Οργή στην Αθήνα μετά την ανάρτηση Ζάεφ – “Παγώνουν” τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία;

“Σήμερα βρίσκομαι στο στάδιο του Άμστερνταμ και δίνω την ισχυρή υποστήριξή μου στην Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου της Μακεδoνίας” έγραψε μεταξύ άλλων ο Ζόραν Ζάεφ στο Twitter, παραλείποντας το “Βόρεια” από την ονομασία της χώρας του. Η ανάρτηση έφτασε εντός ολίγων δευτερόλεπτων στο Μαξίμου με την αντίδραση να συνοψίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Καθημερινή”, στη φράση “ως εδώ και μη παρέκει”.

Τα περιστατικά από τη γειτονική χώρα παραβίασης του πνεύματος ή ακόμη και του γράμματος της συμφωνίας το τελευταίο διάστημα έχουν πληθύνει, δημιουργώντας εύλογο προβληματισμό στο Μαξίμου, που από τη μία έχει κάθε καλή διάθεση να εφαρμόσει μέχρι κεραίας τη συμφωνία, παρά την αρχική αντίθεση της ΝΔ, από την άλλη όμως, δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε ένα μονίμως διπλό παιχνίδι που φαίνεται να παίζουν οι γείτονες.

Ενδεικτικό πως το Μαξίμου έχει αποφασίσει να σκληρύνει τη στάση του έναντι της Βόρειας Μακεδονίας είναι ότι την Τρίτη η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, θύμισε- διόλου τυχαία- ποιες ήταν οι διαφωνίες της ΝΔ στη Συμφωνία των Πρεσπών. Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος είπε πως η ΝΔ είχε εκφράσει τις βασικότερες αντιρρήσεις της στο θέμα “γλώσσα και ταυτότητα” που το τελευταίο διάστημα επανέρχεται διαρκώς στην επιφάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Καθημερινή”, μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο… “και βλέπουμε” η κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων που ήταν προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα – στις 10 Ιουλίου- ώστε να αντιληφθεί και ο Ζόραν Ζάεφ πως έχει κάποιες υποχρεώσεις τις οποίες δεν μπορεί να παραβλέπει. Στο Μαξίμου δεν θεωρούν σε καμία περίπτωση πως η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί λευκή επιταγή για τη γειτονική χώρα, αλλά ότι αντίθετα είναι “μια μακρά διαδικασία που χρειάζεται συνεχή προσπάθεια”.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Αριστοτελία Πελώνη είπε χθες ότι “απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας και του πνεύματος αυτής” και πρόσθεσε ότι “καλούμε τον κ. Ζάεφ να απέχει από κάθε διχαστική ρητορική και μάλιστα σε ένα ευαίσθητο θέμα όπως αυτό του ποδοσφαίρου και της συμμετοχής του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Βόρειας Μακεδονίας στο EURO”. Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το πώς θα αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση αν η γειτονική χώρα συνεχίζει να παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας, η κα Πελώνη απάντησε ότι “όλα αξιολογούνται και να μην ξεχνάμε ότι πλήρης και καλή τη πίστει εφαρμογή της συμφωνίας αποτελεί κριτήριο και για την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ