Πάιατ: Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να πουλήσουν F-35 στην Ελλάδα

Σε συζήτηση με δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ αναφέρθηκε στο ζήτημα των εξοπλιστικών. Αρχικά, αναφερόμενος στο θέμα με τις φρεγάτες ο Τζέφρι Πάιατ επεσήμανε ότι η επιθυμία των ΗΠΑ είναι να είναι το ελληνικό Ναυτικό όσο το δυνατόν πιο ικανό.

Όπως σημείωσε οι ΗΠΑ “δεν πωλούν απλώς μέταλλο”, αλλά “αποσκοπούν στην ενίσχυση και την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών”.

Παράλληλα, είπε ότι η αμερικανική πλευρά εξετάζει επισταμένα το πλαίσιο μιας ενδιάμεσης συμφωνίας την οποία θα προτείνει η Ουάσινγκτον, σχετικά με την περίπτωση απόκτησης πολεμικού πλοίου από την Αθήνα μέχρι να υλοποιηθεί η ναυπήγηση νέων φρεγατών, εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Σημείωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ αναμένουν από την ελληνική κυβέρνηση σχετική μη δεσμευτική επιστολή (Letter of Request) για τις φρεγάτες, τονίζοντας ότι η “αμερικανική πρόταση θα είναι ασυναγώνιστη”.

Μαχητικά αεροσκάφη F-35

Σχετικά με τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και το ενδεχόμενο απόκτησής τους από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, είπε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες, όποτε είναι και η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως πρόκειται για μία πολυετή διαδικασία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατασκευάστρια Lockheed Martin θέτει περίπου στα πέντε χρόνια το απαιτούμενο διάστημα ανάπτυξης των υποδομών για τη “στέγαση” των F-35 στην Ελλάδα.

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά ο κ. Πάιατ εξέφρασε ξανά τη στήριξη των ΗΠΑ στις διερευνητικές επαφές, παραπέμποντας στις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ