Πότε θα προβλέπεται η υποχρεωτική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών – Τι δήλωσε η Νίκη Κεραμέως

Για το “νέο σχολείο” και τις αλλαγές στην εκπαίδευση μίλησε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία αναφέρθηκε και στο επίμαχο θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

«Πιστεύουμε ότι ένα σύστημα δεν μπορεί να βελτιωθεί, αν δεν αξιολογηθεί», υποστήριξε η κα. Κεραμέως και πρόσθεσε: «Αν δεν καταγράψουμε ποια είναι τα θετικά σημεία και ποια είναι τα περιθώρια βελτίωσης. Αρκεί να δει κανείς τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου το 90% των χωρών εφαρμόζουν την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Σε μερικές χώρες, μάλιστα, πάνω από 30 χρόνια».

Όσο για το τι θα γίνεται με κάποιον που θα αξιολογείται αρνητικά, η κα. Κεραμέως ανέφερε: «Κατ’ αρχήν η αξιολόγηση για εμάς είναι ένας μηχανισμός βελτίωσης και ενδυνάμωσης των εκπαιδευτικών. Σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης ο εκπαιδευτικός θα παίρνει μόρια που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για να γίνει διευθυντής σχολείου. Να πάρει, δηλαδή, υψηλές θέσεις στην «πυραμίδα» της εκπαίδευσης. Σε περίπτωση μη θετικής αξιολόγησης, προβλέπεται υποχρεωτική επιμόρφωση. Άρα συνδέουμε την αξιολόγηση άρρηκτα με την επιμόρφωση».

«Δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα η αξιολόγηση. Κάθε εκπαιδευτικός θα περνάει από τρεις αξιολογητές, θα υπάρχει και περιθώριο ενστάσεων, κανείς δεν έχει να φοβάται τίποτα, δεν είναι τιμωρητικό το μέτρο, στόχος είναι η βελτίωση», επεσήμανε η Υπουργός Παιδείας, σημειώνοντας ότι «θα αξιολογούνται και οι αξιολογητές».

Σε ό,τι αφορά τα νηπιαγωγεία, η κ. Κεραμέως είπε ότι «από τον Σεπτέμβριο, όλα τα 4χρονα της χώρας μας θα πηγαίνουν στο νηπιαγωγεία και θα κάνουν και δραστηριότητες στα αγγλικά. Επιμένουμε, γιατί μελέτες δείχνουν ότι μέχρι τα 6 έτη είναι η περίοδος που αναπτύσσεται πολύ ο εγκέφαλος των παιδιών, τα παιδιά είναι “σφουγγάρια”, πρέπει να το εκμεταλλευθούμε και αυτό θα γίνει μέσα από πρόγραμμα εκμάθησης, αλλά και μια σειρά από δεξιότητες και νέες θεματικές, που μπαίνουν στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα από το νηπιαγωγείο μέχρι και το γυμνάσιο».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ