Η Φρεγάτα «ΕΛΛΗ» με το ισπανικό θηρίο «Mendez Nunez» – ΦΩΤΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το πρωί της Πέμπτης, στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συμφώνως σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της Φρεγάτας (Φ/Γ) ΕΛΛΗ και Ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών με μονάδες της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης STANDING NATO MARITIME GROUP TWO (SNMG 2), στη θαλάσσια περιοχή Νότια και Δυτικά της Κρήτης.

Η φρεγάτα ΕΛΛΗ συνεργάστηκε με το ισπανικό θηρίο «Mendez Nunez» F-104, κλάσης Alvaro de Bazan. Πρόκειται για φρεγάτα μήκους 146 μέτρων κι εκτοπίσματος 6.300 τόνων, που παραδόθηκε στο ισπανικό ναυτικό το 2006. Ένα πλοίο που φέρει όλα εκείνα τα στοιχεία που αποζητά το Πολεμικό Ναυτικό στην διαδικασία εύρεσης του πλοίου που θα αποτελέσει τη νέα πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Ένα μίνι «Ticonderoga» θα μπορούσε να πει κάποιος, αφού μεταξύ άλλων φέρει 48 κελιά κάθετης εκτόξευσης MK41 έχοντας την δυνατότητα εκτόξευσης 32 SM2 πυραύλων, 64 Sea Sparrow, 8 αντιπλοϊκών Harpoon και φυσικά τορπίλων ενώ από το deck του επιχειρεί ένα ελικόπτερο SeaHawk της Sikorsky, παρόμοιο με αυτά που χρησιμοποιεί το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Κατά τη διάρκεια του PASSEX, εκτελέστηκαν αντικείμενα πολέμου επιφανείας, επικοινωνιών, σύνθεσης και ανταλλαγής αναγνωρισμένης εικόνας περιοχής, προχωρητικοί ελιγμοί καθώς και σύνθετα αντικείμενα αντιαεροπορικού πολέμου ADEX (Air Defense Exercise).

Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, διαλειτουργικότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε Συμμαχικό πλαίσιο.​

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ