F-15 και Patriot: Το άγνωστο παρασκήνιο των 4,5 μηνών συμμαχίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας – ΦΩΤΟ -ΒΙΝΤΕΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η έλευση στις 13 Μαρτίου των έξι μαχητικών F-15 της Σαουδικής Αραβίας στην 115 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) στην Σούδα, αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι η αραβική χώρα ψηφίζει Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας της Ανατολικής Μεσογείου και γέφυρα μεταξύ Δύσης – Μέσης Ανατολής.

Η Αμυντική Διπλωματία, στην οποία έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα το ΓΕΕΘΑ εδώ κι ένα χρόνο δρέπει τους πρώτους πολύτιμους καρπούς άλλης μίας μακροχρόνιας συμμαχίας, που βρίσκεται ακόμη σε πρώιμη μορφή εν σχέσει με όσα πρόκειται να ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, η προσέγγιση με τους Σαουδάραβες δεν έγινε τώρα τελευταία, αλλά αποτελεί μεθοδευμένη προσπάθεια του ίδιου του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος με τους άμεσους συνεργάτες του κατάφερε να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες “under the radar” φθάνοντας στο αποτέλεσμα της 12ης Μαρτίου, οπότε και το πρώτο αεροσκάφος προσγειώθηκε στην Σούδα.

Η αρχή της προσέγγισης έγινε στις 7 Σεπτεμβρίου 2020. Τότε, μία φαινομενικά τυπική επίσκεψη του Αντισμήναρχου Rashed ALABOUDI Ακόλουθο / Αξιωματικό Σύνδεσμο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας στη χώρα μας, αποτέλεσε την αρχή όσων συμβαίνουν αυτές τις ημέρες και όσων πρόκειται να ακολουθήσουν.“Η τοποθέτηση Ακόλουθου / Αξιωματικού Συνδέσμου στη χώρα μας γίνεται για πρώτη φορά και καταδεικνύει τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών οι οποίες το τελευταίο χρονικό διάστημα συνεχώς αναβαθμίζονται” ανέφερε τότε στη λιτή του ανακοίνωση το ΓΕΕΘΑ, χωρίς κανείς να μπορεί να φανταστεί την συνέχεια.Τότε ήταν που για πρώτη φορά, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ «φυτεύτηκε ο σπόρος» για την ουσιαστική αμυντική εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, φέρνοντας ως παράδειγμα όσα ήταν σε εξέλιξη με την έλευση στην Σούδα των 4 μαχητικών F-16 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις κοινές ασκήσεις την Πολεμική Αεροπορία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι επόμενοι μήνες περιείχαν πυκνές επικοινωνίες μεταξύ των ακολούθων άμυνας των δύο χωρών, με τους περισσότερους να πιστεύουν ότι το αντικείμενο των συζητήσεων ήταν η αποστολή των Patriot, που ενθάρρυναν και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η επίσκεψη Φλώρου στα τέλη Φεβρουαρίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) με αφορμή την έκθεση αμυντικού υλικού IDEX & NAVDEX 2021 και την παρουσία της φρεγάτας ΥΔΡΑ, για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια στον Περσικό Κόλπο, ήταν η «γραμμή τερματισμού» της έναρξης της εμβάθυνσης της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας. Εντός του πλαισίου της επίσημης επίσκεψής του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί για τρίτη φορά σε διάστημα ενός έτους με τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΓΕΕΔ) των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), αντιστράτηγο Χαμάντ Μοχάμεντ Θάνι Αλ Ρουμαΐθι, με τον οποίο σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα είχαν την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν την άριστη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών, επί της διατήρησης και περαιτέρω εμβάθυνσης της οποίας δεσμεύτηκαν εκ νέου και οι δύο.Εκεί ήταν που «κλείδωσε» η συμφωνία για την έλευση στην Ελλάδα των έξι Σαουδαραβικών F-15.

Οι εικόνες με τα Σαουδαραβικά F-15 να σκίζουν τον ουρανό της Κρήτης μαζί με μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας, έχουν προκαλέσει εγκεφαλικά στους Τούρκους, που βλέπουν να ξεμένουν από συμμάχους και την Ελλάδα να αναβαθμίζεται σε ρυθμιστή αν όχι οδηγό των εξελίξεων.

Η δικαίωση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις επίμονες προσπάθειες έναρξης νέου κεφαλαίου στις σχέσεις των δύο χωρών ήρθε με το μήνυμά του στο twitter:

Ακολουθούν οι PATRIOTΌμως, η εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας περιλαμβάνει κι άλλους τομείς. Η αποστολή μίας συστοιχίας PATRIOT στο μεγαλύτερο σε έκταση αραβικό κράτος αποτελεί την επισφράγιση της έναρξης μιας νέας εποχής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα, εντός διαστήματος ενός μηνός, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί στην Ριάντ όπου θα υπογράψει με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, πρίγκιπα Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ (Faisal bin Farhan Al Saud), την συμφωνία αποστολής του ελληνικού αμυντικού αντιαεροπορικού συστήματος. Τον υπουργό εξωτερικών θα συνοδεύει κατά πάσα πιθανότητα και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ