Κορονοϊός: Τα τρία ζητήματα που θα θέσει ο Μητσοτάκης στους ηγέτες της Ε.Ε. για τους εμβολιασμούς

Ο Χρήστος Ταραντίλης αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνοντας ότι «τα θέματα της πανδημίας και του εμβολιασμού θα συζητηθούν στις 7 μ.μ. μεταξύ των 27 ηγετών της Ε.Ε. Στη διάρκειά της ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -όπως ήδη έχει δηλώσει- θα θέσει τρία επιμέρους ζητήματα:

Πρώτον: Θα αναπτύξει την πρόταση που ήδη έχει καταθέσει μαζί με τον Αυστριακό Καγκελάριο και την Πρωθυπουργό της Δανίας για την ταχύτερη προώθηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών έγκρισης των εμβολίων της AstraZeneca και άλλων εταιρειών.

Δεύτερον: Θα εισηγηθεί την ενεργοποίηση της Επιτροπής για την άσκηση πίεσης προς την Pfizer, ώστε να επιταχύνει την παραγωγή της και επιπλέον να είναι απολύτως συνεπής στην παράδοση των δόσεων, όπως έχει δεσμευτεί προς όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.

Και τρίτον: Θα αναπτύξει την πρότασή του για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για να απαλλαγούν όσοι ευρωπαίοι πολίτες εμβολιάζονται τόσο από την υποχρέωση τεστ πριν από κάθε ταξίδι, όσο και από την υποχρεωτική καραντίνα στα Κράτη που φτάνουν, να περιοριστούν οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες και να διευκολυνθεί η μετακίνηση από Κράτος σε Κράτος. Ενδεχόμενη εφαρμογή της πρότασης αυτής όχι μόνο δεν θα προσθέσει κανέναν περιορισμό, αλλά αντίθετα θα βοηθήσει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να απαλλαγούν από τους σημερινούς δύσκολους περιορισμούς στις μετακινήσεις τους.

Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση έχει κάποιο εφεδρικό σχέδιο αν οι εταιρείες δεν τηρήσουν τις συμφωνίες για τους χρόνους παράδοσης των εμβολίων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι “θα πρέπει να εστιάσουμε στο να πιέσουμε για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και των συμφώνων για τις προγραμματισμένες παραδόσεις. Έχουμε εξασφαλίσει 24 εκατ. δόσεις για περίπου 15 εκατ. εμβολιασμούς. Είμαστε πανέτοιμοι τόσο στο να δεχτούμε ποσότητες όσο και στο να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ