Μητσοτάκης για Γερμανία: Αν ισχύει ότι αγόρασε πρόσθετες δόσεις εμβολίων, θα είναι μια καταδικαστέα πράξη

Στη διαδικασία εμβολιασμού και την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση απάντησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη διαχείριση της πανδημίας. “Πάμε όσο γρήγορα μας επιτρέπουν οι δόσεις που παραλαμβάνουμε. Τα εμβόλια που κάνουμε είναι διδοσικά (δύο δόσεις). Δεν μπορούμε να ξοδέψουμε όλα τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα διότι δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν οι εταιρείες μπορούν να τηρήσουν τις παραδόσεις για τις οποίες έχουν δεσμευτεί. Σήμερα δυστυχώς η pfizer ενημέρωσε την ΕΕ και τα κράτη μέλη ότι θα λάβουμε λιγότερα από αυτά που είχαμε προγραμματίσει για τον επόμενο μήνα. Αν είχαμε προχωρήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα στον εμβολιασμό, θα υπήρχε κίνδυνος να μην έχουμε να κάνουμε τη 2η δόση σε όσους έκαναν την 1η. Έχω κάθε λόγο να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται αλλά δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τη διαθεσιμότητας της 2ης δόσης”, τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι όντως η ΕΕ καθυστέρησε στην αδειοδότηση των δύο εμβολίων που έχουν εγκριθεί. “Καθυστέρησε παρότι όλοι μας πιέσαμε την κομισιόν να κινηθεί πιο γρήγορα. Εμπλέκονται 27 οργανισμοί φαρμάκων. Είναι πιο βαρύ για την Ευρώπη να εγκρίνει ένα εμβόλιο από ότι για κάθε ανεξάρτητο κράτος”, ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως αν υπάρχουν χώρες οι οποίες αποδειχθεί ότι έχουν παραβιάσει την ευρωπαϊκή συμφωνία και έχουν αγοράσει πρόσθετα εμβόλια εις βάρος άλλων κρατών μελών, θα καταδικαστεί. “Υπάρχει η φημολογία ότι η Γερμανία έχει αγοράσει πρόσθετες δόσεις πέρα και πάνω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Το ερευνά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχω κάνει σαφή ερώτηση και δεν έχω λάβει ακόμα ξεκάθαρη απάντηση για το αν ισχύει. Σε περίπτωση που ισχύει, και το απεύχομαι, θα είναι ένα χτύπημα στην προσπάθεια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης από την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χώρα. Αν αποδειχθεί ότι έχει παραβιάσει το ενιαίο πλαίσιο σίγουρα θα είναι μια πράξη η οποία είναι καταδικαστέα”, επισήμανε σημειώνοντας πως το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού μπορεί να προχωρήσει μόνο με βάση τα διαθέσιμα εμβόλια.

Επ’ αυτού είπε ότι δεν έχουν ανοίξει όλα τα εμβολιαστικά κέντρα γιατί δεν έχουμε αρκετά εμβόλια να τα αξιοποιήσουμε ενώ ειδικά αυτό της pfizer απαιτεί συντήρηση σε χαμηλή θερμοκρασία, κάτι που κάνει περίπλοκη την εμβολιαστική αλυσίδα. Πρόσθεσε πως δεν θα σταλούν εμβόλια σε σημεία όπου δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν. “Καμία δόση δεν θα πάει χαμένη”, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στα περί πατέντας των εμβολίων είπε ότι η είδηση είναι περσινή καθώς η Ευρώπη αποφάσισε να κινηθεί διαφορετικά και να αγοράσει εμβόλια κεντρικά. “Η πρότασή σας να παράγονται εμβόλια στην Ελλάδα έχοντας εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή πατέντα είναι παντελώς ανεφάρμοστη. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εξήγησε γιατί δεν μπορεί να γίνει. Να είστε πιο προσεκτικός όταν πετάτε τέτοια πυροτεχνήματα”, είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ