολημένο για επισκευές, ο υπουργός ενέργειας του Ερντογάν προανήγγειλε έξοδο του ερευνητικού που έγινε αφορμή Ελλάδα και Τουρκία να φτάσουν μία ανάσα από το θερμό επεισόδιο το καλοκαίρι του 2020.

Ο Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε: «Το πλοίο Ορούτς Ρέις που στεκόμαστε μπροστά του αυτή τη στιγμή, είχε κάνει εργασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με βάση τις ανάγκες, ρυμουλκήσαμε το σεισμικό ερευνητικό πλοίο στο λιμάνι Φίλιος. Υπήρξαν ορισμένες εργασίες εκσυγχρονισμού που σχετίζονται με το υλικό και το λογισμικό. Το σεισμικό ερευνητικό μας πλοίο είχε ετοιμαστεί να διεξάγει ως επί τω πλείστων δισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Τώρα, γίνονται εργασίες για την αναβάθμισή του ώστε να εκτελεί τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, όπως το Barbaros. Αυτή τη στιγμή γίνεται η τελική αναβάθμιση. Ας ελπίσουμε ότι μέσα σε ένα μήνα θα ολοκληρώσουμε τις εργασίες εκσυγχρονισμού και θα το στείλουμε στο σημείο που θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα».

Αμέσως μετά τις δηλώσεις Ντονμέζ, λίγο πριν ανέβει στο βήμα του ΟΗΕ ο Ερντογάν κι αρχίσει να διαδίδει ψέματα, με φωτογραφίες αμφιβόλου προέλευσης, η υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας εξέδωσε οδηγία προς Ναυτιλομένους. Η NAVTEX, που έχει ισχύ από την 25η Σεπτεμβρίου 2022 μέχρι τις 24 Μαρτίου 2023, δεσμεύει μία πολύ μεγάλη απόσταση ανοιχτά από τον κόλπο της Αττάλειας, στην ευρύτερη περιοχή που ήδη έχει ξεκινήσει τις πρώτες του γεωτρήσεις το πλωτό γεωτρύπανο Abdulhamid Han.

 Αναλυτικά, οι συντεταγμένες στον χάρτη:

Ορούτς Ρέις Navtex

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ