Χατζηδάκης: “Το νομοσχέδιο δίνει δύναμη στον εργαζόμενο” – Τι είπε για το 8ωρο και τις απολύσεις

«Το εργασιακό νομοσχέδιο δίνει δύναμη στον εργαζόμενο και συμβιβάζει τις κατακτήσεις τους με την ανάγκη να προχωρήσει μπροστά η οικονομία» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο υπουργός Εργασίας αρχικά αναφέρθηκε σε μια σειρά θετικών μέτρων, τα οποία «αποτελούν τα 3/4 ή ίσως και τα 4/5 του νομοσχεδίου», όπως για την προστασία σε περιπτώσεις βίας στον χώρο εργασίας, τους εργαζόμενους γονείς και την τηλεργασία. “Είμαι περίεργος σε όλα αυτά τα μέτρα τι θα κάνει η αντιπολίτευση, που μιλάει για οδοστρωτήρες των εργασιακών δικαιωμάτων και γαλέρες” τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Μιλώντας για το 8ωρο, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως «η διευθέτηση του χρόνου εργασίας γίνεται με βάση το 8ωρο. Είναι θέμα που μπορούν σε εθελοντική βάση να συμφωνήσουν εργοδότες και εργαζόμενοι». Ήδη υπάρχουν σε πολλές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τις οποίες αποδέχεται και στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ότι αφορά τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «για τις ατομικές συμβάσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνος που άνοιξε τον δρόμο, υιοθετώντας οδηγία της ΕΕ για τις ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, όπως το ευέλικτο ωράριο, η τηλεργασία και η παροχή διευκολύνσεων για τους εργαζόμενους γονείς. Εμείς απλώς μεταφέρουμε αυτήν την Οδηγία, όπως οφείλουμε, στο εθνικό δίκαιο, απλώς αυξήσαμε τα ηλικιακά όρια, ώστε να μπορούν να κάνουν χρήση περισσότεροι γονείς και το διευρύνουμε, ώστε να μπορεί ο καθένας να κάνει χρήση ελαστικών ωραρίων που τον εξυπηρετούν για να δει τα παιδιά του».

«Εγώ θα κάνω κουμάντο στο σπίτι του καθενός ή ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος λέει και ξελέει. Πολλές εργοδοτικές ενώσεις με τις οποίες συνομιλώ, γιατί δεν μιλώ μόνο με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων δεν διευκολύνονται από αυτό το σύστημα», σημείωσε ο Υπουργός Εργασίας.

«Το θέμα είναι να συμπίπτουν οι βουλήσεις των δύο πλευρών” τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και ανέφερε πως «εμείς προβλέπουμε η υιοθέτηση του ελαστικού ωραρίου να γίνεται μόνο μετά από αίτημα του εργαζόμενου» και «έχουμε προβλέψει ότι αν ο εργοδότης πιέσει τον εργαζόμενο να δεχθεί κάτι τέτοιο, εκείνος αρνηθεί και απολυθεί, τότε αυτή η απόλυση να θεωρείται άκυρη». «Όλος αυτός ο μηχανισμός θα ελέγχεται από τη Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που είναι η σημαντικότερη τομή του νομοσχεδίου» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τις απολύσεις, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «στον κατάλογο με τις απολύσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται παράνομες και καταχρηστικές, όχι μόνο δεν αφαιρείται κάποια, αλλά προστίθενται αρκετές ακόμη περιπτώσεις, όπως η προστασία για έξι μήνες των πατεράδων που αποκτούν παιδιά».

«Για επιχειρήσεις που απολύουν προσωπικό επειδή κάνουν αναδιαρθρώσεις, η επιχείρηση οφείλει όχι μόνο να του δώσει αποζημίωση που φθάνει έως τις αποδοχές ενός έτους, αλλά επιπλέον αποζημίωση έως και 24 μηνών», επεσήμανε ο Υπουργός Εργασίας, ο οποίος στην κατακλείδα της τοποθέτησης του ανέφερε ότι το εργασιακό νομοσχέδιο «δίνει δύναμη στον εργαζόμενο και συμβιβάζει τις κατακτήσεις τους με την ανάγκη να προχωρήσει μπροστά η οικονομία, κάτι που είναι και πάλι υπέρ των εργαζόμενων».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ