Δένδιας: Κατ’ αρχήν θετική η έκθεση Μπορέλ για την Τουρκία – Υπάρχουν όμως και ελλείψεις

“Κατ’αρχήν θετική” χαρακτήρισε την έκθεση του Ύπατου Εκπρόσωπου Ζοζέπ Μπορέλ για την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, καθώς, όπως τόνισε, “προσλαμβάνει σωστά την Τουρκία ως πρόβλημα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης και υπογραμμίζει επίσης τα προβλήματα, τα οποία η τουρκική συμπεριφορά δημιουργεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση”. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν “υπάρχουν και ελλείψεις όπως π.χ. το casus belli ή οι αναφορές σε τουρκικές παραβατικότητες όπως τα Βαρώσια ή ευθείες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τη θάλασσα, της UNCLOS”.

“Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει στο Συμβούλιο, θα υπογραμμίσω αυτές τις ελλείψεις. Όμως οφείλουμε να κρατήσουμε το θετικό: Η Ευρώπη προσλαμβάνει την Τουρκία ως πρόβλημα και προτείνει τη διπλή ατζέντα. Θετικά μέτρα μεν αλλά από την άλλη πλευρά σαφώς τη δυνατότητα λήψης μέτρων, κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας εάν διολισθήσει πάλι στην απαράδεκτη παραβατική της συμπεριφορά” είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Μπορέλ: Τουρκία και Ρωσία τα βασικά θέματα

Όπως είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, η Τουρκία και η Ρωσία είναι βασικά θέματα στη συζήτηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Ο ίδιος σημείωσε ότι μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης αναμένεται να συναντήσει τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο τραπέζι είναι επίσης η Νότια Γειτονία, η Μιανμάρ και η Αιθιοπία δύο περιοχές στις οποίες, όπως επισήμανε ο Ζοζέπ Μπορέλ, «η κατάσταση χειροτερεύει».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ