Ο Ερντογάν στριμώχνεται και απειλεί – Επιδιώκει εξαγωγή της κρίσης στην Ελλάδα

Του Παναγή Γαλιατσάτου

Απειλές κατά της χώρας μας εξαπολύει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί απεγνωσμένα να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει. Η δυσαρέσκεια του κόσμου αποτυπώνεται καθαρά στις δημοσκοπήσεις, η αντιπολίτευση συσπειρώνεται εναντίον του και οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τη στρατηγική για την απομόνωσή του.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν δέχθηκε ένα διπλό πλήγμα στο εσωτερικό της χώρας του. Η έγκυρη εταιρεία δημοσκοπήσεων Μετροπόλ, που διενεργεί έρευνες κοινής γνώμης σε μηνιαία βάση, στις αρχές Μαΐου κατέγραψε ποσοστό 27% για το κυβερνών κόμμα AKP. Το κόμμα του Ερντογάν έχασε 7 μονάδες και υποχώρησε για πρώτη φορά κάτω από το όριο του 30%, ενώ μόλις ένα μήνα νωρίτερα, τον Απρίλιο, η Μετροπόλ τού έδινε 34%. Απώλειες, όμως, καταγράφει στην ίδια μέτρηση και το MHP του κυβερνητικού εταίρου Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που πέφτει, από το 11%, στο 8,5%. Ο κυβερνητικός συνασπισμός εμφανίζεται στο 35,5% και, αν αυτά τα ποσοστά δεν βελτιωθούν, η ήττα στις εκλογές φαίνεται προδιαγεγραμμένη.

Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια για την κακή κατάσταση της οικονομίας, την άθλια διαχείριση της πανδημίας και την εκτεταμένη διαφθορά. Πέρα από την καθίζηση των ποσοστών του, ωστόσο, ο Ερντογάν έχει πλέον να αντιμετωπίσει και έναν επίφοβο αντίπαλο: σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει συσπειρωθεί εναντίον του – στην Εθνική Συμμαχία. Το 2018, μετά την αλλαγή του Συντάγματος που του έδινε υπερεξουσίες, ο Ερντογάν επέτρεψε τη συμμετοχή των εκλογικών συμμαχιών στις εκλογές, ώστε να μπορέσει ο ίδιος να κερδίσει τις προεδρικές και την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, σε συμμαχία με τον Μπαχτσελί. Η πρωτοβουλία του αυτή υποχρέωσε τους κεμαλιστές, το κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ και το ισλαμικό Κόμμα της Ευτυχίας (που ιδρύθηκε από τον Νετσμετίν Ερμπακάν) να συνεργαστούν, και τότε σχηματίστηκε η Εθνική Συμμαχία.

Επρόκειτο για μια καθαρά ευκαιριακή συνεργασία – οι ίδιοι οι ιδρυτές της την έβλεπαν έτσι. Η ίδρυση της Εθνικής Συμμαχίας, ωστόσο, αποκάλυπτε ταυτόχρονα πόσο ο εντεινόμενος αυταρχισμός του Ερντογάν είχε αλλάξει το πολιτικό τοπίο στην Τουρκία. Αντί να διαλυθεί, η Εθνική Συμμαχία συνέχισε να υπάρχει, με νέο διακηρυγμένο στόχο πλέον να ανατρέψει τις συνταγματικές αλλαγές του 2017 και να επαναφέρει το καθεστώς της κοινοβουλευτικής και όχι της προεδρευομένης δημοκρατίας. Και φαίνεται ότι, με εξαίρεση το κουρδικό κόμμα (ΗDP), η Συμμαχία θα απαρτίζεται στις επόμενες εκλογές από το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ