Μητσοτάκης για Κυπριακό: Εκτός πλαισίου η στάση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων

«Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση βιώσιμης λύσης αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και θέμα εθνικό. Πράξη δικαιοσύνης για τον Κυπριακό λαό» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη στο προεδρικό Μέγαρο.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «Μένουμε προσηλωμένοι στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, όπως επίσης στο θεμέλιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την κυπριακή επικράτεια», εξηγώντας πως «μόνη βιώσιμη λύση είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Ένα κράτος με διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια και με διασφαλισμένη την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Συνεχίζοντας ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως «δυστυχώς η στάση της Τουρκίας και του επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων βρίσκεται εκτός του πλαισίου, εμμένοντας στην ανεδαφική λύση των δύο κρατών, που απορρίπτουν ο ΟΗΕ και η ΕΕ. Τουρκία και Τατάρ θα πρέπει να γνωρίζουν πως η επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου νοείται αποκλειστικά και μόνο εντός του υφιστάμενου πλαισίου». Και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα είναι παρούσα στις διερευνητικές επαφές για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών. Προσερχόμαστε με ειλικρινή διάθεση και μηδενική αφέλεια. Εκεί θα δοκιμαστεί η συνέπεια της Τουρκίας. Η Ελλάδα απέδειξε έμπρακτα πως οι σχέσεις καλής γειτονίας και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου μπορεί να επιλύσουν χρονίζουσες διαφορές. Το αποδείξαμε στις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο».

«Τα τριμερή σχήματα συνεργασίας είναι σχήματα ειρήνης και δεν αποκλείουν κανέναν» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη, ενώ αναφορά έκανε και στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού: «Είναι ανάγκη η ΕΕ να προμηθευθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις δόσεις των εμβολίων που έχει συμφωνήσει με τις φαρμακευτικές εταιρείες» τόνισε και συμπλήρωσε πως με τον Κύπριο Πρόεδρο «συζητήσαμε και το θέμα πως θα μπορούσαμε να διευκολύνουμε τους ταξιδιώτες» επισημαίνοντας την πρότασή του για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Κλείνοντας τις κοινές δηλώσεις των δυο ηγετών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως η Κύπρος δεν είναι μία ανοχύρωτη Πολιτεία, αλλά πως, δανειζόμενος – όπως είπε – τη ρήση του διπλωμάτη Νίκου Κρανιδιώτη, έχει δίπλα της όλον τον Ελληνισμό και μεγάλες δυνάμεις όπως η ΕΕ.

Αναστασιάδης: Η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να αποκλίνει από τα ψηφίσματα του Συμβούλιου Ασφαλείας και τις ευρωπαϊκές αξίες«Η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να αποκλίνει από τα ψηφίσματα του Συμβούλιου Ασφαλείας και τις ευρωπαϊκές αξίες», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

«Κοινή μας θέση είναι πως η αποφασιστικότητα για την εμπλοκή σε μία έναρξη διαδικασίας διαλόγου, δεν αναιρεί την ανάγκη για δημιουργικό κλίμα» είπε στη συνέχεια ο κ. Αναστασιάδης, επισημαίνοντας πως «απαιτείται η συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας μονομερείς ενέργειες που θα οδηγήσουν στο αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα». Και αφού ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποστήριξη της Αθήνας, ο Πρόεδρος της Κύπρου σημείωσε: «Επιδιώκουμε να δούμε μία Τουρκία που θα αποδεικνύει εμπράκτως πως επιθυμεί έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο, μακριά από μονομερείς ενέργειες. Θέλουμε να πιστεύουμε πως η ΕΕ θα επιδείξει αλληλεγγύη. Ευχαριστώ τον φίλο Κυριάκο για την ενδελεχή ενημέρωση για τις διερευνητικές επαφές. Κοινή πεποίθηση είναι πως ο διάλογος θα πρέπει να περιορίζεται στην επίσημη ατζέντα». Και συμπλήρωσε: «Τα τριμερή σχήματα στην ευρύτερη περιοχή αποδεικνύουν πως Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης, χωρίς να αποκλείουμε κανέναν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ