Άδωνις Γεωργιάδης: Γιατί η ανώτατη τιμή για τα μοριακά τεστ ορίστηκε στα 47 ευρώ – ΒΙΝΤΕΟ

Τους λόγους για τους οποίους η ανώτατη τιμή για τα μοριακά τεστ (PCR) ορίστηκε στα 47 ευρώ εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Αν πηγαίναμε στα 30 ευρώ θα επιβίωναν μόνο οι 4-5 μεγάλες αλυσίδες, θα έκλειναν όλα τα μικρά εργαστήρια, θα πήγαιναν όλοι στα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα, οπότε εκεί θα μπούκωνε το σύστημα και θα παίρναμε τα τεστ από την μία Δευτέρα στην άλλη. Ο μικρός εργαστηριακός έχει κόστος 35€, καθαρό, χωρίς τον υπάλληλο, μόνο τα αντιδραστήρια» ξεκαθάρισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Την τιμή των 47 ευρώ την βγάλαμε μετά από δύο μέρες έλεγχο όλων των παραστατικών ευρώ-ευρώ, του μισθολογίου, του κόστους που έχουν τα γάντια, οι φόρμες, το ενοίκιο του γραφείου, η απόδοση των μηχανημάτων. Δεν είναι μια τιμή που την βγάλαμε στον αέρα. Βγήκε για να εξασφαλίσει τα εξής πράγματα, ότι θα έχουμε pcr αξιόπιστα και επάρκεια στην αγορά και θα είναι το δυνατόν φθηνότερα» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Κληθείς να σχολιάσει ότι η τιμή του μοριακού τεστ στην Κύπρο, ξεκινά από 25 ευρώ, όπως είχε αναφέρει νωρίτερα στην ίδια εκπομπή ο Κωνσταντίνος Αθανασίου, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας της Κύπρου, ο κ, Γεωργιάδης είπε χαρακτηριστικά: «χθες μίλησε ο κ. Πλεύρης με τον Υπουργό Υγείας της Κύπρου και η τιμή που μας έδωσαν είναι 20€-50€. Μία τιμή υπάρχει στα 20€ στην Κύπρο σε μια εταιρεία, η οποία όπως μας είπαν οι δικοί μας γιατροί και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε συνάντηση που κάναμε, μας έφεραν τα χαρτιά ότι είναι πολύ χαμηλής αξιοπιστίας, κινέζικο και όχι παρόμοιο με αυτά που πωλούνται εδώ. Στην Κύπρο δεν έχει διατίμηση το μοριακό τεστ».

Μάλιστα, ανέφερε ότι ο πανελλήνιος ιατρικός σύλλογος έβγαλε ανακοίνωση χθες με την οποία ζητούσε να μην πέσει κάτω από 60 ευρώ η τιμή του. «Στην Ουγγαρία έχει 120 ευρώ, στην Γερμανία 150. Στην κάθε χώρα υπάρχουν συνθήκες αγοράς. Και στην Κύπρο δεν έχει διατίμηση, είναι από 20 έως 50 ευρώ».

μοριακά τεστ

Αναφερόμενος στην συνταγογράφηση των μοριακών τεστ, εξήγησε πως «αυτό σημαίνει ότι θα δώσεις το δικαίωμα σε έναν γιατρό να το γράφει ως εξέταση και αυτό να πληρώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. Πρώτον θα πρέπει να πληρώσεις ιατρική επίσκεψη, άρα με την τιμή που σήμερα πληρώνεις το pcr θα πληρώνεις τον γιατρό και μετά το τεστ αυτό καθαυτό θα το πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ. Εκεί μπαίνει η παράμετρος πόσα και σε πόσους. Αν το Υπουργείο Υγείας κρίνει ότι έχει τους αναγκαίους πόρους και τα πρωτόκολλα να κάνουν συνταγογράφηση όπου χρειάζεται, εγώ δεν έχω λόγο σε αυτό».

Πάντως, επεσήμανε πως η χώρα μας είναι η τρίτη σε δωρεάν τέστινγκ στην Ευρώπη, «άρα είμαστε στις πιο ψηλές θέσεις και στην τιμή του pcr είμαστε στις πιο χαμηλές τιμές. Δωρεάν 100άδες χιλιάδες τεστ γίνονται ανά την επικράτεια από τον ΕΟΔΥ». Κληθείς να σχολιάσει τις ουρές έξω από διαγνωστικά κέντρα και φαρμακεία, είπε «αν υπάρχει μαγικός τρόπος κάποια εκατομμύρια άνθρωποι να συρρέουν ταυτόχρονα στα ίδια μέρη και να μην γίνονται ουρές, δεν τον ξέρω. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν ουρές όπου υπάρχουν διαγνωστικά κέντρα».

«Η τιμή του pcr που βάλαμε, έχει διαμορφωθεί σε τέτοιο σημείο που να μην δημιουργείται ολιγοπώλιο από τις 4-5 μεγάλες αλυσίδες. Αν εισηγείσαι χαμηλότερη τιμή είσαι υπέρ των αλυσίδων που θέλουν χαμηλότερο πλαφόν, γιατί λόγω όγκου μπορούν να πωλούν φθηνότερα» είπε συνοψίζοντας ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ