Οι δέκα άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία – Τι είπε η Ζωή Ράπτη

Τη δέσμευση της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της εκκρεμούς ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα διατύπωσε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη στην πρώτη διαδικτυακή συνεδρίαση των μελών της Μόνιμης Επιτροπής για την παρακολούθηση της υλοποίησης του σχεδιασμού για την Ψυχική Υγεία.

“Σκοπός της σημερινής πρώτης συνάντησης της Εθνικής Επιτροπής για την Ψυχική Υγεία, είναι να δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα σε όλες αυτές τις απαιτούμενες ενέργειες, στις οποίες πρέπει να προβεί η συντεταγμένη Πολιτεία χέρι χέρι με τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Δέσμευση από πλευράς του Υπουργείου είναι να ολοκληρωθεί η εκκρεμής ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των ενεργειών που διημείφθησαν τις προηγούμενες δύο δεκαετίες, καθώς και τις συνέπειες που προκλήθηκαν από την υφιστάμενη πανδημία στους Έλληνες πολίτες. Στόχος της παρούσης Επιτροπής είναι η διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία, το οποίο το Υπουργείο Υγείας εισηγείται να απαρτίζεται από τους παρακάτω 10 άξονες, οι οποίοι με τη σειρά τους διακρίνονται σε πέντε οριζόντιους και πέντε κάθετους” είπε η κ. Ράπτη στην ομιλία της και αναφέρθηκε στους άξονες που προτείνει η κυβέρνηση.

ΚΑΘΕΤΟΙ ΑΞΟΝΕΣ

1. Ολοκλήρωση της κατάργησης της ιδρυματικής περίθαλψης, (κατάργηση των Τμημάτων Χρονίων Ασθενών στα εναπομείναντα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία του ΕΣΥ), με παράλληλη ανάπτυξη υπηρεσιών για άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς διαταραχές καθώς και ανάπτυξη της Ψυχογηριατρικής.

2. Περαιτέρω ανάπτυξη και ολοκλήρωση του κοινοτικού δικτύου υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με ταυτόχρονη ενσωμάτωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην ΠΦΥ, με αξιοποίηση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών.

3. Ολοκλήρωση του δικτύου υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά & εφήβους, συμπεριλαμβάνοντας ειδική πρόβλεψη για άτομα με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές.

4. Μεταρρύθμιση των ιατροδικαστικών ψυχιατρικών υπηρεσιών από ιδρυματικές σε κοινοτικές υπηρεσίες και Ανάπτυξη Μονάδων Ψυχιατρικής Εντατικής Θεραπείας.

5. Ολοκλήρωση του δικτύου των ΚοιΣΠΕ σε όλη την επικράτεια.

ΟΡΙΖΟΝΤΙΟΙ ΑΞΟΝΕΣ

6. Καθολική εφαρμογή της τομεοποίησης σε όλη την επικράτεια, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους πυλώνες παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας (Δημόσιο & Ιδιωτικό Τομέα, ΑμΚΕ), διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των ληπτών ψυχικής υγείας και προώθηση της έρευνας και κατάρτισης στην ψυχική υγεία.

7. Μείωση του αριθμού των ακούσιων νοσηλειών στο μέσο όρο της ΕΕ.

8. Ενίσχυση της ένταξης ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας στην αγορά εργασίας και ανάπτυξη προγραμμάτων για την προστασία της ψυχικής υγείας των εργαζομένων.

9. Προστασία των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών και καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος, με ταυτόχρονη ενδυνάμωση της φωνής των ψυχικά ασθενών και των οικογενειών τους.

10. Ενδυνάμωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στον σχεδιασμό της αντιμετώπισης εκτάκτων γεγονότων όπως η πανδημία ή φυσικές καταστροφές.

“Σήμερα, δουλεύουμε όλοι μαζί για το σχεδιασμό ενός υψηλά ποιοτικού, ανθρωποκεντρικού και κοινοτικά προσανατολισμένου συστήματος ψυχικής υγείας, εναρμονισμένου με τα ανθρώπινα δικαιώματα, με μηδενική ανοχή στους κοινωνικούς αποκλεισμούς και τον στιγματισμό. Ενός συστήματος που θα επιτρέπει απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλη τη δέσμη των παρεχομένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε όλους τους πολίτες” τόνισε η υφυπουργός Υγείας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ