Γενοκτονία των Ποντίων: Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου

Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων η 19η Μαΐου και οι πολιτικοί στέλνουν τα δικά τους μηνύματα για την επέτειο των 102 ετών. Ενός λεπτού σιγή κρατήθηκε στην Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Η Βουλή τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως έχει καθιερωθεί η 19η Μαΐου, φωταγωγώντας απόψε την πρόσοψη του κτηρίου της με συμβολικό λογότυπο-μήνυμα. Με την ενέργεια αυτή το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, δηλώνει την άσβεστη ιστορική μνήμη και το διαρκές αίτημα της ιστορικής αποκατάστασης για την εξόντωση των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου.

Σακελλαροπούλου: Εξαίρουμε τον ηρωικό βίο των Ελλήνων του Πόντου

“Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού που εξοντώθηκαν με απάνθρωπο και αποτρόπαιο τρόπο πριν από έναν αιώνα. Παράλληλα εξαίρουμε τον ηρωικό βίο των Ελλήνων του Πόντου που διασώθηκαν και συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανόρθωση και την πρόοδο της μητέρας πατρίδας, στην οικονομική ανάπτυξη και τον πλούτο της πολιτισμικής μας ταυτότητας” αναφέρει σε μήνυμά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

“Η αναγνώριση της Γενοκτονίας υπήρξε αυτονόητο και ελάχιστο χρέος της χώρας μας. Η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης δεν εξαντλεί τη δυναμική της στο παρελθόν. Λειτουργεί συμβολικά και αποτρεπτικά για το μέλλον. Η σημερινή ημέρα είναι μια ζωντανή και διαρκής υπόμνηση σε όλη τη διεθνή κοινότητα της σπουδαίας σημασίας που έχει για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών η ηθική της ευθύνης και της συγγνώμης. Η απερίφραστη καταδίκη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας είναι μια πράξη με βαθιά πολιτική και ανθρώπινη αξία” προσθέτει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Μητσοτάκης: Η ημέρα μνήμης θα μένει ζωντανή μέχρι να γίνει ημέρα Δικαίωσης

“Η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας θα μένει ζωντανή μέχρι να μετατραπεί σε Ημέρα Δικαίωσης” αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμά του για την επέτειο των 102 ετών από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Σε ανάρτησή του στο twitter, ο πρωθυπουργός επισήμανε: “102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε. Ο Ποντιακός Ελληνισμός δεν ξεχνά, προχωρά. Η λύρα τους θα θρηνεί τον ξεριζωμό και το δοξάρι τους θα τραγουδά την ελπίδα”. Τσίπρας: Η ανάδειξης της ιστορικής αλήθειας είναι αγώνας για το παρόν και το μέλλον

«Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων που οδήγησε στο θάνατο και τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές του εστίες ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού με μεγάλη ιστορία. Τιμούμε τη συμβολή των Ποντίων στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανόρθωση της Ελλάδας» τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας και προσθέτει:

‘Η ανάδειξη, η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι αγώνας όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά κυρίως για το παρόν και το μέλλον. Γιατί οι γενιές που έρχονται θα είναι ασφαλείς όταν πάψουν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου που οδηγούν σε γενοκτονίες, εθνοκαθάρσεις και νέους ξεριζωμούς. Οφείλουμε, ενωμένοι, να εντείνουμε τον αγώνα μας για την ιστορική αλήθεια και το διάλογο σε διπλωματικό και επιστημονικό επίπεδο, αναγνωρίζοντας τη σημασία τους τόσο για τον ελληνικό λαό, όσο και για την ανάπτυξη σχέσεων ειλικρινούς συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού στην περιοχή μας».Γεννηματά: Διεκδικούμε τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

«19 Μαΐου, ημέρα μνήμης, τιμής και σεβασμού στους Έλληνες του Πόντου που δολοφονήθηκαν ή ξεριζώθηκαν με τον πιο βίαιο τρόπο από τις Πατρίδες τους» τονίζει σε δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά και προσθέτει: «το ΠΑΣΟΚ, το 1994, εισηγήθηκε και πέτυχε από τη Βουλή των Ελλήνων την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων αναγορεύοντας την 19η Μαΐου «Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο». Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο και διεκδικούμε τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Η διεθνοποίηση του ζητήματος καθίσταται σήμερα ιδιαίτερα επίκαιρη μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Δεν σταματάμε μέχρι να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια και η Τουρκία να παραδεχθεί τα εγκλήματά της και να ζητήσει συγνώμη στους λαούς που υπέφεραν».Κουτσούμπας: Στηρίζουμε τη δίκαιη διεκδίκηση για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας

«Τιμάμε την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας, στηρίζοντας τη δίκαιη διεκδίκηση των ποντιακών οργανώσεων και συλλόγων για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Στηρίζουμε τον αγώνα για την ανάδειξη και τη στήριξη από το ελληνικό κράτος της πολιτιστικής και πνευματικής δραστηριότητας των Ποντίων όλων των γενεών, μακριά από τις διάφορες αντιδραστικές εθνικιστικές ρητορικές μίσους. Στεκόμαστε στο πλευρό των χιλιάδων ομογενών, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην πατρίδα μας ύστερα από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και συνεχίζουν μετά από τόσα χρόνια να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αποκατάστασης». Αυτό τονίζει ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στον χαιρετισμό του στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού στις 13 Μαΐου, για την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

«Είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στις ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ και τις ΗΠΑ, που το τελευταίο διάστημα έχουν επικεντρώσει στα μεγάλα ιστορικά θέματα, της σφαγής των Αρμενίων. Πολύ φοβόμαστε πως μόλις λύσουν τις προσωρινές διαφορές τους με την Τουρκία, θα ξεχάσουν τη σφαγή, όπως έχουν κάνει και με άλλα μεγάλα εγκλήματα κατά των λαών. Γι’ αυτό νιώθουμε την ανάγκη να υπενθυμίσουμε ορισμένα ιστορικά δεδομένα που παραμένουν επίκαιρα» επισημαίνει ο κ. Κουτσούμπας και σημειώνει:

«Ο ποντιακός Ελληνισμός γνώρισε τις συνέπειες της διαμόρφωσης των εθνικών αστικών κρατών, των νότιων Σλάβων, των Αρμενίων, των Αράβων, των Τούρκων, σε συνθήκες ιστορικής αποσύνθεσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που γινόταν κάτω από την άμεση παρέμβαση των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της Ευρώπης. Οι συνέπειες δεν ήταν για όλους ίδιες. Τα πλήγματα, τους διωγμούς, τους σήκωσαν οι άνθρωποι του λαού. Οι ξεριζωμένοι Πόντιοι δεν είχαν απέναντί τους μόνο την τουρκική αστική τάξη. Απέναντί τους είχαν και την ελληνική αστική τάξη, που χρησιμοποίησε τους πληθυσμούς του Πόντου ως χαρτί πίεσης για να βγει κερδισμένη στην αντιπαράθεσή της με την αστική τάξη της Τουρκίας. Αλλά και κατά την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν ως φτηνή εργατική δύναμη και ζήσανε σε συνθήκες που δεν διαφέρουν από αυτές που ζουν σήμερα οι πρόσφυγες και ξεριζωμένοι».

«Σήμερα, 102 χρόνια μετά, η μεγαλύτερη τιμή για τη Μνήμη, την Ιστορία του ποντιακού λαού είναι ο αγώνας για να μη ζήσει ποτέ ξανά κανείς λαός όσα έζησε ο ίδιος. Γι’ αυτό απαιτείται να δυναμώσει η πάλη για να απεμπλακεί η χώρα μας από τους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, για να κλείσουν όλες οι στρατιωτικές βάσεις που καθιστούν τη χώρα μας μαγνήτη επιθέσεων. Να μπει στο στόχαστρο του λαού μας το βάρβαρο σύστημα της εκμετάλλευσης, των πολέμων και της προσφυγιάς», καταλήγει στον χαιρετισμό του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.Βελόπουλος: Για κάθε Πόντιο και για κάθε Μικρασιάτη ο πόνος είναι έντονος

«”Εν αρχή ην ο πόντος” και για κάθε Πόντιο και για κάθε Μικρασιάτη ο πόνος είναι έντονος. Γιατί ο Πόντος υπήρχε από την εποχή του Ησιόδου, από την Αργοναυτική εκστρατεία, από την Ιωλκό, από την Κύρου Ανάβαση, μιλάμε για Ελληνισμό, για αποικίες, για έντονη ελληνική παρουσία χιλιάδων χρόνων στην περιοχή, που ξεκληρίστηκε μέσα σε 10 χρόνια. Στον Πόντο είχαμε τα πρώτα ελληνικά πανεπιστήμια, πριν ακόμα από την επανάσταση. Υπήρχαν παρθεναγωγεία, σχολεία, βιβλιοθήκες», ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης στην Ολομέλεια για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Εκείνο που με ενοχλεί όμως», συνέχισε ο κ. Βελόπουλος, «είναι ότι υπάρχουν ακόμα και σήμερα ιδεοληπτικοί, που αμφισβητούν την γενοκτονία και παίζουν με τις λέξεις. Υπάρχουν Έλληνες βουλευτές που το κάνουν αυτό. Και δεν καταλαβαίνω γιατί. Γιατί ο,τιδήποτε είναι ελληνικό δεν το υπερασπίζονται. Λες και το αίμα ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει». Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, αναφέρθηκε στα αίτια της γενοκτονίας τονίζοντας ότι έχει σημασία «να μην γίνουν ξανά τα ίδια λάθη».

«Κανείς δεν είπε ποια ήταν η πραγματικότητα εκείνη της εποχής που οδήγησε στην γενοκτονία. Κανείς δεν είπε ότι οι άνθρωποι που κυβερνούσαν τότε τη χώρα έλεγαν «οι σύμμαχοι θα μας σώσουν». Περίμεναν ότι θα μας σώσει η Αντάντ. Και εκείνοι, οι σύμμαχοί μας, μας πούλησαν. Γιατί; Για να μην μεγαλώσει η Ελλάδα. Και σήμερα λέμε τα ιδια πράγματα: Διεθνές δίκαιο, ΕΕ, ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αν συνεχίσουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη, θα επαναλάβουμε την ιστορία», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε στις προτάσεις της Ελληνικής Λύσης για την αναγνώριση της γενοκτονίας. «Η πρότασή μας είναι πολύ φθηνή και αφορά την προσπάθεια να μεταλαμπαδεύσουμε και να επικοινωνήσουμε το μήνυμα της γενοκτονίας. Ποια κυβέρνηση ανέλαβε ποτέ να προσλάβει Ποντίους, που γνωρίζουν την τουρκική γλώσσα; Ο γεωπολιτισμός είναι ένα όπλο για να συνυπάρξουμε με τους γείτονές μας. Και σήμερα υπάρχουν Πόντιοι εξισλαμισμένοι. Γνώρισα εγώ στην Γερμανία έναν Τούρκο από τα χωριά του Πόντου, ο οποίος έκαναν τεστ DNA και ανακάλυψε ότι έχει Ελληνική Ποντιακή ρίζα. Ναι υπάρχουν και σήμερα Έλληνες Πόντιοι και αυτό φαίνεται από τα ονόματά τους. Βλέπετε ότι η Τουρκία ασκεί αυτή την πολιτική στην Θράκη. Γιατί να μην κάνουμε λοιπόν κι εμείς το ίδιο στην άλλη πλευρά; Τόσους προσλαμβάνετε. Κάντε κάτι για να επηρεάσουμε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων. Γιατί θα πρέπει να πείσουμε γι’ αυτό τους Τούρκους πολίτες, αφού τον Ερντογάν δεν πρόκειται να τον πείσουμε ποτέ», ανέφερε ο κ. Βελόπουλος και κατέληξε.

«Έχω καταθέσει τη μελέτη του κόμματός μας στον πρόεδρο της βουλής. Εχω βαρεθεί βέβαια να καταθέτω μελέτες που δεν τις ελέγχετε ποτέ. Η μελέτη μας βασίστηκε στα αιτήματα των Ποντίων, οι οποίοι ζητούν να συσταθεί μια διακομματική επιτροπή της βουλής, για να είναι επίσημος φορέας και να μπορεί να προάγει έργο, προκειμένου να κατατεθεί επισήμως το θέμα του Πόντου, της Ίμβρου, της Τενέδου, στην ατζέντα των συνομιλιών μας με την Τουρκία. Να καταγραφεί ως ζήτημα στα πρακτικά μεταξύ των συσκέψεων, των διασκέψεων των υπουργών των δύο χωρών».ΜΕρΑ25: Τιμούμε και δεν λησμονούμε τον ελληνισμό του Πόντου

Το ΜέΡΑ 25 με ανακοίνωσή του τιμά τα «353.000 θύματα των Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων του εθνικισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Αλλά και το μισό εκατομμύριο περίπου εκτοπισμένων Ελλήνων προσφύγων του Πόντου». Δυστυχώς, προσθέτει το ΜέΡΑ 25, «η ανθρωπότητα δεν έχει ξεπεράσει αυτές τις πρακτικές. Τις βλέπουμε να συμβαίνουν και σήμερα, με χαρακτηριστικότερη τη σφαγή που επισυμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Παλαιστινιακού λαού από τον εθνικιστή, μακελάρη, σύμμαχο του μνημονιακού τόξου, Νετανιάχου».

Το ΜέΡΑ 25 τονίζει, ακόμα: «Σήμερα που ο εθνικισμός αναδύεται ξανά σε πολλές γωνιές του πλανήτη και ο ξεριζωμός συνιστά δυστυχώς τη βάρβαρη πραγματικότητα για εκατομμύρια πρόσφυγες ανά τον κόσμο, σήμερα τιμούμε και δεν λησμονούμε τον ελληνισμό του Πόντου. Οι Πόντιοι γεννήθηκαν ελεύθεροι και έμαθαν να δίνουν το αίμα τους για να παραμένουν ελεύθεροι. Το αντάρτικο του Πόντου με μπροστάρηδες τον Βασιλαγά, τον Κότζα Αναστάς, τον Κουρτίδη και άλλους ηρωικούς Πόντιους οπλαρχηγούς κάνανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να υπερασπιστούν τα σπίτια, τις γυναίκες, τα παιδιά και την αξιοπρέπεια τους από τις ματωμένες λεπίδες των Κεμαλικών και των Τσετών άτακτων.

Το 1919 όμως, τότε συνέβη κάτι που οι Πόντιοι δεν περίμεναν ποτέ, ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά και οι βασιλικοί που τον διαδέχτηκαν στην εξουσία αρνήθηκαν ουσιαστικά να στηρίζουν την de facto ποντιακή δημοκρατία που είχε δημιουργηθεί και που μαζί με τους Αρμενίους προσπαθούσαν να κρατήσουν την φλόγα του αγώνα για ελευθερία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ