Τσαβούσογλου: Ο Ερντογάν πρότεινε σύνοδο για την ανατολική Μεσόγειο – Μιλήσαμε για την “τουρκική” μειονότητα στη Θράκη

Για τα δικαιώματα της «τουρκικής μειονότητας» και όχι της «μουσουλμανικής μειονότητας» στη Θράκη έκανε λόγο στις καθιερωμένες δηλώσεις μετά την συνάντηση με τον Νίκο Δένδια στην Άγκυρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Μιλήσαμε για τις μειονότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: «Μιλήσαμε ειδικά για την τουρκική μειονότητα που ζει στη Θράκη. Από την πρώτη στιγμή που ανήλθαμε στην εξουσία διατηρήσαμε ενεργό διάλογο με την ελληνική μειονότητα. Και οι δύο μειονοτικές ομάδες θα πρέπει να συνεχίζουν να ζουν με ευημερία και ειρήνη που θα έχει θετικό αντίκτυπο στις μεταξύ μας σχέση».

Ο κ. Τσαβούσογλου, όμως, δεν έμεινε μόνο σ’ αυτά. Ανέφερε ότι «ο πρόεδρος, Ερντογάν πρότεινε τη διεξαγωγή Συνόδου με θέμα την ανατολική Μεσόγειο» για να σπεύσει στη συνέχεια να πει ότι «συζητήσαμε όλα τα θέματα στις μεταξύ μας σχέσεις και υφίσταται μια διαφορά απόψεων στο θέμα του Αιγαίου» υπογραμμίζοντας πως «πιστεύουμε ότι τα μεταξύ μας ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο» και επισήμανε ότι «όσον αφορά τη διευθέτηση των διαφορών νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκινήσαμε σήμερα».

«Οι χερσαίες μεταφορές είναι σημαντικό θέμα στις διμερείς μας σχέσεις. Τόσο στη συνάντηση με Ερντογάν, όσο και μεταξύ μας συζητήσαμε για τον αντιτρομοκρατικό μας αγώνα», είπε ακόμη ο κ. Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: «Ως προς την παράνομη μετανάστευση, πιστεύουμε ότι η μεταξύ μας συνεργασία πρέπει να γίνει χωρίς ανταγωνισμό. Μια θετική προσέγγιση θα βοηθήσει και τις δύο πλευρές».

«Ως προς τη βελτίωση των σχέσεων μας, θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο, που ξεκινήσατε σήμερα με την επίσκεψή σας. Σας αποκαλώ Δένδια, Νίκο, έχουμε μια προσωπική φιλία από το 2003… Με είχε στηρίξει και με είχε βοηθήσει με τον πλέον εποικοδομητικό τρόπο. Το να τον υποδέχομαι ως υπουργό Εξωτερικών είναι μεγάλη μου χαρά», είπε ακόμη ο κ. Τσαβούσογλου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ