Κουτσούμπας: Τα φώτα να στραφούν στους καταναγκασμούς που διευκολύνουν δράστες και φιμώνουν θύματα

“Τα φώτα να στραφούν στους οικονομικούς, κοινωνικούς και εργασιακούς καταναγκασμούς που διευκολύνουν τους δράστες και φιμώνουν τα θύματα, σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή για τις καταγγελίες που έχουν γίνει για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση.

O κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι “είπε ο Πρωθυπουργός ότι η κυβέρνηση «απέσυρε» και «οδήγησε στη δικαιοσύνη» τον Λιγνάδη. Όχι κύριε Μητσοτάκη. Τον Λιγνάδη τον «απέσυραν» και τον οδήγησαν στη δικαιοσύνη, τα θύματά του και η κατακραυγή των ανθρώπων που συνέβαλαν να αναδειχθεί το όλο θέμα. Εσείς αναγκαστήκατε να συρθείτε πίσω από τις εξελίξεις για να κρύψετε τις πολιτικές ευθύνες. Και τις δικές σας και της υπουργού σας, τόσο στην επιλογή, για τη μη τήρηση των απαραίτητων διαφανών διαδικασιών, όσο και στη διατήρηση ενός τέτοιου ανθρώπου, σε μία κορυφαία θέση ευθύνης στον χώρο του Θεάτρου και του Πολιτισμού. Πολιτικές ευθύνες έχετε κύριε Μητσοτάκη, αφού ήταν σε γνώση σας οι χειρισμοί της κυρίας υπουργού στο συγκεκριμένο θέμα, όταν άρχισε να αποκαλύπτεται το σκάνδαλο και να περνάει βέβαια από τη φάση των ψιθύρων στις συγκεκριμένες πλέον καταγγελίες. Είναι στα καθήκοντα του πρωθυπουργού, πιστεύουμε, να παρεμβαίνει όταν βλέπει έναν υπουργό του να χειρίζεται λαθεμένα ένα ζήτημα, ιδιαίτερα τόσο σοβαρό, τόσο αποκρουστικό. Να τον διορθώνει, να τον προσανατολίζει, να τον κατευθύνει. Αλλά δεν έγινε έτσι και υπάρχουν δικαιολογημένα ερωτήματα. Αυτό πολύ απλά σκέφτεται σήμερα όλος ο ελληνικός λαός, όλος ο κόσμος στην πατρίδα μας”.

Σχετικά με τις ΜΚΟ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι “η συζήτηση στη Βουλή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για τις επιλογές όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που περιορίζουν την όποια χρηματοδότηση τέτοιων κοινωνικών δομών σε ευρωπαϊκά προγράμματα με «ημερομηνία λήξης» και σε ένα επίσης πολυδαίδαλο δίκτυο ΜΚΟ. Κι επειδή κάποιοι πέφτουν κι από τα σύννεφα δήθεν για το ρόλο των ΜΚΟ, εδώ και τώρα κύριοι της κυβέρνησης, πάρτε απόφαση για απεμπλοκή των ΜΚΟ από τις υπηρεσίες προστασίας ανηλίκων, θυμάτων κακοποίησης, προσφύγων και άλλα σχετικά. Εδώ και τώρα προχωρήστε στη γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες για την πρόληψη, προστασία των θυμάτων βίας, δηλαδή ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές, συμβουλευτικές υπηρεσίες, ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες κ.ά. Εδώ, φτάνετε να μετράτε την προστασία των γυναικών, των ανήλικων αγοριών και κοριτσιών από τη βία κάθε μορφής, με τη λογική του «κόστους» για το δικό σας κράτος, για τους επιχειρηματικούς κολοσσούς δηλαδή που σας στηρίζουν. Για παράδειγμα, η Διεθνής Σύμβαση κατά της βίας και της παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, που ετοιμάζεστε να κυρώσετε στη Βουλή, έχει ως κίνητρο κυρίως «την προώθηση βιώσιμων επιχειρήσεων», μην τυχόν και χάσουν τη «φήμη» τους δηλαδή οι επιχειρήσεις και μειωθεί η παραγωγικότητα! Έλεος! Έτσι κρύβετε τη σαπίλα, τη δυσωδία που αποπνέει αυτό το άθλιο, το διεφθαρμένο σύστημα που υπηρετείτε και αναπαράγετε! Απέναντι σε όλα αυτά είστε υπόλογοι όλοι όσοι βρεθήκατε στις κυβερνητικές καρέκλες, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Κι ας προσπαθούν ορισμένοι να εμφανίζονται τώρα ως «αθώες περιστερές».

Ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε για την ποινική αντιμετώπιση των αδικημάτων που έχουν να κάνουν με την προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, “ας δούμε ορισμένες βασικές σχετικές αλλαγές που έγιναν στο νέο Ποινικό Κώδικα τις οποίες ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και τις οποίες -αλίμονο!- διατήρησε η ΝΔ, όταν έγινε κυβέρνηση. Καταρχάς, με τη γενική και αδιάκριτη οριζόντια μείωση των ποινών για τα κακουργήματα (από 20 σε 15 χρόνια) μειώθηκαν οι ανώτατες ποινές, ακόμα και για ειδεχθή εγκλήματα, στο όνομα δήθεν της «ανθρωπιστικής μεταχείρισης» των καταδικασμένων, στην πραγματικότητα όμως, με στόχο την πιο συστηματική αποσυμφόρηση των υπερκορεσμένων φυλακών! Το νέο άρθρο για το βιασμό (336 ΠΚ) εισήγαγε αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη στοιχειοθέτηση του εγκλήματος, καθώς πλέον, απαιτεί απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής και σωματικής ακεραιότητας και όχι γενικά κινδύνου, όπως ίσχυε. Ακόμη, εισήχθη νέα ειδική διάταξη, με βάση την οποία, η μη συναίνεση του θύματος, χωρίς τη συνδρομή των υπόλοιπών όρων, προβλέπεται ως ειδικότερη περίπτωση του βασικού αδικήματος και μάλιστα με μειωμένο πλαίσιο ποινής”.

Αναφέρθηκε επίσης, σε βουλευτές της ΝΔ που έκαναν απαράδεκτες αναρτήσεις για τον Άρη Βελουχιώτη και το ΚΚΕ και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει θέση αν δεν τα ανέχεται και δεν τα καλλιεργεί. Επίσης, σημείωσε ότι οι «κώδικες δεοντολογίας», που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, οδηγούν στη φίμωση συνδικαλιστικών οργανώσεων, πολιτικών κομμάτων και ΜΜΕ που ασκούν κριτική στην κυβερνητική πολιτική, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Δείτε το βίντεο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ