Σκληρή κόντρα Δένδια-Τσαβούσογλου σε ζωντανή μετάδοση – Το χρονικό και το παρασκήνιο της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία

Σφοδρή αντιπαράθεση είχαν ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, κατά τις κοινές δηλώσεις που παραχώρησαν έπειτα από την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, ουσιαστικά διασταύρωσαν τα ξίφη τους επί όλων των ζητημάτων στα οποία διαφωνούν η Ελλάδα με την Τουρκία, στον τηλεοπτικό “αέρα”, με αιχμή κυρίως το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την μουσουλμανική μειονότητα. Η αντιπαράθεση των δύο υπουργών Εξωτερικών ξεκίνησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των δηλώσεων του Νίκου Δένδια. Εμφανώς ενοχλημένος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πήρε το λόγο χαρακτηρίζοντας “απαράδεκτες” κάποιες από τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού, με τον κ. Δένδια να επισημαίνει ότι δεν ανέμενε ο κ. Τσαβούσογλου να αντιδρά “σαν μην μεσολάβησε τίποτε στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο”. Στον απόηχο της κόντρας, πηγές από την κυβέρνηση σημείωναν με νόημα ότι ο Νίκος Δένδιας βρισκόταν σε πλήρη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό και “είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως”, ενώ διπλωματικές πηγές τόνιζαν πως “όταν συνομιλούμε διεθνώς και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Τούρκους, προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δίκαιά μας. Οι οποίες είναι γνωστές. Και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα”.

Τσαβούσογλου: Ο Ερντογάν πρότεινε σύνοδο για την ανατολική Μεσόγειο – Μιλήσαμε για την “τουρκική” μειονότητα στη Θράκη

Στην αρχή των δηλώσεών του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για δικαιώματα της «τουρκικής μειονότητας» και όχι της «μουσουλμανικής μειονότητας» στη Θράκη. «Μιλήσαμε για τις μειονότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: «Μιλήσαμε ειδικά για την τουρκική μειονότητα που ζει στη Θράκη. Από την πρώτη στιγμή που ανήλθαμε στην εξουσία διατηρήσαμε ενεργό διάλογο με την ελληνική μειονότητα. Και οι δύο μειονοτικές ομάδες θα πρέπει να συνεχίζουν να ζουν με ευημερία και ειρήνη που θα έχει θετικό αντίκτυπο στις μεταξύ μας σχέση».

Ο κ. Τσαβούσογλου, όμως, δεν έμεινε μόνο σ’ αυτά. Ανέφερε ότι «ο πρόεδρος, Ερντογάν πρότεινε τη διεξαγωγή Συνόδου με θέμα την ανατολική Μεσόγειο» για να σπεύσει στη συνέχεια να πει ότι «συζητήσαμε όλα τα θέματα στις μεταξύ μας σχέσεις και υφίσταται μια διαφορά απόψεων στο θέμα του Αιγαίου» υπογραμμίζοντας πως «πιστεύουμε ότι τα μεταξύ μας ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο» και επισήμανε ότι «όσον αφορά τη διευθέτηση των διαφορών νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκινήσαμε σήμερα».

«Οι χερσαίες μεταφορές είναι σημαντικό θέμα στις διμερείς μας σχέσεις. Τόσο στη συνάντηση με Ερντογάν, όσο και μεταξύ μας συζητήσαμε για τον αντιτρομοκρατικό μας αγώνα», είπε ακόμη ο κ. Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: «Ως προς την παράνομη μετανάστευση, πιστεύουμε ότι η μεταξύ μας συνεργασία πρέπει να γίνει χωρίς ανταγωνισμό. Μια θετική προσέγγιση θα βοηθήσει και τις δύο πλευρές».

«Ως προς τη βελτίωση των σχέσεων μας, θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο, που ξεκινήσατε σήμερα με την επίσκεψή σας. Σας αποκαλώ Δένδια, Νίκο, έχουμε μια προσωπική φιλία από το 2003… Με είχε στηρίξει και με είχε βοηθήσει με τον πλέον εποικοδομητικό τρόπο. Το να τον υποδέχομαι ως υπουργό Εξωτερικών είναι μεγάλη μου χαρά», είπε ακόμη ο κ. Τσαβούσογλου.

Δένδιας: Αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που δυναμιτίζουν το κλίμα – Στο τραπέζι της ΕΕ ενδεχόμενα μέτρα κατά της Τουρκίας

“Ανοικτές”, “ειλικρινείς” και “εκτεταμένες” χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας τις συζητήσεις που είχε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι συζητήθηκαν θέματα στα υπάρχουν προσεγγίσεις αλλά και ζητήματα που δημιουργούν τριβές. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε την αναγκαιότητα διατήρησης των διαύλων επικοινωνίας και ότι πρωταρχικό μέλημα αποτελεί η εδραίωση της ειρηνικής συνύπαρξης, στη βάση του διεθνούς Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτισε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Σε ό,τι αφορά στις διμερείς σχέσεις, τόνισε ότι “συμφωνήσαμε ότι υπάρχει πολύ σημαντικό περιθώριο για την ανάπτυξή τους”, ενώ ανέφερε ότι συζητήθηκαν ζητήματα οικονομίας και εμπορίου. Έκανε λόγο για μια “θετική ατζέντα οικονομικών θεμάτων για να προχωρήσουμε τις σχέσεις μας μπροστά” και “να αλλάξουμε το κλίμα που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις”.

Σημείωσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποκλιμάκωση και η αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που δυναμιτίζουν το κλίμα. Τόνισε, επίσης, ότι παρακάλεσε να μην υπάρχουν προβολές ψευδών ειδήσεων και προκλητικών ρητορικών που δεν βοηθούν το κλίμα. Η Ελλάδα, τόνισε ο Νίκος Δένδιας, υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εφόσον το επιθυμεί, ωστόσο, προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός στις αρχές και αξίες της ΕΕ. Όπως είπε, το ενδεχόμενο λήψης μέτρων υπάρχει πάντα στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, “βεβαίως απευχόμαστε τις παράνομες ενέργειες με όλη μας την καρδιά”.

Αναφερόμενος στην επικείμενη πενταμερή για το Κυπριακό, ο ‘Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε την ανάγκη “όλες οι πλευρές θα προσέλθουν σ’ αυτή με εποικοδομητικό πνεύμα” ενώ επεσήμανε πως μόνη αποδεκτή λύση είναι η “διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αυτή που στηρίζουν όλοι οι διεθνείς παράγοντες”.

Ο κ. Δένδιας έθιξε και το μεταναστευτικό ζήτημα, λέγοντας ότι συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του ότι πρόκειται για “ευρωτουρκικό ζήτημα” και υπογράμμισε την ανάγκη η Τουρκία να τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη δήλωση του 2016, ενώ υπενθύμισε την εργαλειοποίηση μεταναστευτικού στον Έβρο, πέρυσι. Ανέφερε ακόμη ότι μια αντιστροφή της απόφασης της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί θα ήταν “προς το συμφέρον της Τουρκίας αλλά και της εικόνας της διεθνώς”. Ειδική αναφορά, έκανε ο Νίκος Δένδιας στην απειλή πολέμου εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει τα αναφαίρετα δικαιώματά της. λέγοντας ότι “η στάση αυτή αντίκειται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας”.

“Ελλάδα και Τουρκία είναι προορισμένες να ζουν μαζί σε μια περιοχή με πολλά σύνθετα προβλήματα”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι “είναι προς συμφέρον και των δύο χωρών να συνεργαστούμε στα πλαίσια της καλής γειτονίας για την ασφάλεια, την ευημερία και την ειρήνη. Δεν αγνοούμε την πραγματικότητα ξέρουμε ότι έχουμε πολύ δρόμο αλλά ελπίζω ότι σήμερα μπορούμε να πούμε ότι κάνουμε ένα βήμα” είπε ο υπουργός Εξωτερικών και απηύθυνε πρόσκληση στον Τούρκο ομόλογό του, να επισκεφτεί την Αθήνα.

Η σκληρή κόντρα στον τηλεοπτικό “αέρα”

Η πρωτοφανής κόντρα μεταξύ του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Νίκου Δένδια, ξεκίνησε έπειτα από τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού, ο οποίος επέπληξε την τουρκική κυβέρνηση για την παραβατική της συμπεριφορά στο Αιγαίο, αλλά και για τα fake news σχετικά με το μεταναστευτικό.

“Δεν έκανα καμία δήλωση προκλητική ή αρνητική για την Ελλάδα, όμως στην ομιλία του ο ομόλογός μου έχει κάνει δηλώσεις οι οποίες είναι αρνητικές. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Είναι ένα θέμα που το συζητούμε μεταξύ μας και εφόσον το θέσατε δημοσίως στον Τύπο το θέμα, είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω”, είπε αρχικά ο κ. Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: “Εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς ορθοδόξους τους μειονοτικούς της Πόλης, αλλά εσείς δεν μπορείτε να αποδέχεστε όσους λένε ότι είναι Τούρκοι. Αυτό είναι μια καταπίεση και καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν οι άνθρωποι δηλώνουν τουρκικής καταγωγής, δηλώνουν αυτό που αισθάνονται” για να σπεύσει να κατηγορήσει τη χώρα μας για push back 80.000 προσφύγων και μεταναστών.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Νίκος Δένδιας είπε: “Σε ευχαριστώ αγαπητέ Μεβλούτ που μου επιτρέπεις να απαντήσω. Οι συνεργάτες σου φαντάζομαι είναι βασιλικότεροι του βασιλέως. Η Τουρκία έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Μεβλούτ, δεν υπάρχει καμία διάταξη που να επιτρέπει πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Εάν η Τουρκία θελήσει να γίνει μέλος της ΕΕ θα αποδεχθεί και την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (…) Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα μετά τα γεγονότα του Μαρτίου”.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι “η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει σιγα-σιγά σε μια θετική ατζέντα με την Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει την εγκατάλειψη του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η ΕΕ δεν είναι τρίτος αλλά είναι η οικογένειά μας. Είναι το πιο υπερήφανο παράδειγμα συνύπαρξης κρατών στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους. Θα πρότεινα να μην οδηγηθούμε σε έναν ατέρμονο διάλογο επί αυτών που γνωρίζουμε ότι διαφωνούμε”.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε για τρίτη φορά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας ότι η Τουρκία είναι ελεύθερη χώρα και όλοι μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους και ότι η Τουρκία εμμένει στην αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού.

“Αναφέρεστε σ’ αυτά που σας βολεύουν αλλά δεν αναφέρεστε σε όσα προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Έχουμε συμφωνήσει να συζητήσουμε τα προβλήματα μέσω των διερευνητικών επαφών. Στη διαδικασία στην οποία διερχόμαστε θα πρέπει να έχουμε πάντα συνείδηση σε τι αποβλέπει κάθε μέλος. Πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε αυτόν τον καβγά με τον τρόπο αυτό ή αν θα συνεχίσουμε τον διάλογο”, είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως “αν συνεχίσουμε έτσι θα χάσουμε το δείπνο”.

Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο, ο Νίκος Δένδιας είπε πως “ο στρατός κοστίζει. Δεν θέλουμε να σπαταλούμε λεφτά για το τίποτα. Γιατί υπάρχει Μεβλούτ στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάποιον. Μπορεί κανείς να πει ότι δεν υπάρχει απειλή ή ότι δεν υπάρχει αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά;”, επισήμανε ο κ. Δένδιας.

Καταλήγοντας ο κ. Δένδιας είπε απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόγολό του: “Ελπίζω η διαφωνία μας να μην σε οδηγήσει να ακυρώσεις την πρόσκληση για δείπνο γιατί πεινάω εξαιρετικά…” με τον Τσαβούσογλου να απαντά: “Η αμοιβαία κατανόηση σημαίνει να μπορώ να μπω και στα παπούτσια του άλλου. Εμείς όμως δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο αν προχωρήσουμε έτσι”.

Δείτε το βίντεο:

Tweet Τσαβούσογλου: Ελπίζουμε σε πιο ειλικρινή και εποικοδομητική στάση από την Ελλάδα

Μετά τη “μετωπική” με τον Νίκο Δένδια, ο Μεβλού Τσαβούσογλου έκανε ανάρτηση στο Twitter στην οποία αναφέρει πως “ελπίζουμε σε πιο ειλικρινή και εποικοδομητική στάση από την Ελλάδα”. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσθέτει ότι “συζητήθηκαν εκκρεμή ζητήματα, προβλήματα της μειονότητας μας, καταπολέμηση της τρομοκρατίας, μετανάστευση και περιφερειακά θέματα”.

Δείτε την ανάρτηση:

Κυβερνητικές πηγές: Ο Δένδιας είχε ρητή εντολή αν προκληθεί, να απαντήσει

Στον απόηχο της κόντρας Δένδια με Τσαβούσογλου, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι “ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό και είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως”.

Όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό και αναφέρουν ότι Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας “είχαν εκτενή συνομιλία χτες και σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου”. Καταλήγοντας, από την κυβέρνηση τονίζουν ότι ο κ. Δένδιας “είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως”.

Διπλωματικές πηγές: Όταν συνομιλούμε διεθνώς προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δίκαιά μας

“Όταν συνομιλούμε διεθνώς και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Τούρκους, προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δίκαιά μας. Οι οποίες είναι γνωστές. Και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα. Αυτές είναι οι θέσεις μας. Και αυτές είναι οι δικές τους θέσεις” αναφέρουν διπλωματικές πηγές για τη “μετωπική” Δένδια – Τσαβούσογλου στην Άγκυρα μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν.

Επισημαίνουν πως με την Τουρκία έχουμε διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την επίλυση των διαφόρων ζητημάτων και προσθέτουν: “Η δική μας βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες. Και στο διεθνές δίκαιο. Η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στην θετική ατζέντα, γι΄αυτό και πρότεινε συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Εμείς προσερχόμαστε πάντα με ειλικρίνεια και καλή διάθεση. Αλλά θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας”. Σημειώνουν πως ο υπουργός Εξωτερικών είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. “Είχαν εκτενή συνομιλία χτες και σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Και ο ΥΠΕΞ είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως” ανέφεραν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Κωσταντίνος Φίλης: Αυτές οι δηλώσεις θα μπορούσαν να έχουν γίνει πάνω σε ρινγκ

Την σφοδρή αντιπαράθεση που είχαν ο Νίκος Δένδιας με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολίασε ο αναλυτής Διεθνών Θεμάτων του ΑΝΤ1, κ. Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “θα μπορούσαν οι δηλώσεις αυτές να έχουν γίνει πάνω σε ρινγκ και όχι στον χώρο που έγιναν”.

“Ξέρουμε ότι όταν συναντώνται υπουργοί Εξωτερικών, ακόμη και όταν διαφωνούν δεν θέτουν υπόψιν των δημοσιογράφων, δημόσια όλες τις διαφωνίες τους. Αυτό όμως δε συνέβη αυτή τη φορά” ανέφερε αρχικά ο κ. Φίλης. Και συνέχισε: “Παρακολουθώντας τη συνέντευξη Τύπου, κατέγραψα πάρα πολλές τοποθετήσεις και της μίας και της άλλης πλευράς. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι θα πρέπει να αποφύγουμε τις προκλητικές δηλώσεις και αναρωτιέμαι αν κοίταγε τον εαυτό του στον καθρέφτη εκείνην την ώρα”. “Ο Έλληνας ΥΠΕΞ του απάντησε σε όλα τα θέματα. Δεν άφησε τίποτα να πέσει κάτω. Του απάντησε για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, για το Casus belli (κάζους μπέλι), αναφέρθηκε τρεις φορές σε παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού στον Έβρο. Του ανταπάντησε ο Τσαβούσογλου ‘μας εσείς κάνετε push back στο Αιγαίο’. Ο κ. Δένδιας ήταν πάρα πολύ ειρωνικός στη δευτερολογία του. Είπε χαρακτηριστικά: ‘Σε ευχαριστώ αγαπητέ Μεβλούτ που μου επιτρέπεις να απαντήσω γιατί οι συνεργάτες σου είναι βασιλικότεροι του βασιλέως και δεν θα μου το επέτρεπαν’, πρόσθεσε.

“Είχαμε ένα πάρα πολύ έντονο κλίμα, όπου εκεί που η εκτίμηση ήταν ότι θα μπορούσαμε να πάμε μισό βήμα μπροστά, αυτή τη στιγμή είμαστε τουλάχιστον δύο βήματα πίσω σε σχέση με αυτό που είχαμε πριν από τρεις ώρες” κατέληξε ο κ. Φίλης.

Η συνάντηση Δένδια με Ερντογάν και Τσαβούσογλου – Τι συζητήθηκεΟλοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα της Πέμπτης οι συναντήσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδιαστην Άγκυρα τόσο με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η συνάντηση Ερντογάν-Δένδια είχε διάρκεια περίπου 50 λεπτά παρουσία Τσαβούσογλου και δεν διέρρευσε τι συζητήθηκε, με την τουρκική προεδρία να εκδίδει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε λακωνικά: “Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στο Προεδρικό Μέγαρο. Στη συνάντηση που διήρκησε 45 λεπτά ήταν παρών και ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου”.

Ακολούθως υπήρξε συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου η ατζέντα των επαφών επικεντρώθηκε στις διμερείς, αλλά και στις ευρωτουρκικές σχέσεις με τον Έλληνα υπουργό να αναφέρει σε ανάρτησή του στον λογαριασμό στο Twitter: “Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό μου M. Cavusoglu στην Άγκυρα. Συζητήσαμε για τις διμερείς και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, τις περιφερειακές εξελίξεις και διεθνή ζητήματα”.

Την κατ’ ιδία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών διαδέχτηκαν οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα ολοκληρώνεται με το δείπνο καταλύσεως της νηστείας “ιφτάρ”, λόγω της έναρξης του ραμαζανιού, που παραθέτει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Νίκο Δένδια.

Σημειώνεται πως τον κ. Δένδια συνοδεύουν στην Άγκυρα ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου.

Σε ρόλο ξεναγού ο Τσαβούσογλου στο Προεδρικό Μέγαρο και το υπουργείο Εξωτερικών

Ρόλο ξεναγού ανέλαβε την Πέμπτη στο Προεδρικό Μέγαρο και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόσο πριν όσο και μετά τη συνάντηση του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. Οι δύο άνδρες γνωρίζονται από παλιά, με αποτέλεσμα να είναι εμφανής η οικειότητα μεταξύ τους. Να θυμίσουμε πως σε συνέντευξη του τον Ιούλιο του 2019, ο κ. Τσαβούσογλου είχε υποστηρίξει πως γνωρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τότε που ήταν βουλευτής και έπαιζαν μαζί ποδόσφαιρο, ενώ για τον Νίκο Δένδια είχε πει πως “είναι ένας καλός φίλος από το Συμβούλιο της Ευρώπης”.

Έτσι στα φωτογραφικά στιγμιότυπα πριν από τη συνάντηση των δύο ανδρών, ο κ. Τσαβούσογλου ξεναγεί τον κ. Δένδια τόσο στο Προεδρικό Μέγαρο όσο και το υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας στάση ακόμη και στα… λουλούδια.

Δείτε τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα τουρκικά ΜΜΕ:

Το παρασκήνιο της συνάντησης Ερντογάν-Δένδια – Γιατί τη δέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση

Το μεσημέρι της Τετάρτης η Τουρκία ζήτησε να πραγματοποιηθεί συνάντηση ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, κατά την παραμονή του στην Άγκυρα.

Λίγες ώρες αργότερα, το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε το πράσινο φως, να γίνει αποδεκτή η αναβάθμιση της επίσκεψης και των συνομιλιών. Ωστόσο στην ελληνική πλευρά δεν υπάρχει η αυταπάτη, ότι οι συγκεκριμένες συνομιλίες θα αλλάξουν το ρου των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΑΝΤ1, στην ελληνική πλευρά, πρωτίστως, στοχεύουν στο να εμπεδωθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας μετά από πολλούς μήνες εντάσεως και προκλήσεων. Ο Νίκος Δένδιας προσήλθε με την οδηγία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να εκφράσει πλήρως τις ελληνικές θέσεις και να αποσπάσει εγγυήσεις ότι τα γεωτρύπανα θα σταματήσουν τα “ταξίδια” στο Αιγαίο, δηλαδή εγγυήσεις αποκλιμάκωσης.

Άλλωστε χρόνο θέλουν και οι δύο χώρες. Η Τουρκία θέλει χρόνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και η Ελλάδα θέλει χρόνο για να γείρει κι άλλο την πλάστιγγα με τους Λίβυους.

Το ζητούμενο είναι ποιο είναι το μήνυμα που έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αγγελιοφόρο τον Νίκο Δένδια. Αν είναι μία συνάντηση κορυφής, το Μέγαρο Μαξίμου απαντά ότι όλα θα γίνουν στην ώρα τους και με συνεπή βήματα αποκλιμάκωσης, αναφέρεται στο ρεπορτάζ του ΑΝΤ1:

Τουρκικά ΜΜΕ: Απαράδεκτη επίθεση Δένδια στην Άγκυρα

Για «απαράδεκτη επίθεση Δένδια στην Άγκυρα» κάνουν λόγο εδώ και λίγη ώρα τα τουρκικά ΜΜΕ μετά τα όσα έγιναν στις καθιερωμένες δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών με το πέρας της συνάντησης τους. Σχεδόν στο σύνολό τους, οι τουρκικές ιστοσελίδες κάνουν λόγο για «σκανδαλώδεις δηλώσεις» του κ. Δένδια που όπως αναφέρουν: «Εξόργισαν τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου».

«Οι σκανδαλώδεις κατηγορίες του Έλληνα υπουργού Δένδια, εξόργισαν τον υπουργό Τσαβούσογλου, που απάντησε» αναφέρει το TEZ Haber. «Απάντηση Τσαβούσογλου σε Δένδια : “Δεν μπορούμε ποτέ να δεχτούμε τις κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας”», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak.

«Τσαβούσογλου : “Στις δηλώσεις μου δεν κατηγόρησα την Ελλάδα. Ο Νίκος Δένδιας όμως προχώρησε σε απαράδεκτες κατηγορίες κατά της χώρας μου”» αναφέρει το δίκτυο το δίκτυο TRT, παρουσιάζοντας τον εκρηκτικό διάλογο ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών.

«Απάντηση ‘‘χαστούκι’’» χαρακτηρίζει η εφημερίδα Sabah την αντίδραση Τσαβούσογλου για τα όσα δήλωσε ευθαρσώς, όπως αναφέρει, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τσακώθηκαν live», σημειώνει η Cumhuriyet.

Η ανάρτηση Τσαβούσογλου

Νέα «βέλη» του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μέσω Twitter μετά τη “μετωπική” με τον Νίκο Δένδια στις καθιερωμένες δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο. Σε ανάρτησή στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε πως «ελπίζουμε σε πιο ειλικρινή και εποικοδομητική στάση από την Ελλάδα» προσθέτοντας ότι «συζητήθηκαν εκκρεμή ζητήματα, προβλήματα της μειονότητας μας, καταπολέμηση της τρομοκρατίας, μετανάστευση και περιφερειακά θέματα».

Δείτε την ανάρτηση:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ