Μπακογιάννη για Μενδώνη: Έκανε επικοινωνιακό φάουλ

Στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη αναφέρθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, σε δηλώσεις που έκανε στο Mega, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να γίνουν προσαρμογές στο Ποινικό Δίκαιο, ενώ αναφέρθηκε και στους χειρισμούς από πλευράς της υπουργού Πολιτισμού και στην κριτική της αντιπολίτευσης.

«Μιλάτε σε μια γυναίκα που είναι μάνα και γιαγιά. Όπως αντιλαμβάνεστε η δική μου γνώμη είναι η χειρότερη. Είναι μια αποκρουστικότατη περίπτωση που είδε το φως της δημοσιότητας χάρις σε ένα γενικότερο κλίμα που δημιουργήθηκε στην ελληνική κοινωνία μετά την κυρία Μπεκατώρου και την γενικότερη στήριξη που φάνηκε πως υπάρχει σε όλα τα θύματα βιασμών, πόσο μάλλον όταν τα θύματα είναι ανήλικοι… αυτό οδήγησε ανθρώπους να ανοίξουν το στόμα τους πάρα πολλοί άνθρωποι, ευτυχώς και οδηγεί ανθρώπους όπως τον κ. Λιγνάδη στη Δικαιοσύνη», σχολίασε η κυρία Μπακογιάννη για το θέμα που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.

«Κι αυτός πρέπει να είναι και ο δρόμος που έχουμε επιλέξει ως κοινωνία. Το μήνυμα πρέπει να είναι ότι: ολόκληρη η κοινωνία είναι απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Το μήνυμα πρέπει να είναι ότι ολόκληρη η κοινωνία στηρίζει τα θύματα και δεν διανοείται ότι υπάρχουν θύματα που έφταιγαν εκείνα. Και ολόκληρη η κοινωνία είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει τέτοια φαινόμενα στο μέλλον», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, θα χρειαστεί να «κάνουμε και κάποιες προσαρμογές στο ποινικό Δίκαιο που έχουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και ό,τι προσαρμογές γίνουν να είναι εν ψυχρώ». Μίλησε μάλιστα για την συνθήκη της παραγραφής του αδικήματος και έφερε το παράδειγμα της Γερμανίας όπου σε περιπτώσεις βιασμών ανηλίκων το αδίκημα παραγράφεται από τα 30 χρόνια. «Να το σκεφτούμε, να το κάνουμε, πάντως, από τα 21, να μην λειτουργεί η παραγραφή περισσότερο από μια απλή κλήση που παίρνετε με το αυτοκίνητό σας», υπογράμμισε.

Εξάλλου, όπως σημείωσε, «δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι χώρες που ασχολήθηκαν με αυτά τα θέματα οδηγήθηκαν σε ένα πολύ μακρύτερο χρόνο παραγραφής τέτοιων αδικημάτων. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος εφιάλτης από το να βλέπεις το αποτέλεσμα που έχει μία τέτοια πράξη σε ένα παιδί. Και πόσο αυτή η πράξη τον επιβαρύνει/την επιβαρύνει για όλη του τη ζωή μετά. Και πότε θα βρει το θάρρος να βγει να μιλήσει. Και το ότι σήμερα το μήνυμα έχει πάει ότι ακριβώς μπορούν να μιλήσουν και ότι έχουν την προστασία, αυτό είναι το θετικό», τόνισε.

Ερωτηθείσα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και της υπουργού Πολιτισμού, η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε: «Ένα είναι βέβαιο, ότι κανείς δεν γνώριζε την δράση του κ. Λιγνάδη, εκτός ενδεχομένως από κάποιον πολύ στενό κύκλο. Εγώ προσωπικά, μπορώ να σας πω ότι όταν το άκουσα… πέσαμε όλοι από τα σύννεφα. Από εκεί και πέρα, το να κατηγορεί κανείς έναν πολιτικό ή μία πολιτικό ή την κ. Μενδώνη, ότι ήξερε ένα τέτοιο πράγμα είναι, αν μη τι άλλο, βλακώδες. Δεν είναι δυνατόν ποτέ κανένας να σκεφτεί ότι θα μπορούσε να έχει γνώσει ενός τέτοιου θέματος και παρά ταύτα να προχωρήσει και να έχει τον κ. Λιγνάδη καλλιτεχνικό διευθυντή».

Συμπλήρωσε στη συνέχεια ότι «μόλις υπήρξε καταγγελία για τον κ. Λιγνάδη, έξι ώρες μετά πήρε την παραίτησή του. Επικοινωνιακά δεν το χειρίστηκε καλά, δεν υπάρχει αμφιβολία. Ούτε οι δηλώσεις ήταν καλές, ούτε ο τρόπος με τον οποίο το χειρίστηκε ήταν σωστός. Επί της ουσίας όμως δεν μπορεί να της προσάψει κανείς τίποτα».

Αναφερόμενη στην κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση, τόνισε πως «ένα θέμα κοινωνικό προσπαθεί να το κομματικοποιήσει με άθλιο τρόπο. Αυτό το Σαββατοκύριακο ακούστηκαν πράγματα απαράδεκτα… Είναι κρίμα κι άδικο αυτό που κάνουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υπουργό την κυρία Κονιόρδου, μία εξαιρετική καλλιτέχνη, ήταν πρωταγωνίστρια σε ένα έργο του κ. Λινάρδη, μπορώ εγώ ποτέ να διανοηθώ ότι η κυρία Κονίορδου ήξερε κάτι; Δεν θα το επιτρέψω ποτέ στον εαυτό μου».

«Η κυρία Μενδώνη έπρεπε να περιμένει μια καταγγελία επώνυμη κι έγγραφη. Αυτό και έκανε. Όταν την έλαβε, έξι ώρες μετά ο κ. Λιγνάδης έφυγε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η γνώμη μου είναι ότι η κυρία Μενδώνη έχει προσφέρει πάρα πολύ στο Υπ. Πολιτισμού. Επικοινωνιακά όλοι μας έχουμε κάνει φάουλ στη ζωή μας, έκανε κι εκείνη υπό την πίεση των γεγονότων, επικοινωνιακό φάουλ», σημείωσε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Αναφορικά στα ελληνοτουρκικά, η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός κυρία Μπακογιάννη τόνισε πως: «θα περάσουμε πολλά σκαμπανεβάσματα. Μέρες ηρεμίας και ημέρες έντασης. Και όποιος ξέρει τους Τούρκους, ξέρει ότι περίπου αυτή την πολιτική θα ακολουθήσουν… Ο Ερντογάν βρίσκεται υπό πάρα πολύ μεγάλη πίεση από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Κανείς δεν θα του χαριστεί… Άρα, ξέρει ότι θα πιεστεί αφόρητα. Προσθέστε σε αυτό και την εσωτερική πίεση που έχει διότι η οικονομία πηγαίνει χάλια και διότι αρχίζουν μεγάλα στρώματα που τον υποστήριζαν να αλλάζουν πορεία και να δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν διαφορετικά. Έχει επίσης μια Ευρώπη που υποχρεωτικά θα βρεθεί μπροστά σε αποφάσεις. Αυτά που κάνει σήμερα ο Ερντογάν και ο τρόπος που συμπεριφέρεται σήμερα, είναι επιχειρήματα για όλους εκείνους που λένε ότι πρέπει να πάρει αυστηρότατο μήνυμα. Είναι αποστομωτικά επιχειρήματα για όσους ακόμη και σήμερα τον υποστηρίζουν».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ