Μητσοτάκης: Λελογισμένο ρίσκο το άνοιγμα του λιανεμπορίου

“Σήμερα καταφέραμε να ελέγξουμε το δεύτερο κύμα και αυτό είναι που έκανε τους ειδικούς μας να επιτρέψουν το άνοιγμα του εμπορίου σε όλη τη χώρα” είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη συζήτηση στη Βουλή για τη διαχείριση της πανδημίας. Τόνισε ότι “θα επιτηρούμε τα δεδομένα σε εβδομαδιαία βάση, ώστε να μπορούμε να επιστρέψουμε σε ένα πλαίσιο κανονικότητας. Κάναμε αυτή την προσπάθεια για να μπορέσουμε να ανοίξουμε πάλι την οικονομική δραστηριότητα. Κάθε άνοιγμα όμως – είτε σχολείων, είτε οικονομικής δραστηριότητας – εγκυμονεί κάποιους κινδύνους”.

“Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη ότι το λιανεμπόριο είχε ουσιαστική συνεισφορά στη μεταδοτικότητα του ιού όταν ήταν ανοιχτό. Η απόδειξη είναι τα σούπερ μάρκετ. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε εντοπίσει συρροές και αυτό είναι ενθαρρυντικό”, συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είπε ότι έχουν αυξηθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. “Όλοι γνωρίζουμε την άθλια κατάσταση που παραδώσατε τον ΟΑΣΘ. Δεν έχει υπάρξει καμία έρευνα που να συνδέει γρήγορη διασπορά του ιού με τα ΜΜΜ. Εάν υπάρχει εδώ είμαστε να την αξιολογήσουμε” ανέφερε .

“Προφανώς και όπου υπάρχει οποιοσδήποτε συνωστισμός εγκυμονούν κάποιοι κίνδυνοι, γι αυτό και επιμένουμε τόσο πολύ στη χρήση της μάσκας, στις αποστάσεις και γι’ αυτό και λέμε ότι όταν ανοίξει με το καλό το λιανεμπόριο πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Και δεν είναι σίγουρο αυτή τη στιγμή ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν θα συνοδευθεί από κάποια αύξηση των κρουσμάτων. Η ειλικρινής απάντηση είναι ότι δεν γνωρίζουμε. Η απάντηση όμως είναι ότι με βάση τα δεδομένα που έχουμε σήμερα οι ειδικοί κρίνουν ότι είναι ένα λελογισμένο ρίσκο που μπορούμε να πάρουμε” επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ